用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教聖安德肋幼稚園
go

天主教聖安德肋幼稚園 [複製鏈接]

阿仔收咗PM class, 但呢間學校無外藉老師教英文, 唔知比唔比留位費好 ($500)?
請比意見
   0    0    0    0

原文章由 qooqoofans 於 07-11-13 22:00 硐表
阿仔收咗PM class, 但呢間學校無外藉老師教英文, 唔知比唔比留位費好 ($500)?
請比意見

qooqoofans,
我囡囡都係收咗pm class, 雖然冇外籍英語教師(呢樣都係我考慮咗好耐, 15/16既原因), 最後都決定比留位費.

我囝囝都係收o左pm class,但我都會比o左留位費先。
其實佢地係以咩標準收生呢?因為是報am class 的,interview o個日其實佢地都只係比小朋友玩o下玩具,都無interivew過。

我打電話問咗st andrew 只有本地老師教英文, 一星期只有3堂, 約20-30分鐘.

其實一般學校唔係日日都有英文堂咩??

收咗阿仔讀AM class, 我都唔知點解, 可能因為張form個no.早啦

原文章由 qooqoofans 於 07-11-14 11:02 硐表
我打電話問咗st andrew 只有本地老師教英文, 一星期只有3堂, 約20-30分鐘.

其實一般學校唔係日日都有英文堂咩??

qooqoofans,
一般學校大部份都唔會日日有英文堂上(除咗國際班之外, 咁學費就會貴d啦~), 通常每星期兩至三日, 由外籍人仕教, 唔知點解呢間會唔請外籍人仕教英文 ~ 因就算扣埋學卷之後, 學費都唔算平~

st. andrew 唔收我仔仔呀, 只收作後補生, 我都唔知佢地用乜野準則收, 自問果日仔仔表現都 ok, 有問有答咁, 只係因為檯面有玩具, 所以仔仔答緊老師野都係玩緊.....

囡囡都收左pm class, 都會比留位費!
原文章由 qooqoofans 於 07-11-13 22:00 硐表
請比意見
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10711;80/st/20051223/n/Kan+Yuet/k/8288/age.pngurl=http://www.TickerFactory.com/][/url][url=http://www.TickerFactory.com/]

收左呀仔am class, 個日我地係 in 9am

就st.andrew 冇外籍老師問題好苦惱, 又想比佢讀綠茵, 但k1 要$3,300, st.andrew 聽日要比留位費喇 ~~

原文章由 LongLong1110 於 07-11-14 21:08 硐表
收左呀仔am class, 個日我地係 in 9am

就st.andrew 冇外籍老師問題好苦惱, 又想比佢讀綠茵, 但k1 要$3,300, st.andrew 聽日要比留位費喇 ~~

LongLong1110,
我都係為呢個問題煩惱, 其他有d都仲未見, 所以都要比留位費 ~ 我囡囡依家讀緊綠茵既pre-nursery班, 學費真係幾'金'架 ~

me too.

原文章由 moonychan 於 07-11-14 13:59 硐表
st. andrew 唔收我仔仔呀, 只收作後補生, 我都唔知佢地用乜野準則收, 自問果日仔仔表現都 ok, 有問有答咁, 只係因為檯面有玩具, 所以仔仔答緊老師野都係玩緊..... ...
[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

原文章由 Able 於 07-11-15 09:05 硐表
me too.

Able, moonychan,
我諗你哋都仲有機會, 嚟緊呢兩日都要交留位費, 我諗都會有d家長會選擇唔交, 所以keep住打電話去問有冇位, 報咗waiting先, 有位佢哋就會搵你哋ga la~

我囡囡都有intreview, 到現在都收不到通知, 但我有打电話問, 他們先告知囡囡為後備生. 其他學校都會通知聲. 此校給我感覺很不負責任:evil:
另我都有同感他們用什麼標準來收生.

原文章由 NamB 於 07-11-14 10:31 硐表
我囝囝都係收o左pm class,但我都會比o左留位費先。
其實佢地係以咩標準收生呢?因為是報am class 的,interview o個日其實佢地都只係比小朋友玩o下玩具,都無interivew過。 ...
:-P :-P :pint: :sm:

原文章由 ytkdaddy 於 07-11-15 13:35 硐表
我囡囡都有intreview, 到現在都收不到通知, 但我有打电話問, 他們先告知囡囡為後備生. 其他學校都會通知聲. 此校給我感覺很不負責任:evil:
另我都有同感他們用什麼標準來收生.

...

我都有同感
我記得果日聽完講座, 老師就分了兩組去玩玩具, 第一組跟的老師明顯係資力深d, 而且第一組的小朋友都比較大個的(可能係大b), 而第二組就由兩個好後生的老師帶(多數較細個), 個老師只掛住同另一個小朋友玩,我個仔和另一個小朋友就只係講過兩句, 唔夠一陳就話走得, 兩個星期有通知. 真係唔係好明佢地點定收生標準.

其實呢間唔係我心水,我都係報來試下,就算佢收am我都唔會讀。
不過果日interview覺得好求其.

原文章由 芷欣mama 於 07-11-15 10:24 硐表

Able, moonychan,
我諗你哋都仲有機會, 嚟緊呢兩日都要交留位費, 我諗都會有d家長會選擇唔交, 所以keep住打電話去問有冇位, 報咗waiting先, 有位佢哋就會搵你哋ga la~ ...
[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

able

我都係呀, 因為仔仔都叫做有問有答, 而且我老公果日去交 form 都排得幾前, 唔知點解, 連 pm 都冇......

hi,
我都覺得interview好求其. 唔多問問題, 只多問同組一月出生的大仔. 講開又講, 佢地 interview 時用的玩具好差 , the utensils are urgly, lego not suitable for a 2 years bb to play.  仲有醫療用具不完整......  
我第一日交fom差不多是頭20個, 但因interview 同青衣商會同一日, 所以米改星期一下午, 唔知是否遲 interview, 所以唔收....

原文章由 moonychan 於 07-11-15 15:09 硐表
able

我都係呀, 因為仔仔都叫做有問有答, 而且我老公果日去交 form 都排得幾前, 唔知點解, 連 pm 都冇......

totally agree.只多問同組一月出生的大仔, 煮飯仔用具都不完整
我都是星期一下午in.

原文章由 karen_bb 於 07-11-15 16:01 硐表
hi,
我都覺得interview好求其. 唔多問問題, 只多問同組一月出生的大仔. 講開又講, 佢地 interview 時用的玩具好差 , the utensils are urgly, lego not suitable for a 2 years bb to play.  仲有醫療用具不完整.... ...

[ 本文章最後由 Able 於 07-11-15 16:37 編輯 ]

我今日打去St. Andrew 問過,佢話會優先錄取有哥哥、姐姐响度讀ge小朋友先,而今年就有好多考生係有哥哥、姐姐响度讀,所以會收曬佢地响上午班先,有成一班半咁多,所以我囝囝都只係收o左下午班o乍

hi namb

你記得我嗎, 你仔仔而家有冇響德寶讀呀?
‹ 上一主題|下一主題