用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自揭「曳學生」 男拔:勿被名校光環騙 副校長盼家長簡介 ...
go

自揭「曳學生」 男拔:勿被名校光環騙 副校長盼家長簡介會 [複製鏈接]

拔萃男書院昨日舉行兩場中一入學簡介會,不少家長帶同兒子出席,該校副校長曹家偉估計兩場簡介會共吸引逾3000人出席。

【明報專訊】不少學校舉行收生簡介會都會向家長學生展示校方優勝的一面,不過,直資名校拔萃男書院副校長曹家偉昨日在中一入學簡介會上,特意展示其學生「頑皮沒手尾」的一面,藉此告訴家長學校也有「曳學生」,不要被學校的「名校光環」欺騙。

「個個係天使  老師不用上班」

副校長曹家偉在簡介會提到,拔萃男書院雖然在坊間被視為「名校、神校」,但他說校內亦有頑皮學生,又指男生難免「粗枝大葉、沒手尾」,例如有學生曾在校園亂拋垃圾。他強調校方重視品德教育,即使是頑皮學生,也會包容、教導他們,「試想想如果全級200多個學生都像『天使』一樣,循規蹈矩,那我和其他老師明天便不用上班」。曹又笑言希望家長不要被學校的「名校光環」欺騙,「事後又說(學校)貨不對辦」。曹家偉估計,昨日兩場簡介會共吸引逾3000人出席。

被問到該校是否曾有「怪獸家長」投訴男拔「貨不對辦」,曹家偉說「少少『怪獸人』總會有,在這個世代哪裏都會有」。他解釋,不欲只一面倒介紹學校的優勝之處,也想讓家長看到「真實的一面」,作「期望管理」。

面試朗讀考信心  或涉時事題

男拔中一入學面試要求學生朗讀中、英文篇章,負責面試的教師陳國恩提醒,學生在預備時發現有字詞不會讀,可看看有信心應付哪些段落,於面試時詢問老師可否先讀那些段落,後讀其他。陳老師稱,朗讀部分除了考核同學的語調、聲線、讀音等,亦會着重是否有信心,學生即使遇到艱深詞語也可嘗試拼音或輕輕帶過。

陳國恩說,中文面試也會問及學生對常見成語的認識,例如考問學生「畫蛇添足」的意思,另外也會要求學生以不同修辭手法造句。曹家偉稱,面試有機會涉及時事題,如問學生如何看政府在應付超強颱風「山竹」的表現、眼看大量樹木倒塌有何感受等。

英文面試方面,陳國恩稱注重考核學生的溝通技巧,認識同學真實一面,有機會請學生介紹自己、問同學是否喜歡看書等,但強調不鼓勵背誦答案,老師也不會有特定的問題。

曹副校表示,2019/20學年會預留90至100個中一學額予非其附屬小學的學生,預料會收到1200份非附小生申請,接着會篩選500至600人面試。有興趣報讀者,須於11月30日或以前提交報名表。現時中一學費為48,650元,與上學年相同。

7    0    0    0

IloveJJ 發表於 18-11-8 11:27
咁佢做乜要減少人申請啫!
因為, 聽得明嘅家長就會知, 聽唔明嘅就可能真係唔申請
process大家嘅申請都要時間............

王家爸爸    發表於 18-11-8 16:33

IloveJJ 發表於 18-11-8 11:14
咪就係覺得好奇怪囉!所以我想知點解?
可能好似十幾年前,英國係東歐賣廣告,話英國好差咁,減少啲人偷渡去英國。

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:37
我聽咗喎!
自己去聽最重要,我當年連續聽咗三年。

mcl203 發表於 18-11-7 20:02
D學生成日都係蒲係男拔,總好過周街走~~~
行上山行到腳跛

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:37
我聽咗喎!
oh sorry, 佢真係講自己好差? 咁又幾得意

王家爸爸 發表於 18-11-7 10:41
講真句,喺呢啲 B1 名校,又可以有幾"曳"?加上有宗教信仰既學校,都會做品德教育既工作。唔太 hard sell, ...

D學生成日都係蒲係男拔,總好過周街走~~~

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:11
唔到處宣揚自己「叻」,唔等於要話自己差喎!起碼我去其他名校,都係話自己有幾叻,而無話自己差。
...
其實又可以理解為 Expectation Management。

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:11
唔到處宣揚自己「叻」,唔等於要話自己差喎!起碼我去其他名校,都係話自己有幾叻,而無話自己差。
...
咁佢應該喺個talk上面嘅意思唔會係話自己差, 我相信係lost in translation, 下年早啲攞飛去聽聽你應該會明

ajfamily 發表於 18-11-7 18:01
呢個世界有d家長真係覺得自己個仔係「天使」一樣,又善良又清純,仲接受唔到d同學仔唔係咁,又期望學校好似 ...
唔少家長根本唔太了解自己小朋友,又唔太了解學校,所以落差可以好大。

akazaka 發表於 18-11-7 17:08
其實地區名校仲管得嚴
地區名校一定比傳統名校嚴。

ajfamily 發表於 18-11-7 18:01
呢個世界有d家長真係覺得自己個仔係「天使」一樣,又善良又清純,仲接受唔到d同學仔唔係咁,又期望學校好似 ...
家長們都係諗多左

IloveJJ 發表於 18-11-7 10:08
其實學校點解要自揭「 曳」學生,又要話自己唔係名校呢?
呢個世界有d家長真係覺得自己個仔係「天使」一樣,又善良又清純,仲接受唔到d同學仔唔係咁,又期望學校好似「天堂」咁,所以副校可能想搞清楚雖則拔萃都係一間名校,但大家都係凡人來,仲要係年輕嘅男仔。

王家爸爸    發表於 18-11-7 19:12

IloveJJ 發表於 18-11-7 10:08
其實學校點解要自揭「 曳」學生,又要話自己唔係名校呢?
已故的“光纖之父”會不會到處宣揚自己是諾貝爾得主?

王家爸爸    發表於 18-11-7 19:08
‹ 上一主題|下一主題