用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS VS GOODHOPE
go

KTS VS GOODHOPE [複製鏈接]

請問這兩間學校,各位會揀邊間呢?請給予意見!THANKS!!!!!!
   0    0    0    0

原文章由 yiuyiuhui 於 08-5-3 22:33 發表
請問這兩間學校,各位會揀邊間呢?請給予意見!THANKS!!!!!!

Goodhope provides better English training.

KTS is good at all-rounded training and has nice teachers.

Which one is near to your home?

德望中學是有名的中學,所以家長一般會選德望小學。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

回覆 #2 youma 的文章

youma,
首先多謝回覆!其實這兩間學校都差唔多路程,可能GOODHOPE遠dd.

回覆 #2 Ben2003 的文章

Ben2003,
多謝回覆!我知道Ben哥同你嘅小朋友响KTS度都係猛人,但係讀德望,我驚囡囡會好辛苦,因為聽人講,德望會谷小朋友,但係我知道讀KTS同樣要努力先得,因KTS一樣有好多勁人,所以覺得好難揀!

聞說德望小學已由每年3測3考,改為2測2考,比較輕鬆了,你去打聽下啦。

每年小學學界比賽會遇德望小學一部份的學生,感覺學生很強,家長很 nice.

一般家長大路是選有中學 backup 的小學,實在冇咁煩,而你.....就自己考慮自己的教育理念吧。

原文章由 yiuyiuhui 於 08-5-5 01:03 發表
Ben2003,
多謝回覆!我知道Ben哥同你嘅小朋友响KTS度都係猛人,但係讀德望,我驚囡囡會好辛苦,因為聽人講,德望會谷小朋友,但係我知道讀KTS同樣要努力先得,因KTS一樣有好多勁人,所以覺得好難揀! ...

[ 本文章最後由 Ben2003 於 08-5-5 02:21 編輯 ]
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

Ben2003,

有一點想問,KTS是否運動上面比較突出?

原文章由 Ben2003 於 08-5-5 02:15 發表
聞說德望小學已由每年3測3考,改為2測2考,比較輕鬆了,你去打聽下啦。

每年小學學界比賽會遇德望小學一部份的學生,感覺學生很強,家長很 nice.

一般家長大路是選有中學 backup 的小學,實在冇咁煩,而你.....就自己考慮自己的 ...

大約 2001 年是一個轉捩點,之前KTS 只是注重學業,功課量比較多,2001 年開始,功課量減少了,注重學生的全面發展,學業以外的其他方面可參與的機會,愈來愈多,教練/導師水準很高,這亦是香港教育發展的趨勢。

近兩三年,成果開始出現,學生不但保持高的學術水平,在其他方面有表現的也不少。

至於那方面比較突出?

到 KTS 校網,參閱"校外比賽獲獎",就可了解。

原文章由 fyeung 於 08-5-5 18:23 發表
Ben2003,

有一點想問,KTS是否運動上面比較突出?
命運就是這樣的敲門。

Ben2003

how about sfa and kts, which one is better?

原文章由 Ben2003 於 08-5-6 00:53 發表
大約 2001 年是一個轉捩點,之前KTS 只是注重學業,功課量比較多,2001 年開始,功課量減少了,注重學生的全面發展,學業以外的其他方面可參與的機會,愈來愈多,教練/導師水準很高,這亦是香港教育發展的趨勢。

近兩三年,成果開始出現 ...

Ben2003 & janetlo,

Thanks!有上過網址睇,覺得學校好注重環保.
KTS & 宣道係2間我想考架小學,不過2間都無中學.
以我所知宣道比較著重音樂.
SFA比較催谷學術上是嗎?我無考慮到去考.

原文章由 Ben2003 於 08-5-6 00:53 發表

近兩三年,成果開始出現 ...

SFA, 宣道和 KTS 係好多家長會報考既私小,三間學校各有特色,好難一概而論話邊一間好些,要看小朋友的特質和家長的期望。

在 BK 常有提到三間學校,而我沒有特別的觀點要補充。

原文章由 janetlo 於 08-5-6 11:17 發表
Ben2003

how about sfa and kts, which one is better?

[ 本文章最後由 Ben2003 於 08-5-6 21:17 編輯 ]
命運就是這樣的敲門。

近兩個星期六,囝囝參加了一個數學測試,帶囝囝入了試場,跟著要等好耐測試先完。

遇到一位相熟的家長,他的女兒是真正的猛人(Not KTS student, 是讀另一間學校,now Form 1),有些家長認為她是那屆全港小六學生中,以整體成績+學術公開賽獎項計,是全港第一。
我都覺得此睇法有一定道理。

大家傾了好耐 ,主要討論小朋友的發展方向,其中有總結小學階段發展的經驗,大家都認為:

1. 能力是要用時間來培養。

2. 小朋友 (say A 君) 的時間是有限的,

如果A 君的時間用在'某方面'多些 (say 學術),'某方面' (學術) 的能力自然強些。

Then A 君的時間用在'另一方面'(say 運動) 自然少些,'另一方面'的能力自然受到侷限。

[ 我心想:他的女兒某運動項目只是全港第三,是可以理解的。 ]

猛人的 '"時間和能力" 論,相信對各位會有參考價值。

[ 本文章最後由 Ben2003 於 08-5-6 21:09 編輯 ]
命運就是這樣的敲門。

A 君 is Good Hope Student. Right?

