用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 天氣冷係咪只可著綠色棉襖, 可唔可著羽絨? ...
go

天氣冷係咪只可著綠色棉襖, 可唔可著羽絨? [複製鏈接]

天氣冷係咪只可著綠色棉襖, 可唔可著羽絨?
   0    0    0    0

綠色棉襖外, 仲可以著灰色絨大褸, 羽絨就應該唔得.

買冬天校服時,吾覚有灰色絨大褸賣Wow。請問係在邊度買??

原帖由 wanyiumama 於 09-10-27 13:46 發表
綠色棉襖外, 仲可以著灰色絨大褸, 羽絨就應該唔得.

未轉金綸做校服供應之前, 買校服裙的地方可以買到灰長褸, 但好似上年都已經無得賣要自己去外面買. 上年就有家長去'吉之島'同'Nicholas & Bears'買到.

BMW,
星期日响馬莎(九龍灣)有灰色絨褸買!

原帖由 BMW 於 09-10-30 10:29 AM 發表
買冬天校服時,吾覚有灰色絨大褸賣Wow。請問係在邊度買??

Thanks for your information!

原帖由 yiuyiuhui 於 09-11-2 21:23 發表
BMW,

之前有家長說長大褸上洗手間, 背書包不方便, 買綿"納" 會方便D!

請問你是否已經買了, 夠暖嗎? 價錢是多少? 謝謝!

原帖由 yiuyiuhui 於 09-11-2 21:23 發表
BMW,
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

我最後無買AR! 只買了綿奥

原帖由 fionwong2707 於 09-11-16 11:54 發表

我囡囡今年P.2啦!我舊年已經買咗件nicholas bears比佢,今年仲啱着!
馬莎嗰件係其他媽咪報料嘅,我無去睇過呀!好似話$500左右.

原帖由 fionwong2707 於 09-11-16 11:54 AM 發表

我昨晚到馬莎看過, $595, 49%wool, 褸身很薄,我怕不夠暖,但很修身, 設計太fashion,我覺得不太適合上學穿,現在還在尋找中,有無媽咪有其他介紹?

原帖由 yiuyiuhui 於 09-11-16 20:28 發表
我囡囡今年P.2啦!我舊年已經買咗件nicholas bears比佢,今年仲啱着!
馬莎嗰件係其他媽咪報料嘅,我無去睇過呀!好似話$500左右.
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

灰大褸

為免各位白行, 報下18區買褸情報先 :

星期日剛去過黃埔Jusco & 又一城Nicholas & Bears 結果都係------->無灰大褸, 真的只有馬沙嗰件, 價錢 $595 (9-10歲碼).

呢件褸真難買, 小囡已小三, 我由小一買到今年都買唔到, 各位高人如果見到又有貨有碼, 請好心上來報下料 !

Thank you.
Pullip

我囡囡都係小三,我去過佐郭裕華百貨搵,都係無!!
我都係咁話,請好心人上來報下料!

順帶一提,呀女話老師對佢地講,如果天氣好凍,即使無PE堂,都可以著冬季運動服回校,我都記得之前有咁樣著過返學, 低年級同學可以參考下.

原帖由 pullip 於 09-11-17 15:57 發表
為免各位白行, 報下18區買褸情報先 :

星期日剛去過黃埔Jusco & 又一城Nicholas & Bears 結果都係------->無灰大褸, 真的只有馬沙嗰件, 價錢 $595 (9-10歲碼).

呢件褸真難買, 小囡已小三, 我由小一買到今年都買唔 ...

我覺得學校應該改善校褸的質料, (很多學校都己不再穿絨褸), 提供一件正常而多功能(二/三合一), 在冬季能禦寒的外衣,  而不是要我們四周找尋,苦了家長. 我相信這個提議不算過份.

原帖由 FiFii 於 09-11-18 10:54 發表
我囡囡都係小三,我去過佐郭裕華百貨搵,都係無!!
我都係咁話,請好心人上來報下料!

順帶一提,呀女話老師對佢地講,如果天氣好凍,即使無PE堂,都可以著冬季運動服回校,我都記得之前有咁樣著過返學, 低年級同學可以參考下 ...

原帖由 fionwong2707 於 09-11-18 12:48 發表
我覺得學校應該改善校褸的質料, (很多學校都己不再穿絨褸), 提供一件正常而多功能(二/三合一), 在冬季能禦寒的外衣,  而不是要我們四周找尋,苦了家長. 我相信這個提議不算過份.

...

多功能外套真係好ga, 配裙/運動服都得.
灰大褸上星期日嚮chickee duck買左件, 但得男裝, 個款好plain, 係button左右掉轉, 但實在太難搵, 所以都買左. 原價$650, sogo sale買一件7折, 5件5折, 剛巧有客買5件, 我搭單攞埋5折.

真係唔容易買到合心水的灰大褸, 可遇不可求! 所以我就去深圳做o左件. 個款簡簡單單去街穿都得, 阿女勁鍾意!

謝謝提供資料! 昨天放工都有去過 chickee duck (九龍灣), 無留意男裝添, 有時間都會去崇光看看!

P.S. 5折真是好抵喎!

原帖由 KristyMum 於 09-11-18 13:18 發表

灰大褸上星期日嚮chickee duck買左件, 但得男裝, 個款好plain, 係button左右掉轉, 但實在太難搵, 所以都買左. 原價$650, sogo sale買一件7折, 5件5折, 剛巧有客買5件, 我搭 ...

去深圳做 ! 你真是24孝媽咪!

原帖由 wanyiumama 於 09-11-18 13:36 發表
真係唔容易買到合心水的灰大褸, 可遇不可求! 所以我就去深圳做o左件. 個款簡簡單單去街穿都得, 阿女勁鍾意!

今天放工都按不住要去崇光一轉, 估不到平日都人山人海, Kristy Mum, 我都買了和你同一款式的灰大褸, 回家後給囡囡試穿, 比想像中好看, 美中不足, 是褸身很薄, 不知在嚴冬是否夠暖, 無論如何, 謝謝您的幫忙!

P.S. 這個款式只在部份分店發售, 而且在祟光才有特別折扣(30 -50%), 因十六周年.
原帖由 KristyMum 於 09-11-18 13:18 發表

灰大褸上星期日嚮chickee duck買左件, 但得男裝, 個款好plain, 係button左右掉轉, 但實在太難搵, 所以都買左. 原價$650, sogo sale買一件7折, 5件5折, 剛巧有客買5件, 我搭 ...

昨天去了佐敦裕華百貨,見係成人女仕果邊返咗啲細碼灰絨褸,一款$800元左右,另一款$1600,我買了返去比囡囡試,又OK喎。但小朋友太細粒就末必有佢size
願主祝福我們
‹ 上一主題|下一主題