用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 請告知聖保羅男小究竟好在那裡?
go

請告知聖保羅男小究竟好在那裡? [複製鏈接]

聖保羅男小究竟賣點在那裡?

有否就讀此校的家長告知,hkd3000學費..小孩得到什麼?
又貴,又谷,又是傳統敎學...會否6年小學生活後,變得呆板的書獃子@_@
那麼何不享用6年敎學相同的免費政府學校?又要比錢,孩子又辛苦...就是為了學校的名氣.....
如有誤解,請告知.
   3    0    0    0

For most  of the 'one dragon' schools, the best advantage is a guaranteed place in the secondary school.::" /> ::" />

醒目開學勳章 王國長老

相比起其他老牌學校, st paul boys算係唔谷既一間, 什至唔止一次o係bk有家長話, 俾咁貴學費, 成績又唔係top, 唔抵
我唸, 你心中對呢間學校認知實在唔係好正確, 或者你可以利用bk search engine, 認真認識一下間學校, 再發問吧!

mummyamy,

請留意小學雜談版守則,在合適的討論區發言。

奧丁

原文章由 mummyamy 於 2007/9/23 11:58 硐表

有否就讀此校的家長告知,hkd3000學費..小孩得到什麼?
又貴,又谷,又是傳統敎學...會否6年小學生活後,變得呆板的書獃子@_@
那麼何不享用6年敎學相同的免費政府學校?又要比錢,孩子又辛苦... ...

請告知聖保羅男小究竟賣點在那裡?

原文章由 mummyamy 於 07-9-23 11:58 硐表

那麼何不享用6年敎學相同的免費政府學校?又要比錢,孩子又辛苦... ...

mummyamy:

睇得出你今年好似申請咗讀呢間小學,而又係面試前,借BK網唱衰呢間學校而增加自己個仔嘅入讀機會喎!

[ 本文章最後由 珠媽 於 07-9-30 06:24 編輯 ]

請告知聖保羅男小究竟好在那裡?

原文章由 mummyamy 於 07-9-23 11:58 硐表

mummyamy:

睇得出你今年好似申請咗讀呢間小學,而又係面試前,借BK網唱衰呢間學校而增加自己個仔嘅入讀機會喎!

原文章由 珠媽 於 07-10-2 14:31 硐表

mummyamy:

珠媽,

看來你不同意mummyamy的看法, 暫且不去討論有否故意抺黑, 可否分享一下這校的優點?

原文章由 D80超新手 於 07-10-2 17:12 硐表

珠媽,

看來你不同意mummyamy的看法, 暫且不去討論有否故意抺黑, 可否分享一下這校的優點?

我個仔喺聖保羅男小讀書, 其實每間學校都有其優點和缺點, 視乎翻家長嘅睇法, 因校內都有家長會覺得呢間學校不是全英文教學為缺點而轉咗校, 也有部份會覺得英文深咗啲, 所以視乎家長自己對學校嘅要求。

Dear fellow parents,

I am parent of a St Paul's College PS student and I would like to share my experience with you.

English standard, which is usually the main focus of many fellow HK parents, is not my or some of our parents' prime concern.  Only last Saturday, we shared our views over a football match between SPCPS and another school, we were content with SPCPS' academic standards.  Ah, by the way, the game was a draw, winning is not always the most important thing in life, learning defeats is equally important.  Funny enough, not being the best school, does provide such opportunity.

No, there is no 10A student from the SPC but the school has admited visually impaired students since 1976.  This is my bench mark of a good school.  Able to learn diversity from the school life, apart from achieving academic results, is also important la.

Yes, the school fee is some what on the high side, and the fee remission scheme does help but not without the usual debate of whether it is good for the kids, a long lasting debate item in the HK education system.  In my view, our care and support to the child and to the school is our ultmost duty and mean to ensure a good school life for our children.

Well, malicious motive or not of this thread, it does provide an insight about HK parents' perceptions about good school.  I wish all young children could be admitted by the school of their parents' first choice in 2008.

Hogwarts

[ 本文章最後由 hogwarts 於 07-10-7 09:45 編輯 ]

2007升中

考頭三名去St Paul Co-edu, Queen's College and King's College

St Paul Boy學生英語及普通話應對如何?