原文章由 Ben2003 於 08-5-6 21:02 發表
近兩個星期六,囝囝參加了一個數學測試,帶囝囝入了試場,跟著要等好耐測試先完。

遇到一位相熟的家長,他的女兒是真正的猛人(Not KTS student, 是讀另一間學校,now Form 1),有些家長認為她是那屆全港小六學生中,以整體成績+學 ...

在我那篇留言,A 君是讀那間學校不是重點,重點是 "時間和能力" 論。

原文章由 馬媽媽 於 08-5-7 09:59 發表
A 君 is Good Hope Student. Right?
命運就是這樣的敲門。

你唔介意我可以講我自己心聲
我果囡今年p.1快要1年小學生活,我囡e家冇任何活動,之前家長日校長叫我地家長唔好比咁多小朋友課外活動,我囡只係隔個星期返教會,要到高d班學校至有課外活動比小朋友.,
每日功課好似好多7-8or9,但當中好多都係correct,扣埋可能只要3-4樣,但1個鍾可以做哂,
亞囡每日放學都冇搵書,因為佢多數都係睇課外,佢成績唔可以話最top,但唔會令我同老公失望
其實d老師好好你果囡乖佢地唔會駡人,佢係都會駡响成績,因為佢地好比個心出lai教,所以比較'肉'慬,亞囡之前間幼稚園係冇黙書,冇串字,佢最初果時都同我講學校成日講英文聽唔明,其實我估果miss知道,好多謝個miss比好多機會亞囡,e家睇到亞囡不但唔怕英文,仲會毛拉拉响到講,我相信係比錢响外面學都未必學到自信

[ 本文章最後由 jey 於 08-5-7 19:48 編輯 ]

其實回應Ben2003佢講得好啱,有d小朋友真係要比好多時間去搵書,有d小朋友又會運動比較強唔使點練,若要十項全能真係要睇小朋友本質
我認識1個家長大囡係我囡間學校,細囝係呢度另1間小一,我地相比個課程基本上都差唔好,kts係有好課外活動比小朋友
我囡學校仲未係全日,我唸呢點你要留意下

原文章由 jey 於 08-5-7 19:42 發表
你唔介意我可以講我自己心聲
我果囡今年p.1快要1年小學生活,我囡e家冇任何活動,之前家長日校長叫我地家長唔好比咁多小朋友課外活動,我囡只係隔個星期返教會,要到高d班學校至有課外活動比小朋友.,
每日功課好似好多7- ...

Hello

Is your daugther studying in goodhope ? which kinder did she attend ? I wish to send her to goodhope or kts.  so I am deciding which kinder is better ! tks
Ewong

原文章由 Ben2003 於 08-5-6 21:02 發表

遇到一位相熟的家長,他的女兒是真正的猛人(Not KTS student, 是讀另一間學校,now Form 1),有些家長認為她是那屆全港小六學生中,以整體成績+學 ...

多謝分享這「時間和能力」論。

我個人的睇法是時間和其它資源一樣,是有限的。除了其本需要外,即返學、吃喝、休息和睡眠以外,剩下來的都是孩子可運用的時間。這部份若然只用作學術和非學術能力培養,就有點兒功利了。其實孩子的時間還要用作玩耍、娛樂、休閒興趣,以及和與親人、朋友、同學和鄰居相處。如果家長要作能力培養,無論是學術或非學術,第一樣被犧牲的多數是孩子的玩樂時間。去到最後,時間還是不夠,才去考慮學術和非學術能力培養之間的取捨。如果會想到用這「時間和能力」論,我相信孩子的時間已充份地被運用了。換句話說,孩子的時間已用得很盡,只差怎樣去分配。

其實孩子時間的運用和分配亦多多少少反映了家長的價值觀。我都相信成功的孩子背後的家長多會把能力培育放到最高的位置,並為孩子作細心的安排。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 08-5-9 10:34 編輯 ]

I agreed with both Ben2003 and ChiChiPaPa.  We
are all very greedy.  We want Ben2003's result and
like ChiChiPaPa's way of raising our children.  I'm
quite sick of "training" my children like a racing
horse.  It's quite funny, after all these years
"pushing" and "training", "winning" is somehow
not guaranteed.  However, can I afford not to
follow the mainstream?  So, I adopt something
in the middle at the moment.  Just like ChiChiPaPa,
I'm more concern with my children's ability in
languages instead of focusing on getting a place
in my "dream" school.  After school activities and
competitions attended are for improving their
confidence but not as a way of getting (a chance)
into my "dream" school.

原文章由 ChiChiPaPa 於 08-5-9 07:42 發表

多謝分享這「時間和能力」論。

我個人的睇法是時間和其它資源一樣,是有限的。除了其本需要外,即返學、吃喝、休息和睡眠以外,剩下來的都是孩子可運用的時間。這部份若然只用作學術和非學術能力培養,就有點兒功利了。其 ...

看完「時間和能力論」後,我也想舒發下自己的體驗。當年仔仔考入一間音樂和運動也很出色的小學,那我當然要在這方面培養他啦!但無奈他根本對音樂和運動興趣不大,常常練習花了我們很多時間,他的成績又只是中下,見到疲於奔命的他令我很難過,結果我終止了仔仔不喜歡的活動,令他有多啲時間休息,專心温習。有次有個同學媽咪同我講:「你個仔嘜都冇學?咁你都好求其喎!」可能大部份人都以為要迎合學校,但係每個小朋友的能力也不同,每天的時間有限,做父母真係要清醒啲,量孩子的力而為呢!
‹ 上一主題|下一主題