用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 留喺Band 2做上游學生,還是去二線Band 1直資做下游學生 ...
go

留喺Band 2做上游學生,還是去二線Band 1直資做下游學生好? [複製鏈接]

Band 2學校,中一四班開兩班英文班,應該入英文班無難度,但係又收到直資offer。學費唔係考慮因素,比著大家會點揀?到底留喺Band 2做上游學生,還是去二線Band 1直資做下游學生好?其實我自己就偏向留喺間Band 2學校,不過都想集思廣益下。
   3    0    0    0
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆 faikam 的帖子

其實,大池小魚和小池大魚,是看這條魚的性格,潛力。
有些孩子,在大池做小魚,會力爭上游,慢慢自己變大,不見得成大魚,但起碼都可以成爲中魚。但有的魚仔可能就此被埋沒到連透氣的空間都沒有,從而沉落湖底。

有的魚在小池,悠然自得,獲取更多的資源,從而越來越壯,長大之後可以一躍龍門。當然,也有可能因爲池仔離龍門太遠,就算長大,也難以逾越一步。

所以,還是請魚爸爸魚媽媽瞭解魚仔的性格先。

PP媽媽    發表於 19-9-2 22:56

NPL 今年既DSE成績可以用驚人地好來形容.
Band1C學生入讀都唔會不值.
希望成績不是曇花一現.

回覆樓主:

回覆樓主:

吾使諗,sure NPL!

Jessy 發表於 19-7-17 23:09
真是一個很難的決定, 但佩服你會為兒子設想, 希望你無選錯啦!!
其實我心態係,萬一選錯嘅,最多咪S2嘅時候再試下轉校,當然最希望係自己無選錯啦
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

王家爸爸 發表於 19-7-19 11:50
決定咗就唔好再諗,叫小朋友多啲參與學校既活動,積極融入。
會呀,學校比我預期嘅多嘢玩,都幾多唔同學會同校隊,英文學會仲每日lunch都有35分鐘學會活動,我會積極游說我家大少入會

mch411 發表於 19-7-19 16:29
投NPL一票 - 語境差好遠
無錯,語境NPL完勝,唯有自己努力D。

BearMoon 發表於 19-7-19 16:16
NPL 同 信義 兩個level, 一個只開英文班, 一個全英.
英文班要比拼HKAT 喎.
因為都幾有信心入英文班,所以小咗呢個考慮。

maomaochoi 發表於 19-7-24 10:18
Sorry, 想問NPL是B1嗎?

Sorry, 想問NPL是B1嗎?

faikam 發表於 19-7-17 22:17
多謝各位意見, 不過我最後都忍痛決定放棄咗NPL, 一來小兒唔係遇強越強型, 二來睇咗幾年校務報告, 信義較我 ...

為孩子選對適合嘅學校已經係成功嘅好開始了。努力呀!

faikam 發表於 19-7-16 23:32
回覆 gracelam 的帖子

NPL同信義

你考插班
NPL收左??

雞頭鳳尾,我選鳳尾。

雞頭靠自己,鳳尾可以跟隨。

選擇和更優秀的人在一起,自己才會更快成長。

投NPL一票 - 語境差好遠

NPL 同 信義 兩個level, 一個只開英文班, 一個全英.
英文班要比拼HKAT 喎.

多謝各位意見, 不過我最後都忍痛決定放棄咗NPL, 一來小兒唔係遇強越強型, 二來睇咗幾年校務報告, 信義較我 ...
決定咗就唔好再諗,叫小朋友多啲參與學校既活動,積極融入。

真是一個很難的決定, 但佩服你會為兒子設想, 希望你無選錯啦!!
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主:

多謝各位意見, 不過我最後都忍痛決定放棄咗NPL, 一來小兒唔係遇強越強型, 二來睇咗幾年校務報告, 信義較我想像中多元發展, 希望唔會係一個美麗嘅誤會。
‹ 上一主題|下一主題