用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 未必要讀名校
go

未必要讀名校 [複製鏈接]

點解一定要入這間學校呀!  其實自己肯努力讀書,練好兩文三語,或再學多一種語言,平時待人接物有禮貌,肯丞担責任,做事有頭有尾,尊重長輩,已經好好。

名牌未必適合自己,入到名校又不是必會飛上枝頭。千萬不要係唔係都說「一定」,這詞語太無彈性了,有時留返餘地給自己才是上策。

我見過一D自稱讀這學校的人,多年來一事無成,到步入中年,不要臉兼出買朋友才揾到份幾千蚊既工。不過如果佢以後肯腳踏實地,都係一件好事。
   0    0    0    0

你講邊間學校呀

原文章由 返工媽 於 07-7-21 08:15 發表
點解一定要入這間學校呀!  其實自己肯努力讀書,練好兩文三語,或再學多一種語言,平時待人接物有禮貌,肯丞担責任,做事有頭有尾,尊重長輩,已經好好。

名牌未必適合自己,入到名校又不是必會飛上枝 ...

返工媽,千祈唔好係BK踩名校呀!呢度大部分人都係不入名校無寧死,小心味

原文章由 701003 於 07-7-21 14:27 發表

返工媽,千祈唔好係BK踩名校呀!呢度大部分人都係不入名校無寧死,小心味

完全唔明呀? 究竟發生o左嘜o野事呢 ?

返工媽,

你暗示有某間名校, 請你謹慎說話, 善用你的自由!

原文章由 william28 於 07-7-22 15:42 發表

返工媽,

你暗示有某間名校, 請你謹慎說話, 善用你的自由!

多謝william28的提醒,但本人還是覺得未必一定要讀名校。好似今日報子頭條。如果咁樣入到名校,你點睇?

我生活圏子入面有些名校家長同學生,我知道一些事,有些是好醜惡的。小朋友自小混在其中,有時是會分別不到的。

原文章由 返工媽 於 07-7-22 16:20 發表

多謝william28的提醒,但本人還是覺得未必一定要讀名校。好似今日報子頭條。如果咁樣入到名校,你點睇?

我生活圏子入面有些名校家長同學生,我知道一些事,有些是好醜惡的。小朋友自小混在其中,有 ...

好明顯william係名校校友or粉絲 返工媽,我都領過唔少嘢啦:cry: 你係BK真係要小心呀 but,我撐你

原文章由 701003 於 07-7-22 20:49 發表

好明顯william係名校校友or粉絲 返工媽,我都領過唔少嘢啦:cry: 你係BK真係要小心呀 but,我撐你

701003,

我唔係名校校友或其Fans, 不過我都知少少有關名校的消息, 我只不過想提醒返工媽, 驚佢墮入被人以為他針對某間名校的陷阱囉! 其實選甚麼學校純屬個人自由, 唔係名校都一樣有負面消息, 最緊要提醒小朋友, 培養佢分析分辨是與非, 好與錯, 黑與白...

我諗返工媽係想講名校教師收賄單新聞, 都唔明點解d家長會咁樣!

同又有d咁o既教師!!!

多謝各位家長提點

其實我向返工之餘也是一位師奶,成日聽到D媽咪講入名校之苦,有D都十分出位。我好想同大家分享下,有時我都會想好唔好咁教D細路,諗到頭都大。

好似有次我朋友同仔講,叫佢不要借計數機比同學用,仲要吼住自己D野。因為有D唔好心腸的同學,會靜雞雞delete佢D野,佢已經試過一次比人delete左D野影响到考試。呢件只係其中一件小事。

[ 本文章最後由 返工媽 於 07-7-23 11:54 編輯 ]

香港的教育制度封閉,政府為了保障差學校的收生,限制了学校的資訊發放。家長沒有足够的資料去選校,唯一能知的,是學校有沒有名氣。選名校,正常不過。

我讚成選名校。

原文章由 judy 於 07-7-23 12:12 發表
香港的教育制度封閉,政府為了保障差學校的收生,限制了学校的資訊發放。家長沒有足够的資料去選校,唯一能知的,是學校有沒有名氣。選名校,正常不過。

我讚成選名校。

咁Judy就要多睇明報(同佢地出的指南),仲要上下edcity網址,同多D黎BK八下。我諗政府唔會發放官方指引。

[ 本文章最後由 返工媽 於 07-7-23 12:28 編輯 ]

其實要睇小朋友岩唔岩讀名校, 見得太多例子, 受唔到壓力�由純樸變為物質主義者.....
最緊要量力而為, 不要勉強. 

我都有一個親身經歷想同大家分享下, 我個仔升小學時, 比一間都好有名氣的小學取錄咗, 個時都好開心.

