用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請顧及別人感受好嗎?
go

請顧及別人感受好嗎? [複製鏈接]

也許, 你真的很高興,
但也希望你可以顧及別人的感受,
因為在這裡, 仍然有不少家長正懷著沮喪、失望的心情去等待好消息!

雖則小朋友得到心儀學校的offer, 作為家長, 開心是平常不過的事, 但可否低調些?
真的有必要告訴別人, 小朋友考了多少間學校/考了什麼學校/得到取錄的學校數量嗎?
是炫耀或是真的希望別人替你高興? 我真的不敢下判斷,
但我卻相信, 你的post會令不少家長變得更難受.....

其實在這裡, 很多心水清的家長都會知道在這裡有不少朋友的子女都同時得到幾個offer, 但這並沒有惹來反感, 相反大家還替他們覺得高興 (本人亦是其中之一),

但看罷你的post, 實在令我覺得有點..... 或許, 這純粹只是本人一個人的感覺, 但實在令我覺得不吐不快!

以上純粹個人感覺, 並不是有意作出挑釁行為, 如有冒犯, 敬請原諒!
   0    0    0    0

明白你的感受
總之大家加油 ba

同意你的觀點,但如果資料放在 如"放位區" 的 thread, 印象完全是两回事。

在這裹呼籲無私的家長繼續上嚟報料。

講得啱,好同意。

不過任何事
都難免會
有人歡喜有人悲
-.-

回覆 1# IJai 的文章

身同感受 , 原全明白!

很理解你的感受,希望我一直以來的分享沒有令你不快吧!

記得很久以前,我有一篇文章,將我由申請的學校的資料巨細無遺地寫出來,我不是想炫耀甚麼,只是希望明年申請的家長可以有一個較為集中的地方,了解申請某些學校的時間性和怎樣避免面試撞期。

至於分享有學校取錄,要看分享者的態度,我特別欣賞一些家長分享其漫長的等待後由零變一那一刻,給其他家長帶來希望,就算現在沒有學校取錄亦不應灰心,是發放正能量的表現。我亦希望其他正等候學校取錄的家長不要因為別人有學校取錄就打沉自己,相反應把它當成對自己的鼓勵,令自己繼續抱有希望,這種正面的態度才是我們作為家長應該灌輸給小朋友的態度。
原帖由 Cloudy007 於 10-11-27 01:28 發表
也許, 你真的很高興,
因為在這裡, 仍然有不少家長正懷著沮喪、失望的心情去等待好消息!

雖則小朋友得到心儀學校的offer, 作為家長, 開心是平常不過的事, 但可否低調些?
真的有必要 ...

我好明白作為父母的徬徨,我亦是沒有任何offer在手,但是看見真他人開心,有好的offer,我會好替佢地高興、分享佢地嘅喜悅,更積極諗前面嘅路,條條大路通羅馬,一齊加油努力!

身同感受, 其實有許多BK家長已放棄部份的學額, 希望可以幫到正站在絕望邊緣的家長, 不過在這場遊戲中, 始終有人開心有人不, 希望大家勇敢去面對, 等待好消息!
原帖由 Cloudy007 於 10-11-27 01:28 發表
也許, 你真的很高興,

真的有必要 ...

依我觀察,分享及囇野都有.
但單纯分享的佔絕大多數.
無知是福

醒目開學勳章

我都係, 尤其鍾意睇有人由waiting變accepted, 嘩, 開心到不得了, 充滿正能量!

原帖由 thomasha 於 10-11-27 10:15 發表
至於分享有學校取錄,要看分享者的態度,我特別欣賞一些家長分享其漫長的等待後由零變一那一刻,給其他家長帶來希望,就算現在沒有學校取錄亦不應灰心,是發放正能量的表現。 ...

入唔到都無辦法, 唔洗咁上心啦, 只要校風好,唔學壞就ok ga la, 都係一間好學校...

請不要受別人影響,be positive,  無論其他人係炫耀定分享, 我們都以平常心對待, 我們控制不到別人, 但可改變自己的心態,  

:loveliness:

原帖由 im_csb 於 10-11-27 11:42 發表
請不要受別人影響,be positive,  無論其他人係炫耀定分享, 我們都以平常心對待, 我們控制不到別人, 但可改變自己的心態,  

AGREE WITH YOU!相信每位家長都曾經經歷過得與失,樓主,很明白你的感受,但不再把這些事放有心上,希望在明天,把握機會,總有一天,你會享受到得到的喜悅!
努力!加油!

阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

Like! Like! Like!
原帖由 im_csb 於 10-11-27 11:42 發表

醒目開學勳章

好明白你O既感受, 當年我同你一樣, 自問個仔都唔差, 但當大家都開始有OFFER O既時候, 我就不停咁收REJECT信.... 到最後一間OFFER都冇... 的確, O係O個個時候, 每次見到有人話自己個小朋友有幾多幾多OFFER唔知點揀好等等O既POST係會唔開心, 呢D都係人之常情. 但再諗深一層, 人地點講自己都CONTROL唔到, 因為人地有心或冇心O既言論而搞到自己唔開心, 其實好唔扺呢! 就算真係人地心地唔好都好啦, 都試試將"妒忌"轉成"羨慕", 再由"羨慕"轉為"祝福"啦! 咁樣諗, 你心情會好D O家!

O黎緊就要玩大抽獎O勒! 呢個階段好講運氣同策略, 你如果一直心情唔好, 就好難冷靜地做選校分析O家O勒! 同埋, 成日苦口苦面, 財神都唔敢行過O黎啦! 係咪?

開心D, 積極D, "笑口常開, 好運自然來"! 加油呀!

It's ok to feel as you felt.. It's perfectly ok. ..sometimes we do not need to be too "positive" as life is not always positive, just have our frustrations expressed is healthy and perfectly alright..

The frustration is there that nobody can deny your real feelings.....

It's an exercise to understand ourselves and our kids and to learn how to process our frustrations as well...and go on with our every day life..

Take care and go on...it's a matching game, just like finding a husband or wife or a partner, no perfect match, but just a "right one"...

也許, 你真的很高興,

真的有必要 ...

原帖由 PoorParent 於 10-11-27 11:58 發表
我們家長在過去幾個月在地獄,人間,天堂裏俳迴o
心情像過山車, 失眠,向孩子施壓令大家在淚水中渡過o
有時自責為孩子做錯決定,寫錯信...沒有提早將他教好,反而要他臨急抱佛腳,在兩個月內背晒面試的問題.....
最近情況 ...

絕對同意..........
‹ 上一主題|下一主題