用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

是幫朋友問。如果巳經在喇沙小五就讀,成績全級十名內。但她想試Co-Ed 同QC, 我小朋友巳經畢業很久, 不太清楚現在這三間水平和機會。所以想問下大家意見。
   15    0    0    0

abioole 發表於 17-11-28 13:48
回覆 BBKDWLAM 的帖子

嘩、咁即係要在中五報考GCE/AL去同中六既NON-JUPAS/IB考生爭。 真係勁。  ...

佢哋係中四考

嘩、咁即係要在中五報考GCE/AL去同中六既NON-JUPAS/IB考生爭。 真係勁。 

abioole 發表於 17-11-28 13:21

例如今年LSC有個原本升F5的但直入中大醫可能已令LSC後年出唔到個狀元。

只知佢數學好叻,但唔清楚係咪自己考GCE AL報中大。

早兩年有兩個天才兄弟一齊提早入中大係用AL成績的。

例如今年LSC有個原本升F5的但直入中大醫可能已令LSC後年出唔到個狀元。

唔駛考DSE就可以直入香港大學?我以為自從冇咗會考、『拔尖』已經冇咗。 真係要係天才先可以被人拔出嚟。

rubycourt 發表於 17-10-2 00:30
由dse第一屆開始,QC每年也有狀元,真係好勁。想知究竟QC定LS的平均成績,邊間好呢?
...

官校有人情味,不會汰弱留強、不會注入新血

JamieMa 發表於 17-10-1 21:12
我朋友個仔比較學術型。他爸爸覺得QC學術D (相比LS就多樣化D).
他話QC 由A level 至DSE 成績幾時都o甘好 ...

QC重視學術
LS還要兼顧音樂、体育

SPCCPS會預留%比有關係人仕, DGJS好似冇明文, 唔知呢個會否主要原因

NeoMom 發表於 17-10-11 10:29
真係好奇怪, 在女拔剛好相反, 拔小升中的通常成績好過外校生, 尢其是英文, 一聽就知
...

英小同中小始終有D唔同,女校同男女校又唔同,兩間風格又唔同,可能,就係原因~

NeoMom 發表於 17-10-11 10:29
真係好奇怪, 在女拔剛好相反, 拔小升中的通常成績好過外校生, 尢其是英文, 一聽就知
...

無論中英文都要時間去浸,傳統名校係呢方面好有經驗,從初小已開始已經好有系統同埋良好語境訓練學生,(尤其Oral)比較有優勢。就算外來生本身成績十分突出,文法及書寫能力相當強勁,但如果原校及本身生活既語境稍遜,可能都需要一段時間去適應。

mcl203 發表於 17-10-10 17:42
咁你知唔知SPCCPS 原校生有幾多S6仲係中學部呢? ~~~

我識果位原校尖子生,S1同父母講,外校生成績好強, ...

BBKDWLAM 發表於 17-10-3 13:21
維園足球場最實用,波牛可踢足早午晚。其餘的應該好少用。偶然PE堂去游水或去維園跑圈都有,但可能一兩年 ...

QC 最利害武器,應該係佢哋支炮。

仲有無他校有呢樣家伙?

個人覺得佢哋支炮同獅子銀行門口對開合口獅子,係某代港燦既集體回憶。

BBKDWLAM 發表於 17-10-10 23:44
點解講讀醫人數?只係一個概括但具體,不過又好現實的例子供大家容易討論啫。

讀醫基本門檻高,一般是37分 ...

雖然我唔係咁認同你前述既兩個假定,不過如你所言,都係傾下姐,呵呵。

hkpapa852 發表於 17-10-10 15:44
SPCC 小學一級 ~140人, 中學一級~200人, 剩計小一時已可加入額外 1/3 街外尖子

對。
不過QC中一都收咗30%尖子,其餘的就要靠負責青訓的三間官小同....個天。

跟住大家可能可以開始繼續離題咁討論負責三間中學的青訓單位

不過應該無得比

retriever 發表於 17-10-10 19:57
佢哋學校收插班每年都有公佈。

你可以去佢哋學校官網,跟縱佢哋公佈4 年,係咪如你想像。。。

點解講讀醫人數?只係一個概括但具體,不過又好現實的例子供大家容易討論啫。

讀醫基本門檻高,一般是37分以上的尖子,現實咁啱又係大部份尖子的選擇,人數又較容易搵到,附合討論神校插班生的情況,容易比較啫,無咩特別。

其實我反對逢尖子都選醫科的態度,只係想討論下有能力選醫科的大約學生人數。插班生是否真的全部選醫科唔重要,只要兩間學校的尖子選科態度接近就得,咪當一樣囉!因為都係睇一個比例啫!

(其實都係隨便傾下,並非精密科學

NeoMom 發表於 17-10-10 15:35
好奇想知點解SPCC有咁強大吸力, 老實講, 講名氣QC/LS等絕不輸蝕, 為何要放棄熟識的環境轉過去
...

無人知,但想讀男女校,都可以係一個好直接簡單的原因。

hkmom 發表於 17-10-10 19:36
回覆 b3410 的帖子

The no. of F.1 intake of non-SPCCPS students is generally set at approx. 90 per y ...

230 總學額,我諗佢哋近咁多年來都用唔盡,所以唔好用呢個基數去估。

無記錯,年報講過係 110-120/90 之比。

BBKDWLAM 發表於 17-10-10 19:46
F2-F4有四級,但每級都有四年收生,其實數學上的平均咪一樣。

佢哋學校收插班每年都有公佈。

你可以去佢哋學校官網,跟縱佢哋公佈4 年,係咪如你想像。。。

不過你話佢哋收插班就係加醫科12 人,反過來QC 收插班就加醫科8 人,來回20 人。
呢個假定幾有趣。。。。

不過收親插班都會報,並考到醫科,係咪咁現實呢?

retriever 發表於 17-10-10 17:29
唔係一級插入12 人。 係F2-F5,共收插班12-13人(今年舊年數據)。

今年畢業人數好似係 112+59

F2-F5有四級,但每級都有四年收生,其實數學上的平均咪一樣。

Soundervolt 發表於 17-10-10 15:36

點解估計QC換血率係0%? 而且入神科除咗睇成績,仲要睇 ...

QC唔收插班,只淨流出。過咗S1最後叩門就封盤,有時開學名單連144都唔足,畢業剩幾多就幾多。
‹ 上一主題|下一主題