用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢 / 德田李少強 / 聖若瑟
go

禮賢 / 德田李少強 / 聖若瑟 [複製鏈接]

禮賢 / 德田李少強 / 聖若瑟(觀塘) - 我想問你們會怎樣選擇呢 ?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

好多嘢考慮~
e.g. 獨生? 有無弟妹? 住邊?
第時長遠計劃? $$??

如果我住藍田, 呢個係阿大, 我會揀李少強
個人唔多鍾意聖若瑟個campus, 雖然我知間學校好好!

原帖由 lpcjoe 於 10-2-9 21:31 發表
我老公係坪田李少強舊生,有20分呀女應該入到卦;另外德望收左,但要年年比學費,我都想問你地讀返李少強(佢派位都算不錯KEEP 到全級六十名入英中都應該冇問題)好定係德望好呢? ...

但讀德望英文會好d, 而且可避免新移民一族, 如果經濟許可, 德望會好d

原帖由 lpcjoe 於 10-2-10 21:23 發表
其實我們經濟都算緊緊OK(因為仲想生多一個),但係我又唸,如果我攞果每月果三千幾學費比佢學其他課外活動,都已有三樣係手....所以D資金唔知點用好。
其實德望小學同李少強程度是否差不多?
德望中學同藍田聖保祿/聖潔靈又是 ...

If you want to compare..you should compare the performance of their secondary school.

GH should be within 30 top secondary schools recently.

If your husband graduated from Ping Tin LSK (the former AM school), you can only get the marks from Ping Tin LSK, not Tak Tin LSK (the former PM school).

好多人都想入李小強
原帖由 馬媽媽 於 10-2-11 14:03 發表
If your husband graduated from Ping Tin LSK (the former AM school), you can only get the marks from Ping Tin LSK, not Tak Tin LSK (the former PM school).

咁請問各位你們會在這三間中選擇那一間呢 ?

我會俾阿女讀德望,唔洗同d唔知咩既人一齊讀。

原帖由 big-head 於 10-6-1 10:02 發表
唔知咩既人? 應該都係中國人囉,唔通係外星人咩?
唔知咩野眼,睇到唔知咩野人。

我估你誤會佐我既意思,因為津校冇權選咩學生,所以咩人都有。學習問題,行為情緒問題、或家庭問題等等。但私或直資可以有得選,我估質素好小小。我唔想阿女讀既學校會有個家長因為子女操行問題,話要係學校跳樓。

我贊同!!
原帖由 joeyma 於 10-6-1 13:17 發表

我估你誤會佐我既意思,因為津校冇權選咩學生,所以咩人都有。學習問題,行為情緒問題、或家庭問題等等。但私或直資可以有得選,我估質素好小小。我唔想阿女讀既學校會有個家長因為子女操行問題,話要係學校跳樓。 ...

如果金錢不是問題, 當然係德望小學好些啦。

其實兩間程度派位差不多, 大家都咁好。

李少強人大部份來自附近同區公居屋及將軍澳公居屋, 麗港城, 匯景, 將軍澳大型私人屋苑等, 五湖四海, 人人有。

我認識兩位中學老師, 佢地孩子都在李少強讀書架, 相信也是不錯的選擇吧。

原帖由 lpcjoe 於 10-2-10 21:23 發表
其實我們經濟都算緊緊OK(因為仲想生多一個),但係我又唸,如果我攞果每月果三千幾學費比佢學其他課外活動,都已有三樣係手....所以D資金唔知點用好。
其實德望小學同李少強程度是否差不多?
德望中學同藍田聖保祿/聖潔靈又是 ...

醒目開學勳章

原帖由 beywat496 於 10-6-5 23:02 發表
如果金錢不是問題, 當然係德望小學好些啦。

其實兩間程度派位差不多, 大家都咁好。

李少強人大部份來自附近同區公居屋及將軍澳公居屋, 麗港城, 匯景, 將軍澳大型私人屋苑等, 五湖四海, 人人有。

我認識兩位中學老 ...

我仔派咗第一志願德田李兆強, 而聖若瑟又收咗, 依家要作出決定如何取捨. 若果放棄德田李兆強又好似浪費咗個機會, 始終聖若瑟亦係好學校, 程度更深. 請各位俾D意見.

回覆 17# rolandbb 的文章

if English is your first priority, surely, St. Joe will be better..
my case is quite similar to you.. my son was admitted by St. Joe and Tak Sun... both schools are not bad. I tend to choose St. Joe but still not yet decided.

我囡囡派到平田個間, 私校有香港真光及九龍塘學校, 我都諗梗, 好煩, 大家比d 意見.

醒目開學勳章

原帖由 rsfwong 於 10-6-6 11:54 發表
if English is your first priority, surely, St. Joe will be better..
my case is quite similar to you.. my son was admitted by St. Joe and Tak Sun... both schools are not bad. I tend to choose St. Joe b ...

若果我地都揀ST. JOE, 可能有機會做同學喎.
‹ 上一主題|下一主題