用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 聖誕冇返香港,後悔中
go

[英國] 聖誕冇返香港,後悔中   [複製鏈接]

亞女lower sixth ,因為有監護人收留又有朋友陪,所以冇返黎,點知香港宣佈封關之後,佢情緒開始低落,早兩日又宣佈延遲兩星期先開學,佢就嘢都唔講,覺又訓唔到,成日無端端喊,佢朋友ws我,我先知真實情況,亞女喺我面前仲死頂,我可以點做,好心痛
   6    0    0    0

可能囡囡唔想你擔心 但主要都係多打多D電話同囡囡傾下計啦 比佢知道你嘅關心

請勿偏離主題,如涉及任何政治討論,請移玉步到親子王國時政擂台,謝謝合作。

aidan08 發表於 21-1-7 00:51
請問學校係咪比較少boarders?

其實學校無趕返左去既學生離開。 不過有電郵話會聯絡guardian 公司大家確保孩子安全

jacknetpass    發表於 21-1-8 18:24

hiddenhero 發表於 21-1-6 17:45
尋日意外地返左去既有開比佢地。 但係通知左父母儘快安排host。 有無比deadline 我唔 ...
請問學校係咪比較少boarders?

hiddenhero 發表於 21-1-6 18:19
我無意apply to 所有人。 因為個帖一開始講樓主女兒想返來但係返唔到。 令你誤會唔好 ...
咁我又無介意!只係我覺得好多學生原本就無打算回港,所以香港封英國關對佢地影響唔大,要返黎既月中前已經返晒,無返既繼續留起宿舎online lesson, 其實都OK。

雙子媽媽 發表於 21-1-6 17:45
我仔學校尋晚即時出email 話退half term既15%學費呀, 好appreciate
你學校好快手

yuyueng 發表於 21-1-6 18:12
又唔可以咁講話慘既,我仔Y11,聖誕節一早就無計劃回港,十月初我已經叫監䕶人搵定host family 比仔留英,因 ...

我無意apply to 所有人。 因為個帖一開始講樓主女兒想返來但係返唔到。 令你誤會唔好意思。

hiddenhero 發表於 21-1-6 14:26
好多學生11/13 班為左唔會miss mock exam 都無返來。 依家滯留係英國, 的確好慘。

一開始英國政府宣布變 ...
又唔可以咁講話慘既,我仔Y11,聖誕節一早就無計劃回港,十月初我已經叫監䕶人搵定host family 比仔留英,因為要酒店隔離14日,唔想撲來撲去,聖誕假三星期,留起小鎮好過,盡量留在屋內,如出街戴好口罩,放完假尋日返boarding house , boarders全部要做covid test 及等到有結果至可以入學校,學校每星期同學生教職員做檢測,咁留起宿舎online 無時差,house master 及部分老師又起學校,同佢一齊仲有2個香港同學,所以佢地唔係濟留既。

hiddenhero 發表於 21-1-6 17:53
你小朋友讀梗無影響啦

所以我冇動手,八卦之心忍耐中

cfs 發表於 21-1-6 17:51
嘩忍唔住好想pm你邊間學校,提自己唔好選擇

你小朋友讀梗無影響啦

hiddenhero 發表於 21-1-6 17:45
尋日意外地返左去既有開比佢地。 但係通知左父母儘快安排host。 有無比deadline 我唔 ...

忍唔住好想pm你邊間學校,提自己唔好選擇

雙子媽媽 發表於 21-1-6 17:40
回覆 hiddenhero 的帖子

係呀, 因為dorm開, half term break 亦唔需要離校去host family, 所以先諗1月過去 ...

cfs 發表於 21-1-6 17:41
嘩,呢間學校咁又唔係好得播,大部分都會開放比已經到咗英國嘅宿生,所以今次疫情見到好多學校由三月至今 ...

尋日意外地返左去既有開比佢地。 但係通知左父母儘快安排host。 有無比deadline 我唔知

half term break 同term break 就依家好堅持唔開。

cfs 發表於 21-1-6 17:41
嘩,呢間學校咁又唔係好得播,大部分都會開放比已經到咗英國嘅宿生,所以今次疫情見到好多學校由三月至今 ...
我仔學校尋晚即時出email 話退half term既15%學費呀, 好appreciate

cfs 發表於 21-1-6 17:17
你又岩,如果year 11,學生本身又唔介意去到宿舍悶小小,比我都會飛去,當係習慣下環境,當然同真正在課室上堂, ...
都唔知架, 搏吓咋

hiddenhero 發表於 21-1-6 17:29
我仔學校宿舍直頭唔開。 返左去既學生趕緊安排host

嘩,呢間學校咁又唔係好得播,大部分都會開放比已經到咗英國嘅宿生,所以今次疫情見到好多學校由三月至今在關愛方面做成點

係呀, 因為dorm開, half term break 亦唔需要離校去host family, 所以先諗1月過去.

cfs 發表於 21-1-6 17:17
你又岩,如果year 11,學生本身又唔介意去到宿舍悶小小,比我都會飛去,當係習慣下環境,當然同真正在課室上堂, ...

我仔學校宿舍直頭唔開。 返左去既學生趕緊安排host

雙子媽媽 發表於 21-1-6 17:08

一樣, 但係學校逼住佢認真D上, 環境唔同...同埋, 有唔明可即時在校問老師. 因老師 ...
你又岩,如果year 11,學生本身又唔介意去到宿舍悶小小,比我都會飛去,當係習慣下環境,當然同真正在課室上堂,識埋同學係2回事,宿舍人小小都安全既.最緊要佢心理上接受,因為飛左過去都幾難返香港住.
‹ 上一主題|下一主題