用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 請給意見,有待改善
go

請給意見,有待改善 [複製鏈接]

其實很多人對這所學校有很多意見,我們可集合來,再轉交給學校,讓他們可待改善.

呢幾年看到他們不斷地改善的,學校給予我們觀課日,已經係想拉近學校與家長的關係,我們不要坐以待斃,請給意見,可令我們的小朋友快樂地成長.
   0    0    0    0

我覺得K1時要開始有外籍老師,今年用了MELS教拼音都幾好,但始終係用廣東話教英文,小朋友係可以吸收到單字,但未能提高他們的英語應對水準.

我認為應將每週學習進度表貼於手冊內,列明每週小朋友學咗嘅嘢,方便家長幫小朋友溫習。

集合力量都無用----學校管理層差吾聽家長說話

各位媽咪:約十年前我姪仔讀聖幼的時候發生一件大事,應該有些家長都知。當時有陳修女係度,我記得有一羣教師在家長日當天派通告給我哋D家長叫吾好讀聖幼,但這些老師都是很好的老師。 過了一個學期這10多位老師及陳修女都不見了!我哋D家長問學校D老師,佢哋都吾敢講!跟著到我D仔仔同囡囡讀,我每次都有比意見,完全無理過我哋。今年觀課我比意見要求有進度。老師話:我可以每天解答我,但係校方話要訓練小朋友多講自己的事情。老師又話有同我哋反應。其實我哋家長接送D家長都睇到學校的情況。唯一方法是我哋家長多點溝通互相幫助,最緊個D仔女有運與到D好老師就得啦!講咩都假! 不過我知道今年我哋檸檬組馬老師、陳老師都好好!聽D媽咪講K1荔枝組黃老師都但係曾老師就好惡K1西瓜組李老師D媽咪話佢好鬼假K2綿羊D老師都非常惡最後大象組D老師羅老師、楊老師都好好。我只知這些老師的好壞情況祝各媽咪好運。不如你哋知道那些老師好或不好一齊交換一吓資料,讓媽咪作準備。

香蕉組陳老師, 黃老師同曾老師都好好, 好似我寫手冊要佢地搵我講下囡囡學校生活, 佢地即日會call我, 又好似上次茶點打邊爐囡囡好抗拒唔食, 佢都話我知重問有冇特別原因, 重有小朋友們係m記開生日會, 佢地都有出席, 其實真係睇下好唔好彩law

原文章由 ZZKOK 於 08-5-31 17:11 發表
各位媽咪:約十年前我姪仔讀聖幼的時候發生一件大事,應該有些家長都知。當時有陳修女係度,我記得有一羣教師在家長日當天派通告給我哋D家長叫吾好讀聖幼,但這些老師都是很好的老師。 過了一個學期這10多位老師及陳 ...
桐桐樂園 PART 3, 有時間歡迎參觀

有運真係好重要

原文章由 pat614 於 08-6-1 00:50 發表
香蕉組陳老師, 黃老師同曾老師都好好, 好似我寫手冊要佢地搵我講下囡囡學校生活, 佢地即日會call我, 又好似上次茶點打邊爐囡囡好抗拒唔食, 佢都話我知重問有冇特別原因, 重有小朋友們係m記開生日會, 佢地都有出席,  ...

做媽咪最緊要係D仔女,你哋都知道啦,學校又吾理,唯有D老師幫手囉。真係好擔心。下一年都吾知邊個老師教添。吾知有冇檸檬組媽咪呢!我個女慣咗返到學校就同馬老師、陳老師同黃老師日日傾計,個女返到屋企日日都話好鍾意老師,病咗都要返學。有時老師駡佢,個女會返屋企講自己多嘴囉激嬲老師,但係我問個女你嬲吾嬲老師呀!個女話我吾嬲,因為係我吾乖囉,老師好錫我哋。
所以我好擔心出年係邊個做班主任!
呀!我最欣嘗檸檬組老師,佢哋教我係屋企做一個表貼在雪櫃,做完功課又靚又快就獎一粒星星,集齊10粒送一份小禮物,最好送筆,因為個女可做功課用會有心機D。不過老師話吾好送糖,原來送糖糖有刺激性使小朋友會頑皮D,現在個女吾需要叫都囉功課出來做。呀欣欣櫃媽咪,記得在巴士站等呀!

