用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 剛收到錄取小一入學信
go

剛收到錄取小一入學信 [複製鏈接]

你們好,

請各位舊家長告知港大同學會小學之小一及小二課程,
非常感激.

Jody
   0    0    0    0

me too. 我都收到啦。

原帖由 mswnn 於 08-10-24 20:43 發表
me too. 我都收到啦。

收唔到係唔係唔得呢?星期六派唔派信呢?

原帖由 smallpig 於 08-10-24 21:32 發表

收唔到係唔係唔得呢?星期六派唔派信呢?

等等看,星期六我們家這邊都有派信的。

原帖由 small_cc 於 08-10-24 21:47 發表
等等看,星期六我們家這邊都有派信的。

係你呀!搵唔到你們好徬徨呀!你話佢地係唔係sent哂D取錄信先呢?如果係, my son 咪無份lor!Although I always told myself 無所謂, but now 好似有D upset 又唔想影響仔仔,好慘呀!

原帖由 smallpig 於 08-10-24 22:26 發表

係你呀!搵唔到你們好徬徨呀!你話佢地係唔係sent哂D取錄信先呢?如果係, my son 咪無份lor!Although I always told myself 無所謂, but now 好似有D upset 又唔想影響仔仔,好慘呀! ...

我明白妳的心情,等待…很折磨的。
之前也有二家的結果讓我煩到睡不著,

但後面還有幾家要in,
只能告訴自己盡量不要去影響到小孩。
後來看到小孩很輕鬆去面對,自己也放鬆了…

原帖由 small_cc 於 08-10-25 22:11 發表

我明白妳的心情,等待…很折磨的。
之前也有二家的結果讓我煩到睡不著,

但後面還有幾家要in,
只能告訴自己盡量不要去影響到小孩。
後來看到小孩很輕鬆去面對,自己也放鬆了… ...

多謝你support, 我估D取錄信經已寄出哂,仔仔冇份la,但我突然想通了,橫掂仔仔都揀漢華,我又何必執著呢!一陣便去辦入學手續,你呢?定未ga?

終於都收到信啦!好開心可以成爲你們中的一員。
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

今日去註冊,問口左老師,老師話信係分批寄的,最遲在30日前都會收到(收唔收都一定有信),也都明白家長等待的心情。

我跟你一樣沒有收到信, 今天早上其他媽咪問仔仔有沒有被港同取錄, 仔仔突然好像知道了結果好失望(我一直沒跟他提起), 然後淚水汪汪的上了校車.

看見仔仔這樣很是心酸, 但我已想好今天下班後給他買一件小禮物作獎勵, 希望遲些有好消息.......

祝大家好運!

原帖由 smallpig 於 08-10-27 06:00 發表

多謝你support, 我估D取錄信經已寄出哂,仔仔冇份la,但我突然想通了,橫掂仔仔都揀漢華,我又何必執著呢!一陣便去辦入學手續,你呢?定未ga?

hei_bb,

睇見都心痛, 鼓勵下仔仔佢已經好叻仔的了,但仲有希望的, 希望你仔仔真係可以成功入HKUGA。

iwff

原帖由 hei_bb 於 08-10-27 11:24 發表
我跟你一樣沒有收到信, 今天早上其他媽咪問仔仔有沒有被港同取錄, 仔仔突然好像知道了結果好失望(我一直沒跟他提起), 然後淚水汪汪的上了校車.

看見仔仔這樣很是心酸, 但我已想好今天下班後給他買一件小禮物作獎勵, ...

醒目開學勳章 王國長老

睇見小朋友咁樣真係好
你如果真係鐘意間學校既, 寫信啦! 我當年都係waitlist架, 咪不停寫不停寫lor! 結果我都得左! 好老實講句, 總有人hold住港同做後備的(叻既細路仔總有好幾個offer), 所以誠意好重要呀, 如果真係鐘意間學校你要表現出黎呀~!
我會一直為你加油!!!!

原帖由 hei_bb 於 08-10-27 11:24 AM 發表

看見仔仔這樣很是心酸, 但我已想好今天下班後給他買一件小禮物作獎勵, ...

小一功課多唔多??

回覆 # 的文章

iwff, charlotte_mom,

謝謝你們的關心和鼓勵, 我會努力寫信給校長.  希望有機會在HKUGA與你們見面啦!

Charlotte_mom:

當年你不停寫信比校長, 好希望小朋友讀這間學校,
有什麼這樣吸引你??

醒目開學勳章 王國長老

hkuga由始至終都係我首選(我都好鐘意spcc, 不過自知唔係我有份既野)
我女細個, 我已經唸, 讀小學就慘啦, 測驗考試測驗考試, 親子關係實玩完, 所以後來有人講hkuga愉快學校, 活動教學, 我就好留意呢間學校既野, 研究佢校風啦, 理念啦, 我知道佢就係我想要既野
我女係一個求知慾好強既小朋友, 好enjoy群體生活好鐘意接觸新事物, 識新朋友, 我覺得佢同hkuga係perfect match, 相反, 佢無咩求勝既心, 爭名奪利既野唔arm佢(所以我無報女拔, 真係唔夾)
我第一次去遞信, 係返學時間, 我捉住副校長ee哦哦既時候, 有個學生遲到去校務處報到, 副校長就叫佢"a, xxx, 今日遲左既?" 同學就答"係啦, 頭先架車咁咁咁lor" 跟住副校長話"咁你報到完快d上課室喇"
好casual既對答, 個學生完全無驚驚青青, 當時我唸, 師生關係咁唔好咩? 點解一定要係老鼠見到貓咁至安樂? 果時我就更加肯定hkuga係我想要既野, 我希望我既小朋友, 可以o係一個充滿關懷既環境成長
原帖由 scarlettshanice 於 08-10-27 02:35 PM 發表
Charlotte_mom:

當年你不停寫信比校長, 好希望小朋友讀這間學校,
有什麼這樣吸引你??

我同你的想法一樣,hkuga由始至終都係我首選
我都是不想親子關係因爲考試測驗而遭到破壞才選擇HKUGA的,佢校風啦, 理念啦, 我知道佢就係我想要既野.
很開心終於實現願望。
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

Charlotte_mom

好多謝你分享咁多資料出來,等我對港同認識多左。我都仲等緊信,阿仔係十二月仔考學校好難。

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-27 15:11 發表
hkuga由始至終都係我首選(我都好鐘意spcc, 不過自知唔係我有份既野)
我女細個, 我已經唸, 讀小學就慘啦, 測驗考試測驗考試, 親子關係實玩完, 所以後來有人講hkuga愉快學校, 活動教學, 我就好留意呢間學校既野, 研究 ...

醒目開學勳章 王國長老

EmilyMami,
yeah! 以後多多交流呀 ! 港同學生果份待人接物既"真", 係令人好驚喜的

Cyrus,
港同揀學生唔限大細仔的, 我女班中亦有11,12月出世既學生, 一樣有d好醒呀, 唔好咁快灰心, 希望你早日有好消息

原帖由 Cyrus 於 08-10-27 03:44 PM 發表
Charlotte_mom

好多謝你分享咁多資料出來,等我對港同認識多左。我都仲等緊信,阿仔係十二月仔考學校好難。

請問各己收取錄信家長,若註冊後是否即連參加十一月的津宮小派位也放棄呢?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題