用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月會否到英國開學
go

[英國] 9月會否到英國開學 [複製鏈接]

我真心想請教各位,會如期九月返去開學嗎?
如果小朋友得13、14歲,會讓他自己飛去嗎?因為疫情之下,家長要隔離好多日,真係未必可以陪開學(emoji)‍♀️

12    0    0    0

回覆 luckyangel 的帖子

最簡單CALL車去番HEATHROW AIRPORT, 那面大把車去CITY。

kinder17 發表於 21-4-19 20:37
Staybridge Suites Heathrow
Staycity Aparthotels London Heathrow

之後怎樣回city?

Staybridge Suites Heathrow
Staycity Aparthotels London Heathrow

回覆 kinder17 的帖子

可否提供機場附近有廚房的酒店 參考吓?感激

kinder17 發表於 21-4-19 10:59
我8月中都會送阿女過去, 原先都想BOOK AIRBNB, 不過怕屋主突然放飛機, 所以而家BOOK 機場附近有埋簡單廚房 ...

其實8 月未必仲要隔離,所以book 可以免費取消好啲,air B&B通常要比一半訂金先,機場邊間酒店有廚房?

我8月中都會送阿女過去, 原先都想BOOK AIRBNB, 不過怕屋主突然放飛機, 所以而家BOOK 機場附近有埋簡單廚房的酒店。

luckyangel 發表於 21-4-18 23:34
我都想知,同埋附近唔雜,2人細D ok,不過疫情shared kitchen就冇咁好

租一整間屋 ,有一房一廳,兩房一廳那種 。 Airbnb有得選地區 ,再click 條件要求的 ,篩選後便有房屋選擇的。

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝提議

luckyangel 發表於 21-4-18 20:09
如果hotel要叫delivery,係無咁好!apartments可出外買返去煮?

可以䋄上訂超市送貨,我仔成日都訂ASDA送學校炒飯牛扒

sofiamama 發表於 21-4-18 23:02
我也考慮緊陪小朋友開學和隔離,請問有冇方便的落腳地點/企理的Airbnb 介紹?隔離完後方便做少少shopping, ...

小朋友學校係邊 ,就在最近的城市 /區域搵Airbnb  .  

當年開學 和 舊年我在倫敦Victoria 住Airbnb ,  在火車站附近 ,因為一程火車 35-40分鐘內就到學校車站 ,而Airbnb附近 有幾間超市 、很多車去市中心 的百貨公司,方便買用品 。

sofiamama 發表於 21-4-18 23:02
我也考慮緊陪小朋友開學和隔離,請問有冇方便的落腳地點/企理的Airbnb 介紹?隔離完後方便做少少shopping, ...

我都想知,同埋附近唔雜,2人細D ok,不過疫情shared kitchen就冇咁好

我也考慮緊陪小朋友開學和隔離,請問有冇方便的落腳地點/企理的Airbnb 介紹?隔離完後方便做少少shopping, 替小朋友boarding前添置日用品丶被單丶枕頭等。謝謝

cfs 發表於 21-4-18 17:38
我會選擇有煮食的apartment

如果hotel要叫delivery,係無咁好!apartments可出外買返去煮?

有啲學校安排校車機塲接送,只要同學校溝通好就可以。航空公司有UM 服務

luckyangel 發表於 21-4-18 14:45
如果同行找地方quarantine, hotel好D還是Airbnb好D,有諗過訂Premier Inn

我會選擇有煮食的apartment

回覆樓主:

如果同行找地方quarantine, hotel好D還是Airbnb好D,有諗過訂Premier Inn

TTEE1819 發表於 21-3-30 09:40
我都係用Google map的share location
幾好玩佢會睇下我去左邊.反而我好小睇佢,因為永遠都係學校內,

SmileSmileSmile 發表於 21-3-30 10:03
了解下先,小朋友用iPhone,但我唔係,唔知得唔得,如果得應該更準確,謝謝
...
咁唔得喇,要用google map分享

cfs 發表於 21-3-30 09:25
我用google map的分享,有朋友用iphone咩都唔駛安裝已經見到,不過我小孩唔係用iphone,所以連繫google map也 ...

了解下先,小朋友用iPhone,但我唔係,唔知得唔得,如果得應該更準確,謝謝
‹ 上一主題|下一主題