用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀科大是否很辛苦,好 chur?
go

讀科大是否很辛苦,好 chur?   [複製鏈接]

科大business 課程會否很谷,讀得好辛苦。聽説同一科相比HKU ,CU, 科大就讀得辛苦很多, 超多project 和功課。anybody can share ?  
   18    0    0    0

We are non jupas, AL.  現在都唔知係admission offer , CO , or any other option ? 只係收到一張卡,仲要弄到成地紙碎.....乜都無講。係咪愚人節呢?

瑞士雞翼 發表於 21-3-16 19:08
我孩子剛收到UST信,入面有張卡,拉起就會彈出很多彩色畫紙碎,成地都係......and on the front it said “H ...

先恭喜呀!

但,想問問,為何還未考DSE就已被取錄,這是co信嗎?thx.thx

我孩子剛收到UST信,入面有張卡,拉起就會彈出很多彩色畫紙碎,成地都係......and on the front it said “Hooray!!we can’t wait to see you at HKUST!  其他乜都無,又無admission letter or any other correspondence. 咁即係點呀!應該點反應?有冇人係咁?

聽你哋咁多人都話UST讀得咁辛苦,好驚我孩子最後入了,讀唔掂!!佢剛剛收到UST offer, but still have not heard from other universities.  

Charlotte_mom 發表於 21-1-27 19:36
我個年代(唔知而家有無變),同級有人係retake2次,第三次至合格(其中一科)
之前真係爛grade , DDD咁, ...

我又黎湊下熱鬧

我先生就係科大理科,讀到yr 2被踢出校。我覺得係佢個人問題多啲,但UST應該相對其他U難啲頹過畢到業。不過人生又好奇妙,佢quit完去左英國2年,返黎醒目左,由typical 英文好一般嘅香港理科生變成幾presentable嘅理科生,而家工作上嘅發展比我還好
而我就係讀港大BBA acc & fin, 樓上話舒服啲,係架,我3年只係最後一年先讀書咁濟。第一年就上庄,第二年就忙落庄搵intern玩..。同埋Kong U有blaw友由yr 1開始屈你機,讀極都唔夠佢地勁,有啲自我開pair..

畢業生方面,我接觸嘅感覺到UST bba係基礎最扎實, Kong U係會有唔少人讀左3年連double entry都仲搞錯嘅... 但Kong U 會接觸到唔少有錢仔女,或者國際學校學生,眼界視野又會因識左呢啲學生而唔同啲啲嘅。CU就中間,hea嘅都可以同Kong U一樣咁hea, 絕對無UST個種全民皆搏盡讀嘅程度 Network方面,其實入四大你又會識個一班batchmates, 識做人到處都是network~

YmOra 發表於 21-2-18 15:55
想請問除咗工程和商學院比較chur外,理學院chur嗎?thx.thx
...

其實讀科大無論邊個學院都係咁chur,真係好捱得先得

betty_18 發表於 21-2-18 12:38
我女讀緊工程yer2,真係好辛苦,阿女DSE 數學5*,但大學讀數都好辛苦,工程科并不是人人所認為嘅水泡科, ...

想請問除咗工程和商學院比較chur外,理學院chur嗎?thx.thx

王家爸爸 發表於 21-2-9 11:35
覺得科大business讀得辛苦,可能只係未去工程系睇過。

我女讀緊工程yer2,真係好辛苦,阿女DSE 數學5*,但大學讀數都好辛苦,工程科并不是人人所認為嘅水泡科,真係無咁嘅能力都唔好入,比我感覺阿女無放假之說,日日都埋頭苦讀,永遠都做不完嘅功課及隔三差五都有測驗考試,真係要好承受到壓力嘅先好揀科大

ANChan59 發表於 21-2-10 13:43
某些較多吹水科目,符碌可能性會高一些。

工程大多數科目有方程式,演算,實驗,畫圖,設計,落手落腳做 ...

工程唔會唔chur,我仔明天初一都話要留家做功課
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-10 12:47
香港以水泡心態入工程,隨時畢唔到業

某些較多吹水科目,符碌可能性會高一些。

工程大多數科目有方程式,演算,實驗,畫圖,設計,落手落腳做项目。
想符碌過關,可能困難d。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YmOra 發表於 21-2-9 23:35
我諗無一間大學嘅"工程系"會唔chur,尤其係以"水泡心態"入嘅就更覺得勁chur呢!

香港以水泡心態入工程,隨時畢唔到業

YmOra    發表於 21-2-10 22:20

其實睇吓要修幾多個學分可以畢業,已經看到端端!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YmOra 發表於 21-2-9 23:35
我諗無一間大學嘅"工程系"會唔chur,尤其係以"水泡心態"入嘅就更覺得勁chur呢!

科大更甚

YmOra    發表於 21-2-10 11:06

瑞士雞翼 發表於 21-2-9 23:06
乜真係一山還有一山高!

乜真係一山還有一山高!

Charlotte_mom 發表於 21-1-18 13:52
從無變過,一直都chur

giver 發表於 21-2-7 01:37
http://www.sci.cuhk.edu.hk/en-gb/prospective-students/ug/adm/bsci
唔怕爭崩頭,呢個 CUHK webpage 話冇 ...

無上限係幾好喎!其中有個Year2可以選擇嘅''地球系統科學"若在Y1就入嘅話,除咗分數要高之外仲只得20個位,如果Y2揀哩科無上限嘅話都OK喎!但,會唔會變相係個漏洞嗎?

YmOra 發表於 21-2-4 11:08
聽你咁講又真係好有道理,e+阿女對大學的選科未有"方向",我仲一心諗住揀"大類"會適合她暫時未有方向的 ...
http://www.sci.cuhk.edu.hk/en-gb/prospective-students/ug/adm/bsci
唔怕爭崩頭,呢個 CUHK webpage 話冇 quota 喎:
" There is no quota for a specific major, while ample academic advising will be provided to assist students in selecting their programme of study. Depending on their abilities, admitted students may be able to declare their majors at the time of entrance, or at the end of Year 1 or Year 2. "

‹ 上一主題|下一主題