我小朋友都係檸檬組,佢都好鍾意佢3位老師,有次病咗我哋話幫佢打電話返學校請假,佢猛叫我哋唔好,要同佢解釋一輪先肯乖乖留家休息。

有次去街我是旦指咗間幼稚園,整(估)佢話不如出年唔好返聖心返呢度好唔好,佢聽到即刻想咸,仲問我點解唔俾佢返聖心。正傻豬!

運氣

原文章由 ZZKOK 於 08-6-1 21:19 發表

做媽咪最緊要係D仔女,你哋都知道啦,學校又吾理,唯有D老師幫手囉。真係好擔心。下一年都吾知邊個老師教添。吾知有冇檸檬組媽咪呢!我個女慣咗返到學校就同馬老師、陳老師同黃老師日日傾計,個女返到屋企日日都話好鍾意老師 ...

我都好擔心出年係邊個老師教!今年D老師真係好好,最好是有責任感,真係對D小朋友好,我哋先放心嗎?起碼小朋友都認同老師係錫佢我先至最放心嗎?所以運氣真係好重要!

原文章由 jt_ct_mami 於 08-6-1 23:08 發表
我小朋友都係檸檬組,佢都好鍾意佢3位老師,有次病咗我哋話幫佢打電話返學校請假,佢猛叫我哋唔好,要同佢解釋一輪先肯乖乖留家休息。

有次去街我是旦指咗間幼稚園,整(估)佢話不如出年唔好返聖心返呢度好唔好,佢聽到即刻想咸, ...

我小朋友都係檸檬組,佢都好鍾意3位老師。有一次我同老師講佢 吾食飯,我真係吾知點算。 老師教咗我用鬧鐘方法直至現在佢可以自己食飯,吾要我餵啦。

原文章由 pat614 於 08-6-1 00:50 發表
香蕉組陳老師, 黃老師同曾老師都好好, 好似我寫手冊要佢地搵我講下囡囡學校生活, 佢地即日會call我, 又好似上次茶點打邊爐囡囡好抗拒唔食, 佢都話我知重問有冇特別原因, 重有小朋友們係m記開生日會, 佢地都有出席,  ...

不如各位媽咪多點一起联絡。

原文章由 oksiu 於 08-6-3 21:09 發表

我小朋友都係檸檬組,佢都好鍾意3位老師。有一次我同老師講佢 吾食飯,我真係吾知點算。 老師教咗我用鬧鐘方法直至現在佢可以自己食飯,吾要我餵啦。 ...

請問什麼鬧鐘方法 ? 可以分享下嗎.. 我都有同樣煩惱

原文章由 oksiu 於 08-6-3 21:09 發表

我小朋友都係檸檬組,佢都好鍾意3位老師。有一次我同老師講佢 吾食飯,我真係吾知點算。 老師教咗我用鬧鐘方法直至現在佢可以自己食飯,吾要我餵啦。 ...

我都想知什麼叫鬧鐘方法,可否指教一下?我的小朋友到現在還經常要求我們餵飯。

其實我都有d擔心K2唔知會遇到怎樣的老師,希望唔好咁惡啦,因為我的小朋友很細膽,到時怕咗唔肯返學就慘。

我都贊成不如大家多d上嚟聯絡一吓。

[ 本文章最後由 jt_ct_mami 於 08-6-13 22:09 編輯 ]

原文章由 ctf1029 於 08-5-26 17:45 發表
我覺得K1時要開始有外籍老師,今年用了MELS教拼音都幾好,但始終係用廣東話教英文,小朋友係可以吸收到單字,但未能提高他們的英語應對水準.

