用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問小朋友測驗好低分會唔會唔開心
go

想問小朋友測驗好低分會唔會唔開心 [複製鏈接]

小朋友小一, 剛剛派測驗卷, 好好低分,真是好唔開心
   0    0    0    0

見到低分梗係唔會開心喇! 但係都唔可以閙小朋友的. 因為佢已盡力, 如果係我, 我會睇返佢係唔小心錯定係根本唔明課書講咩! 以後咪同佢多D温書, 唔好exam/test先温, 可能會好好多. 小一.....仲有好多路要行!

原帖由 baba930 於 09-11-4 16:37 發表

做得父母,最難過就是呢個時候,溫書讀書唔難,要令到小朋友接受,明白,了解問題所在,加以改善,然後才可以進步,提升成績,才是最好的從錯誤中學習。

平日已經好多功課做, 根本就冇時間再溫書... 最慘就係原來測驗日都仲要上堂, 放學仲有功課做(雖然較平日小功課), 所以可以溫書既時間更小, 點會有好成績呢!

哽係會.
仲會偷偷炆自己&唸"點解小朋友考得差"???
炆完後, 跟著就重整棋鼓再作戰.

非常同意.

今次大測仔仔中文科係我底線以下, 我都好炆係咪自己教法有問題, 而家開始集中火力主攻, 同佢講努力下次大考追分.

不過話時話, 自己既底線係一年要比一年降低, 因為真係多左好多野同深左好多, 一, 二年級時仲係8/9字頭, 而家我都要調節下啦.

樓主, 妳果個係小一, 好多野都未適應, 唔知個模式係點, 妳要重點推介, 教佢d技巧, 我仔仔小一時第一次英文聆聽食蛋, 因為第一個聽得黎寫唔切, 之後寫得黎又聽唔到啦.

原帖由 黃巴士 於 09-11-4 19:35 發表
哽係會.
仲會偷偷炆自己&唸"點解小朋友考得差"???
炆完後, 跟著就重整棋鼓再作戰.

原帖由 baba930 於 09-11-4 16:37 發表

做阿媽要學識平常心, 今次我囡中文分都低, 真係有d唔開心, 但我學識唔比壓力個囡, 個囡平時分好高, 我知道佢識及應付到, 上年小一測驗寫得太慢, 做唔晒份卷, 但做佐的都全對, 今年我提佢唔好寫咁慢, 點知今年佢太心急, 想的比寫的快, 所以有很多字漏佐, 而閱讀理解, 佢就真係理解佐用自己字答, 不是在內容找答案, 意思正確但唔同model answer所以無分, 雖然今次她的分低, 但了解後, 我又覺得可以接受, 比d時間, 小朋友會進步, 大家一齊努力!

想問小朋友測驗好低分會唔會唔開心

英文 61分 我還頂得住
英文listening 92 分
中文 44分, 真是好想cry(我), 老公都好唔開心
中文寫作 77 分
maths 90 分
宗教 95 分
常識 82 分

不過我會努力,加油
我相信應該是理解能力比較差

樓主, 我仔都係小一, 我仔學校上學期係以幾次的評估方式代替了測驗.
小朋友第一次test, 仲係只番左兩個月學, 真係可能唔慣亦緊張, 真係情有可原.

有左呢次經驗, 下一次一定會好好多.(我都咁安慰自己嫁 )

我小朋友當年與樓主小朋友成績都差不多.

其實小朋友考試唔合格 OR 分數低當然會唔開心, 但從另
一個角度睇, 佢地吟細個只用45分鐘左有去做晒6-8板考試題目, 又要睇 & 寫, 又要護住時間去做, 其實已經好犀利啦 (有時唸深一層自己都未必做得到). 所以有時佢D分數唔係太理想, 但盡左力就OK喇.

原帖由 momojoyse 於 09-11-4 22:46 發表
happyvalley,

妳常說溫書要平時, 妳小朋友多少年班, 功課唔忙咩, 每天小朋友根本無晒時間, 真係不能安排日日溫書, 我想睇吓妳小朋友的time schedule是怎樣, 等我都可以學吓嘛

...

培養責任感,我囡小三,小二開始已經唔會理佢,要自己做功課,錯左要自己改正,唔明就自己問人,慢慢就養成做功課時、自然了解功課內容及固中意思。

等佢問妳時,先要讚下佢會主動發問,個問題問得好好,好有意思、等等…,祥細解釋,不過千其唔好過多半小時,因為做完功課都倦 la,太長會影響的,長話短說,每日最多做到七點,吃完飯,就講故事或者玩遊戲。

星期六或日,用一個早上溫中英文默書,我用活記憶,同遊戲記字,開心好多。

多看中英圖書,不單創意無限,還會幫助中英文之講讀寫,對平日功課幫助非常大。多出外玩,身體好先會讀書好。

總結就是,用方法去讀書,不要死背死記,會讀了好辛苦,及提早令到 d 小朋友早熟,無晒童真,唸到都好痛心

想問小朋友測驗好低分會唔會唔開心

用活記憶,同遊戲記字,開心好多。

想請教有何方法呀, 謝謝

我都請教各位有何方法可以令到小朋友記得生字, 因為我同個仔黙完生字, 第二日佢會忘記得一乾二淨.

原帖由 baba930 於 09-11-6 10:23 發表
用活記憶,同遊戲記字,開心好多。

想請教有何方法呀, 謝謝

其中一個方法,是同佢拆開個中文字,講解下每個部件,有 d 媽咪就作個故仔。

英文當然用 phonics 。

無論邊種方法,都要學作文,一句都好,從文中就自然學到點樣寫,文法。

原帖由 77777 於 09-11-6 15:36 發表
同佢默多幾次啦, 阿仔細個時d字, 第一次默識, 第二次默可以唔識, 佢如果唔夠熟, 默時再緊張下, 就會忘得一乾二淨...

只會經過思考及運用過的那些字詞,先會有長久的記憶,及懂得將來變化運用,如不同情況都運用自如,所謂要經大腦先會記得。單向死記死背無意思無連續的字,短暫就會忙記,當然有一類資優有超人記憶,一本書都可以記得清清楚楚。

原帖由 77777 於 09-11-6 18:02 發表
其實有好多小朋友默錯...有時係多一劃, 一撇, 明明知道點去寫, 就係差左dd....或一時唔記得....

您話一定要理解, 當然岩啦, 中英數常每一科都要, 上到小學高年班無一科唔係, 因d題目唔會問得好直接.....不過樓主講 ...

這個當然、當然。

‹ 上一主題|下一主題