用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會柴灣聖米迦勒小學 有無人15分入到柴米?
go

有無人15分入到柴米? [複製鏈接]

有無人15分入到柴米?
係叩門入定係大抽奬入???
小女出年升小一,
現要幫佢楝學校,
柴米係最hit,最多人楝的學校,
我個女得15分......,
第一輪都知實無可能,
第二輪及第三輪又要睇運數....
我從來無諗過考慮呢間,
因感覺要好有運氣才能成功,
但老師又話,以小女的成績梗係選柴米~~~
家下十五十六,
唔知應唔應該博運氣.....
   0    0    0    0

雖然機會微D,但要記住,如果你自行收生唔揀呢間,你日後叩門都根本冇機會。

我都相信升小一這個遊戲靠運氣, 我仔仔去年選小一, 當中有些朋友1st round  持15分入柴米, 之前聽好多人說15分好難入, 但佢地都係博一博心態, 咁就入了.  當然佢地屬16網, 2nd round 仍可放柴米第一, 若你不是16網而2nd round 跨網選, 咁就要考慮清楚.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

終於有人覆喇
多謝你地的回覆呀,
我住16網架,
本來以為自己拎住十五分(記得有bk媽媽幫我計過),
都仲係十五十六,
但今日聽完學校講座,
如果獨女都有首名子女分的話,
佢都係得十分 (首名 加 適齡).

夠竟自己拎住幾多分都未知

好簡單的, 每位小朋友有基本分10分, 若你囡囡是大女, 下面有弟弟或妹妹, 不要緊.  只要她是首生的就多5分, 即共15分.  

原帖由 Cmcl 於 10-9-13 19:54 發表
終於有人覆喇
多謝你地的回覆呀,
我住16網架,
本來以為自己拎住十五分(記得有bk媽媽幫我計過),
都仲係十五十六,
但今日聽完學校講座,
如果獨女都有首名子女分的話,
佢都係得十分 (首名 加 適齡).
:bad ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

咁無呢??
我得一粒女咋,
呢五分仲有無呀??
基本分係10分呀??
點解今日佢學校不停咁講,
適齡只有五分???

原帖由 paltiBB 於 10-9-13 20:48 發表
好簡單的, 每位小朋友有基本分10分, 若你囡囡是大女, 下面有弟弟或妹妹, 不要緊.  只要她是首生的就多5分, 即共15分.  

咁就放心D,
起碼拎住十五分,
就來比個校長嚇死~~~

曲曲,謝謝你呀.

原帖由 曲曲 於 10-9-14 08:32 發表
只要小朋友係家庭中第一個孩子, 無論佢係姐姐哥哥或者獨子獨女, 佢都會有首名子女的5分

適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚ - 10分

上年的今日我都好似你咁,我得適齡及首名子女分(我係16網自行派位時已選了柴米,當然第一輪唔得,等到統一派位時柴米又係我甲部的first choice,乙部的first choice,但再後統一派位時又係再次失望,因為係派唔到,最後我要在叩門先入得到啊..... (好明白你現在的心情,所以如你想選柴米一定要從一而終啊.....預祝你女女成功入到柴米 ^&^)

回復 1# Anita_Choi 的帖子

Anita, 我囡囡和你的情況一樣啊,嘿嘿。當時的辛苦,心酸真是不堪回首。。。好彩最終有個好的結局。

大家加油吧!

回復 10# somuiQQ 的帖子

SOMUIQQ

咁喏你又係叩門先入到啊,想問你女女今年是否讀P1嗎? 我仔仔現在係1C ? 你女女呢 ?

Anita,

係呀,叩門先入到。囡囡現在係1B

回復 12# somuiQQ 的帖子

SOMUI QQ

好叻喎,你女女讀普教班 (我之前仔仔都想interview普教班的,但落選了).....但上星期有B班的同學媽咪同我講....B班的班主任做野好亂,有好多家長有意見,是嗎 ?

原帖由 Anita_Choi 於 10-9-21 17:19 發表
SOMUI QQ

好叻喎,你女女讀普教班 (我之前仔仔都想interview普教班的,但落選了).....但上星期有B班的同學媽咪同我講....B班的班主任做野好亂,有好多家長有意見,是嗎 ? ...

Hi, Anita, 純屬運氣呢,或者你仔仔到時入3A,咁仲好呢。  班主任OK啊,都已經打過兩次電話給我們講囡囡在學校的情況,覺得都幾用心負責。我未覺得亂呢,可能我們要求唔高啩。

回覆 14# somuiQQ 的文章

各位,為何你們這麼喜歡柴米?我本身是柴米舊生,但住14網,不知為囝囝自行報柴米好,或在14網大抽獎。其實畢業了這麼久,不知現在的柴米是怎樣,我見它的報告,升英中大約40%,不是太理想。究竟柴米有什麼吸引?
[img][/img]

原帖由 minminma 於 10-9-22 12:56 發表
各位,為何你們這麼喜歡柴米?我本身是柴米舊生,但住14網,不知為囝囝自行報柴米好,或在14網大抽獎。其實畢業了這麼久,不知現在的柴米是怎樣,我見它的報告,升英中大約40%,不是太理想。究竟柴米有什麼吸引? ...

Hi! 我大仔今年p.4

其實係因為以<柴灣>黎計, 佢既成績(band1+2~90%)已經係全柴灣(5係全16網呀)最好gala

同埋柴灣係個好大既住宅區(淨係小西灣已經多人到不得了!), 如果5想搭校車返學以佢既校風同升中成績真係附近幾間都5夠佢吸引!

仲有d細路好貪靚架, 除左柴米, 本區新校舍(千禧校舍)仲有明德同培僑, d小朋友參觀完都會話想入呢幾間, 連我細仔(k3)都話哥哥間學校好優美 , 好緊張我地今日幫佢交表

我唸柴米的升英中率不止40%這么低吧?哪里來的數據呢?如果咁低,又何以排到NET 16 TOP 4呢?又何以咁多人想入呢?

原帖由 minminma 於 10-9-22 12:56 發表
各位,為何你們這麼喜歡柴米?我本身是柴米舊生,但住14網,不知為囝囝自行報柴米好,或在14網大抽獎。其實畢業了這麼久,不知現在的柴米是怎樣,我見它的報告,升英中大約40%,不是太理想。究竟柴米有什麼吸引? ...

在週年報告,可見到升英中的%
[img][/img]

我同Anita 一樣, 上年的今日我都好似你咁,我都係人人有ke 15 分(我係16 網) ,當然第一輪唔得, 到差唔多公佈第二輪個時, 心裡都開始急起來, 個時就開始自己整個profolio , 諗住叩門用. 後來第二輪就中了.
http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/show/auctions?userID=vibe_colby&u=:vibe_colby

我成日諗咁多人想入的學校,
點會咁易有叩門位??
有的都唔方多得去邊,
又聽過成功叩門的人話
佢係去求校長先有得係果度讀.
請問你地係咪直接求校長架?
唉,我係一個思想比較負面的人,
成日係度諗,
去求.......要用咩方法先以見到校長
好慘,快d玩完呢個遊戲啦
‹ 上一主題|下一主題