用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS vs QC
go

LS vs QC   [複製鏈接]

當笑話來睇。去LS交自行表格,職員非常耐心,前面一位家長,似乎對自行,大抽獎規則都唔係好明白。職員不厭其煩,耐心解釋,連如何去EDB取抽獎表格都解釋埋,包括如何泊車。
QC,一個字,串。借用其他網友說法,驗屍咁驗。證書同表格小小出入,唔收。後補,或者話最多唔計呢個項目,都唔接受,第二日再去。校長真要要多謝這位認真嚴謹,滴水不漏的職員。

作為家長,心中暗喜,好彩自一冇揀錯。
   21    0    0    0

回覆樓主:

我聽過一間學校最惡係書記
其實好多書記職員都好惡,連老師都怕左佢地

QC d 職員係好衰

學校操行分幾樣項目
分別是 A 、A-、 A-

咁我填 A-

個職員就話
唔可以咁樣去當係 A-
你話係就係

之後係我面前用筆 打斜 劃左佢
就收起文件話走得

我真係想問佢咩態度 xyz

ywtsang 發表於 20-3-12 15:36
3 月收過學校電話(從留左電話)話 10 號前會寄 Interview 信 , 不過之後收到取消信 , 再打去(之前留左電話)  ...
最後有冇收到自行?

3 月收過學校電話(從留左電話)話 10 號前會寄 Interview 信 , 不過之後收到取消信 , 再打去(之前留左電話) , 學校話之前系寄信約 Int , 但之後取消左...

rion_husky 發表於 20-3-7 21:16
如果係,我真係意料之外囉(emoji)
我覺得應該所有申請人有份。

rion_husky 發表於 20-3-7 17:24
想問大家,除了網上宣布取消面試,大家有冇再另外收到來信說取消面試呢?

因為收到信,想睇下是否收到信即 ...

我又無咁諗過添,會唔會係交咗表又比埋信封學校既,個個都會收番自己個信封呢。

Daniel媽媽 發表於 20-3-7 20:53
回覆 rion_husky 的帖子

我都係今日收到呢封信…都好似妳咁諗…當係…開心吓都好… ...

如果係,我真係意料之外囉(emoji)

回覆 rion_husky 的帖子

我都係今日收到呢封信…都好似妳咁諗…當係…開心吓都好…

回覆樓主:

想問大家,除了網上宣布取消面試,大家有冇再另外收到來信說取消面試呢?

因為收到信,想睇下是否收到信即代表原先是有面試機會(emoji)

DOCTORGG 發表於 20-2-19 11:51
我在電腦 QC website 內 S1 admission看到的。

請問今年QC 有幾多人申請自行呢?

SLM 發表於 20-2-17 00:56
有無朋友仔知 QC 會唔會安排面試呢?

皇仁取消自行面試
甄選準則修訂如下:

1. 操行及學業成績 70%
2. 課外活動表現  30%
總計: 100%

https://qc.edu.hk/admission/menu.htm

S1 Admission (September 2020 Intake) 

鑑於教育局宣布全港中小學延期復課,本校之「中一自行分配學位」面試將會取消。有關最新安排請參閱「申請方法詳情」。

Due to the deferral of class resumption, the interviews for S1 Discretionary Places have been cancelled. For the updated admission criteria, please refer to the ‘Admission Details’.

Admission Details
https://qc.edu.hk/admission/Document%20e3%20S1%20Admission%20Details%202020%20Without%20Interview.pdf

SLM 發表於 20-2-17 12:47
謝謝你明白,我是在問在疫情下唔知仲有無面試,QC 網站又無消息。

皇仁14/3面試延期 新安排容後公布

https://qc.edu.hk/admission/menu.htm

S1 Admission (September 2020 Intake) 

鑑於教育局宣布全港中小學延期復課,原定於3月14日舉行的「中一自行分配學位」面試將會順延,最新安排將容後公布。

Due to the deferral of class resumption, the interviews for S1 Discretionary Places applicants scheduled on 14 March will be postponed until further notice.

醒目開學勳章

回覆 DOCTORGG 的帖子

Thanks

sarahtsw 發表於 20-2-19 11:40

請問已收到面試通知嗎?

我在電腦 QC website 內 S1 admission看到的。

醒目開學勳章

請問已收到面試通知嗎?

謝謝你明白,我是在問在疫情下唔知仲有無面試,QC 網站又無消息。

QC 14/3 的面試將會順延。

估計:
BPS都係重成績既一級官校,目前都只係推遲面試而沒有取消,相信QC會有類似既安排。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-2-17 11:14
我諗會員係問, 唔知今年仲會唔會有面試

GIPW 發表於 20-2-17 11:01
有面試.   但並不是個個有得見
我諗會員係問, 唔知今年仲會唔會有面試

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題