點知....英文堂全部用英文教, 而且測驗同考試的內容完全係書度搵唔到, 即係靠平時小朋友自己睇課外書, 做出面的補充練習.  我一路都唔知學校係咁, 因為亞仔太細唔識講比我知, 開學時同平時校長同老師都無提過小一開始就以英文授課, 所以我用盡辦法都幫唔到個仔係英文科讀好d.  直至第二學期中開始咗, 佢英文老師打比我, 話我個仔追唔上程度, 我細問之下先知佢地學校係要求小朋友從小到大都要識聽識講英文, 佢老師仲要求(唔係建議:evil: )我搵補習老師, 咁我咪搵囉! 個補習姐姐都好有心機同我個仔補, 而且我問返我個仔d英文問題, 佢都識答, 點知測驗同考試時d內容係完全未見過, 形式都係做功課時無做過 .  終於都係唔合格, 補習姐姐都話佢都唔知同我個仔可以溫d咩, 因為完全無範圍比佢參考 .  攪到亞仔日日都唔想返學, 返到學校上英文堂時玩擦膠, 自此形成壞習慣, 一聽唔明無心機上堂就將文具解體 ....

而且間學校成日都要做專題研習, 小一得個6歲多d, 識鬼做project咩, 咪又係亞媽做, 做完仲要比老師寫話份project做得唔夠專業喎, 小一咋, 題目仲要係"我愛我的家庭", 要點專業呀 .  睇完佢老師的評語真係火都黎埋.  最後同亞仔轉咗1間唔係咁出名但係band1的學校, 亞仔讀得好開心直到而家升中一.

咁你地仲嚮唔嚮往名校呢?!  自己身為家長深思一吓la.

我個女當年選小學時, 我都是15 16, 唔知揀女校好, 定男女校好, 亦有朋友問我關於那SUPER女校位的興趣 , 老實講我無0甘多錢,
跟住0甘巧認識兩姊妹是這校的中學畢業生, 先見妹妹 , 大家交談間她知道我正考慮試考這校與否, 她才坦然告知自己是畢業生, 並給我意見, 言談大方有禮 , 我真心動想讓女兒一試….. 突然有個自以為好靚, 無禮貌, 招積的女子走進來, 打斷我們的說話
,
一面對住塊鏡對付黑頭 ’, 一面問我們傾緊d “mut”, 當然妹妹仍然好有禮貌0甘講比佢姊姊聽我正為女兒選校但姊姊仍然一面對住塊鏡對付黑頭’, 一面說: “’唔使指意’:tongue: , 淨係收我地’d舊生都有排收….” 這點我是同意的,如果品種優良又是舊生女兒, 自然有信心, 我是校長我都會0甘做,
但接著她說: “有個校友朋友女兒去年考唔到, 到最後回校再校長, …” 個人覺得考唔到就未必會再’, 而且叻就一早自己考到啦, 唔須要0甘狼狽, 重好意思講得0甘自以為是:tongue: …..”跟住佢話校長 左幾本練習係台到, 叫佢朋友叫個女係summer holiday做完好開學.” 我聽完之後, 真係唔知係佢形容得無禮 定係校長真係0佢妹妹聽完都面有尷尬之色, 隨之我們轉了話題. 而最後我為女兒選了間好滿意的男女校. 是關好唔好真係好睇本人.

[ 本文章最後由 mamimummy 於 07-7-23 20:41 編輯 ]

個校長d態度係咪咁差就唔知la, 不過, 名校不嬲都唔怕無人讀, 所以不論校長或老師都係大支野.  佢覺得你唔讀咩, 大把人爭住讀.

我識得一個高年班的家長, 佢個仔仲慘呀, 讀到小五時追唔上程度, 佢只係上堂無心機咋, 都唔係攪攪陣.  但d老師費時佢影響其他同學上堂唔專心, 佢一返到課室, d老師就叫佢坐係課室門口直到放學, 簡直係放棄佢.  你話la, 個小朋友連尊嚴都無埋, d老師學咩人教書呀, 直頭係誤人子弟 .

最後個家長送咗個仔去外國讀書, 佢話外國d教育制度同環境會好d, 同埋佢唔想個仔讀書不成仲要攪到有抑鬱病

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-7-23 14:47 發表

個校長d態度係咪咁差就唔知la, 不過, 名校不嬲都唔怕無人讀, 所以不論校長或老師都係大支野.  佢覺得你唔讀咩, 大把人爭住讀.

我識得一個高年班的家長, 佢個仔仲慘呀, 讀到小五時追唔上程度, 佢 ...

我聽朋友講佢有次去等仔放學,企向學校門口,咁佢望到學校有個班主任老師站在遠處,個老師又咁啱見到佢,咁佢就笑下咁打招呼。跟住佢見到個老師向個校工招手,再同個校工唔知講乜,跟住個校工就出黎收我個朋友走開。

之後個老師見門口無人,就離開左學校啦。

都唔知咩心態:tongue:

佢地係咪講緊, 仲係津貼果間紅色牆女校呀! old girl + 宗教先至
surewin, e+佢都好平民化, 夠point咪入到去or 有地址, 都入得.

至於左x道果間, 一向都係私校, 講實力+家底, 就算old girl? 有d分+比佢掛?  佢既中學近二年先至轉直資, 同事個妹讀佢, e+仲讀u, 爸爸係cook(大排檔), 係派入去,會考18分.  

原文章由 mamimummy 於 07-7-23 14:19 發表
我個女當年選小學時, 我都是15 16, 唔知揀女校好, 定男女校好, 亦有朋友問我關於那SUPER女校’買’位的興趣 , 老實講我無0甘多錢,
跟住0甘巧認識兩姊妹是這校的中學畢業生, 先見妹妹 , 大家交談間她知道我 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-24 11:00 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題