用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私 vs St.Clare
go

聖心私 vs St.Clare [複製鏈接]

請問大家
聖心私 vs 聖嘉勒(St.Clare)
人人都支持揀聖心私,何解呢?
求用家真實分享!!

-我哋鐘意語境好,聖嘉勒是英文小學,但聖心私是中文小學
-升中率問題?聖嘉勒是85%左右?聖心私是50%左右?
-聖心私,教得深嗎?小朋友難跟嗎?
-聖心私沒有NET teacher , 小朋友出嚟英文可以嗎?
   11    0    0    0

fwstides 發表於 21-8-19 20:41
會揀聖心私

請問揀咗聖心私, 依家過咗一個學期, 覺得冇揀錯, 定係覺得太谷?

會揀聖心私

我女聖私升小二,又唔覺得好谷。英文高一年,數高半年,中文讀背古詩,其實又無想像中難。反而大女當年入官校小一,英文由abc學起更加感覺唔良好。官津中英文默書次數一定多過聖私。聖私英文教深考深,唔會好似有D學校無教過就考。
英文係深嘅,深在速度,要15分鐘做完四五版測驗。我女第一次回校測驗(因上年很多網課)做少一版半,
趕唔切做,老師有打電話比我,安慰我話唔緊要,好多同學都未習慣做唔晒,不過見我女做咗嗰啲都差唔多啱晒,佢教我一D train佢速度嘅方法。我女讀得好開心,同學好活潑,老師甚至修女容忍力強。有時我覚得家姐官校更嚴。SC 英文語景當然好,但聖私有堂英文說話課,老師讀故事,大家討論,好多講英文嘅機會。不過我女只係讀咗一年,有其他家長也可以分享下。

Carcar1123 發表於 21-8-13 23:36
意思是SC較有名津校輕鬆?

我意思係SC比谷嗰d來講算輕鬆。如果而家有SC同聖心揀,我會揀聖心,因為知道嗰女谷得。

lightingchung 發表於 21-8-13 19:51
SC 對比返一d其他津校(不表明輕鬆嗰的)可能已經比較輕鬆。我二個姨甥仔,一個讀屯門另一個讀葵興,兩間 ...
意思是SC較有名津校輕鬆?

mcl203 發表於 21-8-13 15:24
唔係SC,SC都相對係谷,我哋當年係灣仔英小,坊評輕鬆小學~

SC 對比返一d其他津校(不表明輕鬆嗰的)可能已經比較輕鬆。我二個姨甥仔,一個讀屯門另一個讀葵興,兩間有名津校,功課同考試對比SC都唔輕鬆

Carcar1123 發表於 21-8-13 15:11
即你小朋友讀SC,有聖私插入SC,形容一天光哂?

唔係SC,SC都相對係谷,我哋當年係灣仔英小,坊評輕鬆小學~

mcl203 發表於 21-8-9 09:23
當年見過嘅情況係,如果你受谷,成績位列前列,但家長想改變讀書模式,係有家長選擇插班,當年小朋友初小 ...
即你小朋友讀SC,有聖私插入SC,形容一天光哂?

Carcar1123 發表於 21-8-13 14:47
中途跳船,意思即係去考例如CKY 或 IS.因為我諗嗰啲IS學校應該都係考英文卷,所以S C英文應該比SH強吧?
...

我唔覺得分別會大,但並不等於讀SC英文無少許優勢~~~

想問多一樣野,其實S C同S H,係咪一定係所有人都建議去S H?我見好少有人會話去S C?
原因係兩個級數差太遠啦?英文小學的優勢都不及聖心的學術嗎?

mcl203 發表於 21-8-13 10:59

聖私會好啲,始終聖私係港島出名谷嘅,而中文小學佔大多數, ...
中途跳船,意思即係去考例如CKY 或 IS.因為我諗嗰啲IS學校應該都係考英文卷,所以S C英文應該比SH強吧?

mcl203 發表於 21-8-13 10:59

聖私會好啲,始終聖私係港島出名谷嘅,而中文小學佔大多數, ...

我覺得跳船跳去同grade,一定比較難,除咗一些成績好既想跳去勁d學校,「通常」都因跟唔到而跳去無咁谷或國際學校。

Carcar1123 發表於 21-8-13 10:38
如果想中途跳船,是否SC叩門能力較高呢,因為是英文小學?

聖私會好啲,始終聖私係港島出名谷嘅,而中文小學佔大多數,和插班係考筆試。不過,中途平插或上插可以有幾多選擇?平插目的為乜?自己評估一下~~~

如果想中途跳船,是否SC叩門能力較高呢,因為是英文小學?

如果係打算考 DSE, 我會揀中文小學。 二間聖心(津/私)課程來講, 聖心津中文會教得好d.
津暑期功課上小一已經要讀古詩, 認部首。 真係文盲都好辛苦下。。。

1162694sd 發表於 21-8-10 21:42
其他英小吾知,但阿囡間英小嘅中文科就真係好差,家長要自己跟。不是自律型,讀聖私冇問題,好多朋友讀聖私 ...

朋友個女讀SC,科中文又係搞唔掂,越接觸得小越抗拒,越抗拒成績越難追

回覆樓主:

其他英小吾知,但阿囡間英小嘅中文科就真係好差,家長要自己跟。不是自律型,讀聖私冇問題,好多朋友讀聖私,好多活潑型小朋友,但聽講SC就吾太喜歡活躍型,聖私測考好密,但半日番學小朋友係夠時間做功課溫習,所以佢地年年派位亮麗

1162694sd 發表於 21-8-10 12:43

我囡讀12區英小,當年都有揀學校煩惱,如果再揀,我會揀真光 ...
想問問中文是絆腳石,意思是讀英小中文科難搞?
另外,女女如果不是自律型,去了聖私會覺得痛苦嗎?

回覆樓主:

我囡讀12區英小,當年都有揀學校煩惱,如果再揀,我會揀真光,聖私,津貼11,12幾間中文女校都好好,呢2區同學朋輩英文吾會差,但中文先係拌腳石,聖心半日,時間真係好好用,另外佢升中學,睇下咁多年派學校,應該知道留係升聖心中學吾難,如果真係差到咁,要考慮適吾適合香港教育制度,講真讀得呢d學校,學生同家長都付出好多時間努力……
‹ 上一主題|下一主題