用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P5 中英文考試成績
go

P5 中英文考試成績 [複製鏈接]

小兒如下成績:
英文語文80
英文寫作85
英文說話93
英文聆聽81

中文語文79
中文作文86
中文說話80
中文聆聽71

成績是否屬中下?
   0    0    0    0

應該屬於中中地,唔係太差,數學成績又如何?

樓主祇不過想知咁既分數係咪屬於中下,都冇話同其他學校比較。

咁樓主都冇提供佢自己學校全級人既成績,叫人點答呀?

咁識既咪答,唔識既咪唔好答。

題外話, 請問幾年級開始考中英寫作呀?
唔同學校同唔同呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆 1# kikiboy 的文章

數學86分
中英文寫作在一年班已在考試範圍,只是初小只要求作句,高小開始作文章。
我不是要跟其他學校或自已學校同級比較,只是這些分數在香港的小學平均成績分數是否屬於中下?
因香港的教育太重視分數,但是單比較分數怎可能評定小朋友的整體表現和規限他們的將來發展呢!

原帖由 mmnn 於 11-1-14 10:04 發表
數學86分
中英文寫作在一年班已在考試範圍,只是初小只要求作句,高小開始作文章。
我不是要跟其他學校或自已學校同級比較,只是這些分數在香港的小學平均成績分數是否屬於中下?
因香港的教育太重視分數,但是單比較分數怎可 ...

小兒讀小一, 考試有四素句, 造句, 重組句子, 句子擴充, 呢d都算係寫作嗎?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

數學86分

不同试卷下,只看分数,真的很难判断属於上、中、下。全港学生的比较也要先用同一份卷定一个标准,才按不同卷情况下的成绩去调整。
如果不是和其他学校或自己同学比较,即是自己同自己比较,那他是分数进步了还是退步了,他原来的平均分数如何?
按分数自身看,100分满分,50分中间,令公子成绩当然全是中上了。
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

宜家唔係唔識答。係問清楚先答人,唔係係又答唔係又答,害左人就唔好啦~

回覆 3# kikiboy 的文章

這就是初小的中文寫作,但是否作獨立一項計分,每間學校處理不一樣的。

回復 3# Fion_Chan 的帖子

謝謝你的意見!他之前考試成績平均分都在85以上,如只看分數,他是退步。但問題是這次考試試題難度怎樣?
當然收成績表后就清楚他跟同學們的差距。

如小一,二, 8字頭的話, 就好普通, 但妳小朋友5年班, 係咪好難攞高分, 宜家有8字頭多, 即係中上啦.

有道理,明白!
反正求學只是人生一部份,不要看分數太重,小朋友
的學習態度才是最重要。

原帖由 LILY媽咪 於 11-1-14 12:06 發表
如小一,二, 8字頭的話, 就好普通, 但妳小朋友5年班, 係咪好難攞高分, 宜家有8字頭多, 即係中上啦.

醒目開學勳章

我囡囡小二下學期考試開始要考作文,中作要求80字
三年級上學期考試中作要150字,英文100字

原帖由 kikiboy 於 11-1-13 16:51 發表
題外話, 請問幾年級開始考中英寫作呀?
唔同學校同唔同呀?

回復 1# 小木偶媽咪 的帖子

小三還是學字學詞語階段,還要求構思作文章,是否要求過高呢?

醒目開學勳章

個人分享,我之前聽過一個中學入學講座(直資),個中學校長話,2個唔同學校小六學生,分別中英數都係A,都要睇下個A係來自邊間小學。
因為佢話根據過往收生經驗,有D學校既A係,唔係真係A級水準。所以,我覺得中學睇成績收生,亦都會睇個A, 來自邊間小學。

所以,單就咁講分數,就真係俾唔到意見。

數學86分
‹ 上一主題|下一主題