原文章由 Tatama123 於 07-10-3 14:54 硐表

珠媽 ,
您好?請問你個仔讀幾年班, 整體上對學校滿意嗎? 你話學校不是全英文教學, 除了英文是英語教學, 好似每星期有外籍老師或講英文的老師教英文 , 夠唔夠?數學用甚麼語言? 其他如social studies 用甚麼語言? 普通 ...

Tatama:

如果你選讀St. Paul's Boy, 你要有心理準備會幾吃力, 我唔知其他學校點教書, 我只可講這學校平日會有很多要計分嘅評估要應付, (包括中作、英作、中聆聽、中口評), 每星期中、英默書; 考試除了中、英、數、中文常識連英文常識(當一科考)、普通話(筆試+口試)、電腦科、中理解和英理解(各當一科考)、還有音樂要考樂器和筆試。每星期會有兩堂由外籍老師教Oral, 英文堂全是講英文,除咗要解釋某生字。數學用中文教,常識有分中和英, 英文常識係用全英文上堂。另英文科每星期有兩堂叫做ER堂,是會將全級學生分咗4個 Level 去教英文。另提提你,這間學校每日放3:20分,上9堂,但沒有功課堂,所以小朋友全部功課都是回家做。你有無返工?如果無就會好啲,因為都要跟得好貼先至得!

[ 本文章最後由 珠媽 於 07-10-24 02:02 編輯 ]

原文章由 Tatama123 於 07-10-24 19:50 硐表

珠媽,
如果畀你再揀, 你重會唔會揀SPC ?

Tatama:

你再開吓 St.jo 啲家長先決定啦! 况且St. Paul's Boy係咪已經話收咗你個仔呀?現在我個仔嘅成績都算中上, 無辦法,只好頂硬上啦!

[ 本文章最後由 珠媽 於 07-10-25 10:44 編輯 ]

請告知聖保羅男小究竟好在那裡?

[/quote][quote]原文章由 Tatama123 於 07-10-24 23:44 硐表

珠媽,
你仔嘅成績都算好好, 收貨啦!, SPC未收到消息, 但萬一好彩兩間都收, 到時冇咁多時間諗,好多家長怕St Jo 壓力大才揀SPC, 估唔到一山還有一山高! 我最唔like 佢地殘舊校舍, 又擔心呢類傳統名校教育不能滿足將來 ...

Tatama:

講真校舍真係細咗啲, 學校得小食部、禮堂外嘅小操場、或者天台嘅操場可以俾佢哋活動吓, 所以我個仔喺小息時多數留喺班房睇人玩祺或者喺班房門口食小食咋!至於你話選St.Jo好定話St.Paul's Boy好, 視乎你有乜要求, 例如: 小朋友啲英文好過中文, 咁一定選St. jo好啲, 因為佢哋數學好似用全英教, 會明白多啲, 但我自己就鍾意St.Paul's用漸進方式去教, 例如英文常識, 小一時全年用一冊教學, 到二年級就一年用兩冊教學, 而中文科到四年班就用全普通話上堂。對於要求高嘅家長或者唔鍾意, 但我覺得最重要睇小朋友吸唔吸收, 課程太深太趕, 除咗家長辛苦, 小朋友亦有壓力而受苦。其實當初都有想過讀 St.Jo,但覺得佢哋競爭好大,  因為一級300人, 只有頭100名先上到中學,  但St.Paul's  一級有90人, 頭55名都可上中學。另朋友話讀St.Jo每科成績差過80分都要見家長, 但St. Paul's Boy就唔會有呢回事!或者係我哋校長好俾機會每位小朋友啦!雖然St.Paul's Boy都幾谷, 但我個仔又話讀得開心, 而唔需要轉校! 其實讀邊間都唔係大問題, 最緊要係家長要扶助仔女解決喺功課學習上遇到嘅困難, 因為他們太細過, 仲未識點做某啲功課和溫習, 想佢哋能獨自温習而又可以取得好成績, 似乎太過妄想啦! 所以我們做家長都要一起努力才可。

[ 本文章最後由 珠媽 於 07-10-25 12:16 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題