用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 ...
go

教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 [複製鏈接]

大家有否聽過? 因近日從不同渠道聽說,
因為教統局接獲大量投訴.

[ 本文章最後由 baseball 於 08-1-8 14:48 編輯 ]
   0    0    0    0

so咪唔好虛報地址囉~
不過做得出都要take risk

原文章由 baseball 於 08-1-8 14:39 發表

好似係會CHECK家.

原文章由 鳳梨 於 08-1-8 14:53 發表
so咪唔好虛報地址囉~
不過做得出都要take risk

唔係聽過, 係真有其事! 11月時我收到教統局出信叫我再submit其他住址証明, 即水電煤以外o既証明, e.g.樓契, 差響單....... 如果真係假地址, 即使抽中都會被取消學位!

原文章由 baseball 於 08-1-8 14:39 發表

咁我想問, 如果真金白銀租個單位, 有齊水, 電, 屋契, 咁又得唔得呀! (實質唔會住個度)

如果我係租樓, 二樣都唔係我名喎, 點比呀!  唔通唔買樓就唔比讀?

我早幾年有朋友專登租左另一處為入KGV,
後來被樓上投訴佢哋唔係physically live there,
最後要放棄學位, 仲要寫信去解畫

原文章由 YnnMa 於 08-1-9 12:49 發表
咁我想問, 如果真金白銀租個單位, 有齊水, 電, 屋契, 咁又得唔得呀! (實質唔會住個度)

The tenant name in the tenancy agreement should be one of the couple and they will also check the consumption of utility.  You have to explain that why no electricity/water consumption if you live there.

原文章由 hatfield 於 08-1-9 12:54 發表
如果我係租樓, 二樣都唔係我名喎, 點比呀!  唔通唔買樓就唔比讀?

咁都得
教育局都無寫明要physically live there
真金白銀租都唔得?

原文章由 overview 於 08-1-9 12:59 發表
後來被樓上投訴佢哋唔係physically live there,

我覺得合理wor! 話明係"住"址, 梗係要o係到住先計啦! 如果個個唔o係到住又租個單位或借地址抽學校, 對真正住該區學生好唔公平! 我覺得做人要對得住自己, 對得住別人!

原文章由 KY 於 08-1-9 18:17 發表
咁都得
教育局都無寫明要physically live there
真金白銀租都唔得?

貢獻勳章

上年我都有同事係咁做抽瑪利諾,結果都係要放棄學位,佢好後悔,因佢自己住個區都唔差,最後去左一間好一般的私校讀,唉!

原文章由 overview 於 08-1-9 12:59 發表

借人地址報學校--"應有此報"!

容我"涼薄"d講句--"應有此報"!
大家知唔知名校集中地41區及12區校網的租金/樓價係幾咁貴, 果d父母,不論買或租樓, 係貨真價實同真金白銀去付出, 去籌謀, 身體力行地去為子女的學業努力!  姑勿論呢個派位制度合唔合理, 但呢d父母真係為仔女辛苦地付出代價, 係應該受到公平對待!
我個人覺得那些借人地址報學校的人, 就好似佔人便宜, 或排隊打尖, 或買老翻侵犯別人知識產權一樣, 不值得受到同情, 教署應加大力度打擊呢d人, 如有人知道其他人"出貓", 不公平的參加這個派位制度, 請立即通知教署!

原文章由 花仔媽咪 於 08-1-10 10:10 發表
上年我都有同事係咁做抽瑪利諾,結果都係要放棄學位,佢好後悔,因佢自己住個區都唔差,最後去左一間好一般的私校讀,唉!

如果喇沙同瑪利諾係黃大仙區就好啦 起碼唔一定係有錢人先有權利選擇此學校

呢個制度一d都唔公平, 應該將所有schools一齊抽, 點解一定要住九龍塘/九龍城先有資格讀?

不過我好相信係2012年前呢d名校都要被迫轉一條龍or直資, 到時可能好多人又要搬屋

[ 本文章最後由 overview 於 08-1-10 10:57 編輯 ]

我想問教統局是收到投訴或懷疑才去調查 or 抽樣去查? 因為我相信都有若干人是借地址?

我覺得HK地方咁細, 極其量分幾個大區已經足夠, 都唔明政府點諗

不過那些"抽查個案", 全部都係"朋友/同事"or傳來傳去, 反而成功借地址入名校自己就識幾個.

住名校區的家長當然反感, 仲特別多"消息"

大家都知公務員都係點, 唔係要追查到底, 只要你有多一點supporting doc應該無問題, 交差啫.

[ 本文章最後由 poorpapa 於 08-1-10 12:10 編輯 ]
做大池小魚好or小池大魚好?

掉轉頭諗: 如果我買左間41網屋(發緊夢), 租出去畀人, 冇電費/水費單, 但我又打算抽41網, 若抽中第一志願先收番間屋住, 唔得咩? 我有權住41網. 佢而家個抽籤方法唔公平, 大家一齊考, or全港一齊抽就最好!  近咩屋企, 其實抽中又可以搬, 租又好/買又好, 香港搬屋好平常, 分咩區呀! 一係分區都可以, 畀我地自由選抽邊區.

[ 本文章最後由 easybring 於 08-1-10 16:16 編輯 ]
~easybring~

原文章由 easybring 於 08-1-10 16:12 發表
掉轉頭諗: 如果我買左間41網屋(發緊夢), 租出去畀人, 冇電費/水費單, 但我又打算抽41網, 若抽中第一志願先收番間屋住, 唔得咩? 我有權住41網. 佢而家個抽籤方法唔公平, 大家一齊考, or全港一齊抽就最好!  近咩屋企,  ...

你諗清楚自己講乜先。

如果你係業主, 你只要交出同你姓名相同的差餉單﹐就已經係住址證明。 唔需要俾印有你大名的水、電、煤單。  咪係唔係都嘈一輪 —— 真係為名校,矇左咩。

(失言了!我笑緊你咋!唔係話你。)
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

你其實未諗到我想講咩, 可能係我打中文唔好, 英文又唔敢寫.

抽籤背後理念係可以近住所讀書.  如我係業主, 唔係果度住(抽既時候), 我係可以抽, 佢唔會捉我"not physically live there", (但與背後理念唔同) 咁同我租左個單位又唔入伙, 等左result先決定讀邊到, 先搬入去又有咩分別?  用假地址係唔arm, 我唔同意用假地址, 我唔會用.  但佢個"抽籤"資格實在有問題. 所以唔分區係最好, 而家可選區外已係進步, 可再多選區外就更好.

我冇怪你! 你明唔明? 定我理解錯d rules?

[ 本文章最後由 easybring 於 08-1-10 17:33 編輯 ]
~easybring~

原文章由 easybring 於 08-1-10 17:19 發表
你其實未諗到我想講咩, 可能係我打中文唔好, 英文又唔敢寫.

抽籤背後理念係可以近住所讀書.  如我係業主, 唔係果度住(抽既時候), 我係可以抽, 佢唔會捉我"not physically live there", (但與背後理念唔同) 咁同我 ...

我唔係同你講抽籤。 我係講乜, 你知嘅! 你舉錯 case, 哩個 case 唔成立。   (我明你講乜)

p.s. 我路過買魚啫! 唔駛回我的帖子。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 08-1-10 17:40 編輯 ]
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~
‹ 上一主題|下一主題