用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒小學
go

天神嘉諾撒小學   [複製鏈接]

天神真心請教

已經爬了不少有關天神的討論, 一般而言天神是一間好谷的學校. 有些家長甚至會辭工全天候跟進小朋友的學業, 但亦看見有家長說並不是如外間所講那麼恐怖. 小女有幸被天神取錄了, 但我們是雙職家長, 不可以全天候跟進她的學業. 而她現時讀的是一間超級happy school, 教得淺又少功課.. 怕她入讀天神後讀得會好吃力, 會跟唔上. 到現在為止仍然心情忐忑, 唔知我地大人幫個女是否選擇了一條適合她的路.

希望現學生家長再可以分享一下你們女兒讀天神的經驗和感受, 使我地準家長個心可以定D.

另以下亦有幾條問題想問一下現學生家長:

• 小一入學前會考分班試, 這是否以成績來分班? 分了班後各班的教學會有什麼分別?

• 小一入學前, 需要參加附近專為天神而辨的小一學預備班嗎?如需要,可否推介?

• 你們的女兒讀得開心嗎?

謝謝!

5    0    0    0

MrBeast  天主教女校出名嚴  發表於 1 分鐘前

咁現實又未必係間間天主教女校出名嚴既 ~~~

siden 發表於 17-4-3 09:02
Listening 同 speaking 如果要好好,不能靠學校。
绝对同意!我女中小畢業,入到英中,老師話唔講都唔知佢地係中小畢業。

MrBeast 發表於 17-4-3 18:37
以官津計,這方面應英小如maryknoll 會好好多,老師自然會迫d學生講
以local school 傳統小學計, ...

英津小唔使刻意去迫瓜 ~~~

MrBeast  天主教女校出名嚴  發表於 17-4-3 21:42

cherrieshum 發表於 17-4-3 13:03
我也同意!不過如果學校多語境,speaking 和listening 也自然會好

以官津計,這方面應英小如maryknoll 會好好多,老師自然會迫d學生講
以local school 傳統小學計,首選當然是dg,我遇過的個個都咯咯聲

siden 發表於 17-4-3 09:02
Listening 同 speaking 如果要好好,不能靠學校。

我也同意!不過如果學校多語境,speaking 和listening 也自然會好

cherrieshum 發表於 17-4-2 23:32
好想知天神英文強嗎?學校是資助小學,應很少英語環境,天神學生只否強在答題或寫作,那麼英文speaking an ...

sissysze 發表於 17-4-2 17:41
我真係識一個年年要補考先升到班,而家已上st mary, 相信要家長頂得住學校啲壓力
...

好想知天神英文強嗎?學校是資助小學,應很少英語環境,天神學生只否強在答題或寫作,那麼英文speaking and listening是否一般?

MrBeast  what can one expect from a 中小 ?  發表於 17-4-3 09:21

醒目開學勳章

sissysze 發表於 17-4-2 17:41
我真係識一個年年要補考先升到班,而家已上st mary, 相信要家長頂得住學校啲壓力
...

好奇一問,咁嘅情況上到中學,又會是什麼環境?跟得上嗎?中學方面又會不會有什麼措施應對這類同學?

回覆樓主:

bokit 發表於 17-4-2 10:20
好奇一問,天神屬一條龍學校,中學係st.Mary,咁如果個小朋友喺小學時成績一直追唔上或有其他先天性問題,咁 ...

你覺得中途跟唔到仲可以捱到上六年班?就算一間二線學校都會令你知難而退!香港既傳統教育就係咁!

wtyedu 發表於 17-4-1 22:23
其實谷係用外力去學習,唔可以長用,始終都係要自主學習先係王道,我們家長都係希望小朋友自動波,唔使吓吓 ...

仲係蜜月期la,好久好久前看過一分享,利申:年紀大,記憶壞,有些detail可能記錯。這個小朋友維記,小學升傳統女校(唔記得係咪天神),從活潑愛發問,變成沉默機械式,可能這只是個extreme eg 但讀得傳統小學都要aware ,早作一些準備,如在家中或eca 上多一點思考空間和原素

回覆樓主:

好奇一問,天神屬一條龍學校,中學係st.Mary,咁如果個小朋友喺小學時成績一直追唔上或有其他先天性問題,咁仲可唔可以係100%上中學架?

其實谷係用外力去學習,唔可以長用,始終都係要自主學習先係王道,我們家長都係希望小朋友自動波,唔使吓吓chur先讀。

點樣可以令學生會自主學習? 自己之前的認知的方法,一係利用孩子天生的好奇心,配合探索的方法,引發孩子的求知慾,進而自發學習;或者培養孩子對事物的興趣,將興趣轉化為學習動力。

但囡囡入咗天神後有另一個體驗(其實都係老生常談,不過之前自己冇諗過),就係朋輩的影響令自主學習內化,即係話當所有的同學都係度閲讀,你就自自然然一齊,唔會問點解,好似刷牙洗面咁。

唔係話天神冇探索或者培養興趣的課程內容,只係佢真係有好深厚的學習文化,入到去自然就會受熏陶,就倒咗個天神模出嚟(包括埋佢個孖辮女形象)。

以上只是我小一家長的感覺,再上去我就唔知喇。 

最後,我覺得呢個<小一選校>版係"公海",歡迎所有人發表意見,又唔一定要用家先可以發表嘅。

karen55407 發表於 17-4-1 13:46
就係有呢啲人攪亂個市囉!

我諗住bk 啲人會少啲搞亂市場既人,點知。。。。。

~~~~~~~~~~~~~~~~

se6b03 發表於 17-4-1 13:29
呢度一向都係吹水唔抹咀,隨口up當秘笈。

就係有呢啲人攪亂個市囉!

bebubabi429 發表於 17-4-1 13:23
我完全唔理解既然不是用家,點俾意見!好奇怪!點解要去批評?

呢度一向都係吹水唔抹咀,隨口up當秘笈。

karen55407 發表於 17-4-1 07:20
最慘係斷估

愛斷估,無痛苦!

se6b03 發表於 17-3-31 23:28
通常用家心底上主觀上係會較維護學校,非用家則會較多喜歡批評學校,嫌三嫌四。

利申 : 非用家

我完全唔理解既然不是用家,點俾意見!好奇怪!點解要去批評?
‹ 上一主題|下一主題