用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 邊間蒙特梭利教育係最好?
go

邊間蒙特梭利教育係最好? [複製鏈接]

0    0    0    0

我之前o係BB展買過幾百蚊貨,after sales care 好好,d staff有心同我跟進,有唔明白打電話去問,佢地都好 nice,逐一清晰回答,我覺得佢地真係係唔錯。

呢間蒙特梭利教育中心o係灣仔寶昇中心,o係 sogo 或 玩具反斗城都有得買。D質素都唔錯,玩具質地好好,一定唔會傷害到 BB 。做媽媽O既都放心好多。

我之前買左o既係「感官系列」o既玩具係木製,D木質地好光滑。

我是媽媽,又是幼稚園教師。我未有買給我的兒子玩,因為他已經8歲了,但我所教的幼稚園就用了你說的那個品牌的蒙特梭利教材,質素真的不錯,而且職員很友善和細心,對小朋友的成長非常關注,在這一點,我也很欣賞他們。

對,灣仔寶昇中心只得一間,我相信你說的就是我們幼稚園購買教具的那一間。已經 pm 資料給你。

其實呢個牌子,有幾個系列都好好呀,例如學習感官、語言、數學、自然世界等等。

我之前就買左數學比我個2歲半o既仔仔開始玩,佢學得好快,玩得好開心。佢學得好好呀,因為呢套教材強調小朋友遁序漸進學習。

我有全新蒙特梭利教具家庭裝hk$1200出讓

自己買了一套, 朋友送了一套。 現將多余的全新蒙特梭利教具家庭裝以原價hk$1200出讓.。僅限自提。教具描述詳情請參考以下網址:
http://www.preschool.net.cn/shop/views.asp?hw_id=1547

[ 本文章最後由 airay 於 07-10-11 21:47 編輯 ]

因為呢套教材強調小朋友遁序漸進學習,小朋友可以一步一步學習。
坊間好多數學練習,只係要求小朋友記住公式,如1加1等於2,但佢地就唔明白當中o既原因。
而呢套蒙特梭利o既教材就比小朋友由具體、實在o既概念學起,例如用數棒棒去學習「數與量」o既關係等等,真係唔錯呀。

I want the information too, thanks!!

原文章由 Sarah0102 於 07-10-6 14:05 硐表
對,灣仔寶昇中心只得一間,我相信你說的就是我們幼稚園購買教具的那一間。已經 pm 資料給你。
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

Kindly PM to me this information.

Thank you so much

原文章由 Sarah0102 於 07-10-6 14:05 硐表

其實一定要自已睇.  要 follow your sense.  要 "follow your child".

要留意教師是否有 MATCE 認可的國際牌照。Montessori 主張的是 auto-education,所以老師的經驗和觀察能力極重要。因課室是混齡班,教具有深有淺,小朋友選的 activity 可能不一定最適合他的程度。老師的主要功作是觀察小朋友最需要甚麼,然後去介紹給小朋友相應的教具。例如,如果小朋友選了太深的工作,老師應馬上找一個較簡單的同類 activity 跟他交換。有國際MATCE 認可的的國際牌照的老師比較有保證。他們全部要有90%以上課堂出席率,加上最少九個月的實習才拿到執照。

其實center好,很多時是因為有好老師。但老師流動性越來越高,所以真的要自已看和問清楚。 連我們的祖國也在高薪聘請在職香港老師, center 留不住老師不奇。

以下這三間centers基本常一定會長期有AMI or AMS國際牌老師駐場。Infinity Children and Best Concept連老板本身也是資深國際牌導師,它們絕不會降低要求。

港島區:
Casa Dei Bambini

九龍區:
Inifinity Children
Best Concept

你們提及在灣仔寶昇的那間新center - children works,我還未有空去visit.  下次再給各位我的 review.

原文章由 mamaSally 於 07-10-4 12:32 硐表
市面上都好似有幾多蒙特梭利教育wo,有冇家長或老師有
suggestion 係邊間最好呀?

[ 本文章最後由 run4fun 於 07-10-18 01:04 編輯 ]

May I know the website or contact phone# for children works?

我已經 pm 左資料比 nicoleyin 同埋 yasmingung,佢地仲好似11月有Workshops開呀。

對呀,我指o既灣仔新 Center 就係指 C.W. 呢間,真係幾好!

都已經 pm 了wingwanga 及 elizatyy,希望可以幫到你地。
‹ 上一主題|下一主題