用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選陳守仁定香港真光好呢
go

選陳守仁定香港真光好呢 [複製鏈接]

香港真光ok左,另tsl下星期有結果,而家15/16,唔知take邊間好d,可否俾d意見
   0    0    0    0

收左先算!陳守仁3揀一,未必中!

原文章由 SandyWu 於 07-11-18 00:42 硐表
香港真光ok左,另tsl下星期有結果,而家15/16,唔知take邊間好d,可否俾d意見

[quote]原文章由 美娜媽 於 07-11-18 00:45 硐表

我都係諗下Law,因為連WAITING,都有2/3CHANCE

原文章由 SandyWu 於 07-11-18 00:50 硐表
[quote]原文章由 美娜媽 於 07-11-18 00:45 硐表

我都係諗下Law,因為連WAITING,都有2/3CHANCE ...

先交左錢登記真光,我但覺得如果陳守仁收就讀呢間好d掛
真光間學校好似好舊,不過又有好多媽媽話環境好
而且前者較難考,反而真光易入好多,水準成疑

me too...my daughter is accepted by 香港真光. she also got 九龍塘禮賢, 祟真,  北角蘇浙's offer.....仲有陳守仁and 聖芳濟各pending for result..
唔知點選

原文章由 little-pig 於 07-11-18 01:04 硐表
me too...my daughter is accepted by 香港真光. she also got 九龍塘禮賢, 祟真,  北角蘇浙's offer.....仲有陳守仁and 聖芳濟各pending for result..
唔知點選

我同妳報既學校都係差不多,我報左9間,香港真光,禮賢,聖三一同培道OK左,九真就WAITING,至於TSL,KTS同SFA就下個星期同月尾知,培正就出年知RESULT,而家我宣道都未必會去考LU,因為都好累,同都係HKTL同TSL(好彩收既話)二選一,TSL既LANGUAGE
TEACHING真係好我喜歡既,但就要再煩中學同GIVE UP LUCKY DRAW 所以而家15/16

Sandywu,

if SFA accepts you, will you choose?
if SFA the best school we have applied?

原文章由 little-pig 於 07-11-18 01:27 硐表
Sandywu,

if SFA accepts you, will you choose?
if SFA the best school we have applied?

我估我會NO LA,因為C6以前讀過SFA一年,佢辛苦到要轉校,所以c6唔贊成阿囡讀,係我自己同阿囡試下law,其實我自己就覺得kts同
tsl面試既內容都深架

我都係怕囡囡太辛苦, 我有朋友囝囝讀緊,佢都話頂唔順,想轉校, 所以就算收都要諗吓..
係呢,唔知你住邊呢?會唔會考慮地點?

what about TSL and KTS?  Can you tell me please?

KTS is also good, but I think the TSL provides better engilsh environment for student.
How about the secondary allocation result?  which is better for HKTL and TSL?

Do you mix up 'h.k' True Light and 'Kowloon' True Night? H.K true light locates at H.K Island. The campus is very big (10000sq metre) with swimming pool and sport complex. It's difficult to enter as only 60 capacity for the outsiders(not from true light kindergarten) and many applicants to apply every year. In addition, H.K. True Light has English Secondary School (also locate at H.K Island) to back up. Every year, more than 85 % students to enter the english schools directly.

I hope the 'correct' information can help all mothers to choose the best school.
原文章由 美娜媽 於 07-11-18 00:54 硐表

先交左錢登記真光,我但覺得如果陳守仁收就讀呢間好d掛
真光間學校好似好舊,不過又有好多媽媽話環境好
而且前者較難考,反而真光易入好多,水準成疑 ...

回覆 #12 chunamanda 的文章

係bk 好似都有10多位家長收到信, 恭喜哂各位. 我地都收到信了.  其實知唔知今年大概有幾多人考?

Thanks chunamanda's info.  唔知你小朋友係唔係在hktl 讀的?  有沒有再多點info, 我想知道下程度如何? 讀得辛唔辛苦? 小學和中學都算是band one 嗎? 小學是否一般都可以直入中學? thanks!
晴晴媽媽

原文章由 晴晴_媽媽 於 07-11-18 22:30 硐表
係bk 好似都有10多位家長收到信, 恭喜哂各位. 我地都收到信了.  其實知唔知今年大概有幾多人考?

