用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1A的光環?
go

Band1A的光環?   [複製鏈接]

小囡觀塘區普通小學級5內,(英文雖有A,但基礎一般)。只有一些音樂和校內比賽獎狀、面試一般(自信不足)。若自行選同區1A的藍田聖保祿又怕有里點吃力,如想考慮東區嘉諾撒書院會否要求低了一點呢?請指教,
   12    0    0    0

kirstyau 發表於 21-12-2 14:20
無論小學,中學都有朋友問我,學校老師教得好唔好,關唔關愛呀!?  真係唔識答,只可以話睇彩數 ...
絕對認同係學習氣氛重要過老師好唔好!

mcl203 發表於 21-12-1 16:24
唔使靠學校,成個樣版放咗係度2年,睇吓呢2年有幾多中學成績下跌。可能,唔使靠學校,可以令自己感覺良好啲 ...

以前成績最好果堆同學讀高form果陣都係上堂唔理老師做緊咩教緊咩, 淨係自己埋頭苦幹做past paper或者大模私樣扒喺枱瞓覺, 留力放學去補習
老師見佢地成績好, 有貨交就由得佢地

我估去到20年後嘅今日情況應該差唔多掛

回覆 Face3366 的帖子

所以成日講選校都要睇小朋友能力去選,唔能夠衹係睇小四小五成績就算. 神校名校入到亦唔代表小朋友叻,且可能也會做成負累,更加討厭讀書.

1A光環之下,個人飲水冷䁔自知。我女話老師上堂,講英文語速極快l而且教得也快。跟唔上,光環分分鐘變成負累。

多謝指教🙏🏻

阿珠媽2號 發表於 21-12-9 09:42
YWGS一定無望,點算好?大家有乜意見,多多指教!Thx

考隔離校 上年我係甘,雖然最冇收。

YWGS一定無望,點算好?大家有乜意見,多多指教!Thx

慘慘豬!阿女中作失手⋯⋯都唔知可唔可以考級五以內

gracelam 發表於 21-12-2 18:38
阿女話最近已經冇乜位, 可能日子越來越近, 所以有時見佢補完都返屋企!
...

大家都進入備戰狀態

YmOra 發表於 21-12-2 17:34
仲有位嘛?!我以前要阿婆幫我放個書包仔霸定位。

阿女話最近已經冇乜位, 可能日子越來越近, 所以有時見佢補完都返屋企!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

02413124 發表於 21-12-2 17:30
Agree
就好似電兔原理,不過係良性既,我見仔同同學會一齊用google doc collaborative 做筆記同會互 ...

係好正㗎!年青人互相幫助,嗰份"熱血"真係好似睇番造聲比賽班學員咁,熱血到爆呀!jm個囝囝讀ICT,自己寫咗個app供死黨圍內用,把搵番嚟的選修科短問短答題目寫入個app樹,讓大家互相進步,又可以帶起校園嘅學習氣氛,真係正到爆呀!孩子付出幾多就會有幾多收獲呢!你嗰個GoogleDoc亦十分吸引,意念好好喎!

gracelam 發表於 21-12-2 17:22
可以呀! 開返好耐, 阿女補完習有時就去自修室打躉!

仲有位嘛?!我以前要阿婆幫我放個書包仔霸定位。

kirstyau 發表於 21-12-2 14:20
無論小學,中學都有朋友問我,學校老師教得好唔好,關唔關愛呀!?  真係唔識答,只可以話睇彩數 ...

Agree
就好似電兔原理,不過係良性既,我見仔同同學會一齊用google doc collaborative 做筆記同會互相問書。有d同學仲整個google form online quiz 俾同學玩。

YmOra 發表於 21-12-2 14:33
唔知e+疫情仲可唔可以去自修室溫書呢?你的孩子有去嗎?我嗰個比較鍾意响屋企溫,上年"疫假"習慣咗一到 ...

可以呀! 開返好耐, 阿女補完習有時就去自修室打躉!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bobbob 發表於 21-12-2 16:41
16分入到poly ot咁勁,係咪你女啲同學呀?

紅晒啦,完全路人~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-12-2 14:20
岩岩先有網友係升大區分享緊啲16分威力,有興趣過去睇吓,中學係咪真係幫到手~~~
...
16分入到poly ot咁勁,係咪你女啲同學呀?

Zleep 發表於 21-12-2 16:09
咁我認我份人膚淺,而家目標剩係想個女做1A女仲有兩,三年努力,到時我攪唔掂先返黎笑你班1A 學校,你唔好 ...

你好攪笑,氹得我哋班C9抱腹大笑。如果真係有哩1日【】,我諗我哋班C9會封你做""英雄""。

Zleep 發表於 21-12-2 16:09
咁我認我份人膚淺,而家目標剩係想個女做1A女仲有兩,三年努力,到時我攪唔掂先返黎笑你班1A 學校,你唔好 ...

唔會唔會,我哋當年都唔係1A,不過,我唔會去笑1A嘅~~~

mcl203 發表於 21-12-2 15:50
自己係1A仔,可能,有不同嘅解讀~~~
咁我認我份人膚淺,而家目標剩係想個女做1A女仲有兩,三年努力,到時我攪唔掂先返黎笑你班1A 學校,你唔好走,等我返黎呀你
‹ 上一主題|下一主題