用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純呻:考直私真係身心疲累
go

純呻:考直私真係身心疲累   [複製鏈接]

終於完哂所報學校嘅第一次面試,今日仲要走兩場,真係身心疲累,其實大人同小朋友都辛苦每次都問小朋友識唔識,考咗啲乜,次次都唔知佢講乜,完全估唔到佢表現成點,又唔可以不停問怕俾太大壓力佢,唯有等公布結果...
   9    0    0    0

回覆 SmallTinBaby 的帖子

請問你指邊間

Chujai 發表於 18-10-30 13:08
因為間間學校好似公司咁跑業績

怪只能怪家長自己。一方面話希望愉快學習, 快樂成長。轉個頭又focus咗喺嗰啲幾多幾多個%嘅數據!

hilaryashley 發表於 18-10-30 10:30
我地明明黎你學校係學野,但入黎讀前要學識晒先....

因為間間學校好似公司咁跑業績

sunnymama2 發表於 18-10-29 01:31
上年我考小學,都冇見過有家長因為唔收佢小朋友就話間學校差。
我音小,真道reject 我從來都唔覺係學校問 ...

依家講救恩既不是,就好似7月d家長講音小一樣,又收SEN,收既都係次等生,學校專登出多d offer賺註冊費等等。。。
其實每間學校收生定義唔一樣,有必要講學校不是嗎?如果間間學校都只計學術,不如升小一又整個公開試呀,睇成績入學校law.
不過呢樣乜唔係我地最唔想見到既咩

sctatang 發表於 18-10-25 15:29
哈哈,仲要expect 你小一小二level 的學術

我地明明黎你學校係學野,但入黎讀前要學識晒先....

想問下媽媽們的意見........
你地估到時扣門有無機會???

sunnymama2 發表於 18-10-29 07:10
你放心,救恩考得好全面,收得你小朋友,就證明你小朋友即使學術唔叻,但表現好平均,可能有樣非常outstan ...

舊年我去簡介會,陳校長講話有叻既可能未有取錄,只能說是緣份。整個遊戲,我以家長角度覺得需要點運氣和眼緣,我也理解如果特訓過未有如願可能會失望。後來也有發現有些家長話同小朋友輕輕鬆鬆不要學什麼,其實是在家特訓教數學英文還很advanced的

celinelau 發表於 18-10-29 16:19
我連一個offer都冇,動搖過但好快都係選擇相信自己嘅信念,對自己同小朋友都要有信心,小一只係漫漫成長路 ...
收到, 我就係唔夠堅強, 我會加油! 大家共勉之~

happimom2 發表於 18-10-29 16:11
好認同, 我就係果個揀愉快學習嘅家長, SO FAR 有一間私校OFFER, 哩排都反覆同老公傾, 我係咪用錯了方法, 我 ...
我連一個offer都冇,動搖過但好快都係選擇相信自己嘅信念,對自己同小朋友都要有信心,小一只係漫漫成長路上嘅一個微小部份,我仍然相信條條大路通羅馬,讀咩學校都可以有好嘅發展,反而家長嘅教育最大影響。大家加油

celinelau 發表於 18-10-25 14:08
我真心覺得考小一整件事都係一個笑話,本來會揀愉快學習嘅家長就係buy小朋友應該跟自己步伐發展潛能,唔應 ...
好認同, 我就係果個揀愉快學習嘅家長, SO FAR 有一間私校OFFER, 哩排都反覆同老公傾, 我係咪用錯了方法, 我係咪應該要谷多D, 好在老公有一套佢好堅持嘅信念, 聽佢講完我心都釋懷D

回覆樓主:

Deleted

taxibird 發表於 18-10-28 11:02

Deleted

sunnymama2 發表於 18-10-29 06:59
好簡單,除左SFA 主睇學術外,其實神校更重視表達能力,反應能力。
以我所知,你講嗰間神校係唔會話比你聽 ...

我想講出,家長們不要常常用自己的想法去解讀學校收生準則。都係嗰句,學校會選擇適合的學生,選中與否,一切也是緣份。

kudon 發表於 18-10-29 06:24
回覆 sunnymama2 的帖子

多謝你sunnymama2,而家感覺舒服好多。見到學校同家長被攻擊,自己覺得更要教導小 ...

你放心,救恩考得好全面,收得你小朋友,就證明你小朋友即使學術唔叻,但表現好平均,可能有樣非常outstanding impress 救恩老師你個仔都唔知。
又分享多d, 上年除左救恩收我仔我覺得好surprised外(個衰仔小組面見老師時開心分享過佢阿媽會攞衣架打佢,好彩佢跑得快,佢阿媽打唔到佢,我諗住體罰一定唔收),最surprised 係另一間學校

因為阿仔話佢描述圖片完全唔識,一句都冇講,我心諗描述圖片咁簡單都唔講,分數一定和其他小朋友差好遠。不阿仔話所有同組小朋友去哂4張枱答完問題等走的時候,其中一個老師拖佢手仔拉佢出去再問多幾條,全組得佢一個係咁。結果佢係10%入2nd in 的其中一個。我諗阿仔一定有地方好impress 老師,所以老師俾佢bonus 分。
想分享的係,我相信個每一間學校有佢評分標準,有offer 的小朋友個個都做得好好,有幾好只有老師知,我地家長為不能夠憑5歲小朋友一句話識,定唔識去作準

kudon    發表於 18-10-31 17:56

momo333 發表於 18-10-29 02:01

剛出2面神校,在1面中,一位話自己有唔識做得唔好但入了2 ...
好簡單,除左SFA 主睇學術外,其實神校更重視表達能力,反應能力。
以我所知,你講嗰間神校係唔會話比你聽你答啱定錯的,小朋友又如何知自己答啱哂!

多謝你sunnymama2,而家感覺舒服好多。見到學校同家長被攻擊,自己覺得更要教導小兒學懂欣賞和尊重。

taxibird 發表於 18-10-28 11:02
純估計:救恩係happy school, 自知不是愛谷的家長口味,故偏向選唔識答的小朋友。

而且救恩行活動 ...

剛出2面神校,在1面中,一位話自己有唔識做得唔好但入了2面;1位信心滿滿説全部答對,成個過程內容可講得哂但冇2面。
請問又如何解讀這所神校收生準則?也是要揀些唔識答嘅小朋友?

fifihon 發表於 18-10-28 23:00
救恩會收一定數量的SEN學生

所以畢業的學生會好極端,一係好到入名中,一係就差到...

咁又係,有些資優SEN 係好極端的
被神校或神津睇中

kudon 發表於 18-10-29 00:22

sunnymama2你講得好好呀~

上年我考小學,都冇見過有家長因為唔收佢小朋友就話間學校差。
我音小,真道reject 我從來都唔覺係學校問題。

事實上,我上年聽到的comment 係救恩收的小朋友都係醒目的(帶定頭盔先,實有好叻叻的唔收,可能係小朋友水準發揮問題而已)

‹ 上一主題|下一主題