Thanks chunamanda's info.  唔知你小朋友係唔係在hktl 讀的?  有沒有再多點info, 我想知道下程度如何? 讀得辛唔辛 ...

有無HKTL既家長可解答下我地D準TL家長呢

Actually i have a friend's dayghter who is studying in HKTL. her younger daughter is studying in their Kindergarten and will enter to HKTL primary later. she said she worked so hard that she had no time and energy to "搏鬥"with daughter aftern work. she said the students in TL have less presure. Also, there is a secondary school. She said her daughter is happy in TL....so that I applied the school for my daughter.
However, I heard that their secondary was not as good as before....so I am a bit worried about the school's standard.....
can anyone share related information....  
But I heart that

醒目開學勳章 王國長老

真光升中程況, 上學校網頁都可睇到:
http://www.tlmshkps.edu.hk/award/s1.htm
以我所知, 每年約70%會原校直升, 有d成績好d既, 會更上一層樓都唔定, 畢竟tl雖然係band one, 仍有人覺得近band尾了
真小係中文學校, whereas tsl係英小, 你話英文邊樣好, 我唸根本無得比較, tsl學校生活如何我唔清楚, 我見佢都有部分學生升到一線名校既, 不過亦有家長話佢報喜不報憂, 有d成績唔夠好既, 都唔知去左邊.........呢d唔講咁多喇, 各位自己去考証下喇
真小係傳統教學, 溫習測考果d就難免架喇, 不過我有朋友個女, 由細到大都好生性, 我朋友從來都唔駛幫佢睇功課! 而家個女仔都f3 lu, 之前去澳洲讀書, 因為適應問題又返左黎香港, 不過o係apply國際學校時, 成績好到interview都慳返, 直入! 所以應該又唔駛太擔心英文既
要提一提, 真光除左俾到academic教育, 校風亦係出名既好, 家校合作一流, 好著重培養學生品格同自理能力, 港真校園o係大坑, 有自己泳池, 室內體育館, 室外運動場, 雖然唔係靚靚千禧校舍, 不過市區黎講已十分難得

原文章由 sally.cc 於 07-11-19 02:31 硐表
如小朋友好學聽教,邊間都一樣啫!每年好多家長滿懷希望,眼見有幾多位可以如願吖!最後得某間二三四選學校收了!開學一星期後咪一樣同BK網上同校家長交流得開開心心!年年如是!TSL收咗先算啦!好嘛! ...

我都係諗住tsl真係收左先算,but我c6e幾日就成日都話language好緊要,所以prefer阿囡讀tsl,其實我已經give up左禮賢,聖三一,培道唔去註冊,唔想hold住人地個位,令到waiting既家長要等,而sfa同kts都唔會太考慮,因為無中學back up,c6都同意既,but去到tsl佢就成日堅持,什至話校風都唔係最緊要,最緊要係唔係一個模"吸"出黎既細路,真係俾佢激死,因此我唔想再煩升中既事,因為真係人都crazy,c6同我因為e個問題有argue,所以而家好煩

你住邊度呢? 其實我諗都要諗下交通問題!
我個女係讀真光幼稚園,我真係覺得好好, 所以本來諗住俾個女升番真小,but我住西九龍,我自己覺得都幾遠,車費成呢$1500!計埋學費=$4000! 三年我個女都係坐保母車,要就st.paul幼稚園返學時間,所以要成個半鐘返學!成日要塞隧道,星期六參加唔到學校d活動!
幾年都有睇過香港區d樓,不過都覺得太貴&舊!所以都未諗掂!.....我住得好近tsl,如果tsl收,都或者會考慮......

原文章由 sara 於 07-11-19 11:25 硐表
你住邊度呢? 其實我諗都要諗下交通問題!
我個女係讀真光幼稚園,我真係覺得好好, 所以本來諗住俾個女升番真小,but我住西九龍,我自己覺得都幾遠,車費成呢$1500!計埋學費=$4000! 三年我個女都係坐保母車,要就st.paul幼 ...

我住LAM TIN既,今朝問過學校,有校車,朝:7:10上車,LAST第二個STATION返學校,放學就第三個STATION,4:10左右下車,車費
$1,080,我都覺得OK既,時間都可以,因為同出九龍塘差不多時間,星期六既課外活動我可以叫工人湊,唔知有無家長係TAKE校巴呢
‹ 上一主題|下一主題