路過多嘴講兩句.
我仔仔出年先夠年齡返k1,其實我都好中意間學校,如果有外籍老師教就最好了.我都唔係好中意用廣東話教英文.
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

K2綿羊D老師都非常惡???

我仔仔今年讀綿羊組呀,有無人一樣呀,大家一起傾傾呀!!

回覆 # 的文章

有無小朋友係花貓組呀??????

我小朋友都係綿羊組,但我問過我小朋友老師惡唔惡,有冇鬧人小朋友,佢話冇仲話老師好好,好 佢.妳可唔可以話我知老師點惡呀?如果唔方便可以pm比我,大家傾下呀!

原帖由 Ricky888 於 08-9-7 11:18 發表
K2綿羊D老師都非常惡???

我仔仔今年讀綿羊組呀,有無人一樣呀,大家一起傾傾呀!!

打擾一下!!
我係今年要報k1的家長.想報聖心,但對呢間學校唔係太了解..
只知道係大圍好出名.有小學部中學部..

想問下小朋友係聖心讀得開心嗎?
老師nice嗎?佢地有無外藉老師教英文?有無普通話學呀?地方大唔大呀?我聽人講聖心好傳統好死板的.係唔係呀?因我小朋友比較活潑呀..會吾會唔多suitable呢..
如果讀聖幼係唔係多數人都會升番聖小呀?
我好想了解多d呢間學校..thanks!

1) 想問下小朋友係聖心讀得開心嗎?
    這個問題都幾難答,妳見到啦!有d話開心,有d話唔開心.
2) 老師nice嗎?
    我相信就算唔係聖幼,其他學校都會有好既老師同唔好既老師存  在.
3) 佢地有無外藉老師教英文?有無普通話學呀?
    無外藉老師教英文,有普通話學
4) 地方大唔大呀?
    地方大但學生亦唔少
5) 我聽人講聖心好傳統好死板的.係唔係呀?因我小朋友比較活潑呀..會吾會唔多suitable呢..
    係傳統教學,我本身小朋友都非常好動,當初我都驚唔知佢讀唔讀得點,因為話功課都唔少,點知佢又ok喎!每日放學食完飯,自己攞晒d功課出黎,仲對自己有要求如果唔靚就擦左去再寫過,這點我都好欣賞學校唔知點樣係學校train佢地.至於我個人對於學校有咩意見,就係老師同家長無咩交流,如果妳想知平時小朋友係學校既情況,就要自己打電話去問,因為佢地唔會主動打電話比家長,除非小朋友唔舒服或者受傷,否則成年都唔會有聯絡又或者自己寫係手冊問.
6) 如果讀聖幼係唔係多數人都會升番聖小呀?
    這個我答唔到妳,但照以往睇返就唔係100%收返.因為佢地本身唔係一條龍,之不過係聯繫學校.

希望可以幫到妳啦!

原帖由 ahmaymay 於 08-10-15 09:10 發表
打擾一下!!
我係今年要報k1的家長.想報聖心,但對呢間學校唔係太了解..
只知道係大圍好出名.有小學部中學部..

想問下小朋友係聖心讀得開心嗎?
老師nice嗎?佢地有無外藉老師教英文?有無普通話學呀?地方大唔大呀?我聽 ...

原帖由 ctf1029 於 08-5-26 17:45 發表

totally agree with you!!!

Namson
首先多謝你幫我解答咁多問題,thanks!
我覺得你的小朋友係好喜歡讀書這類小朋友,好主動去做家課,以前我妹妹都係咁樣.
就係有d人講好有d人講唔好,我先頭痛.
我聽番黎就有呢d唔好..
老師話唔到事,一齊都要依主任的,攪到老師好down,
課室數量少..小朋友多,攪到要經常走來走去轉課室,學生無固定的課室.唔知係唔係咁呢?
其實你話你小朋友係活潑型,咁點解當初會選聖幼架?
thanks!
‹ 上一主題|下一主題