用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保一大概幾時會收到面試信呀?
go

保一大概幾時會收到面試信呀? [複製鏈接]

如題

另外有冇人知面試形式會係點呀 thx!
   0    0    0    0

我個仔昨天已收到信,請問有冇家長可提供面試資料可作參考

你就好啦,我都未有收到, 咁係咻即係唔會有信架喇?

恭喜你呀 ....咁...請問幾時面試呢?
原帖由 1964 於 11-2-22 08:37 發表
我個仔昨天已收到信,請問有冇家長可提供面試資料可作參考

3/3/2011 am

原帖由 1964 於 11-2-22 11:38 發表
3/3/2011 am

我個仔昨天都收到信,我都想問有冇家長可提供面試資料

我都收到信喇, ^.^

原帖由 50108686 於 11-2-22 18:37 發表

我個仔昨天都收到信,我都想問有冇家長可提供面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124資料

我都收到信啦,係3/3/2011 pm.....好開心又好緊張呀....

唔知使唔使見埋父母呢.....有冇人知呀....thx...

吾知道保一同協和是否會減班?如果一齊減的話,一向band 1學位比例已經很少的WTS區,現在band 1學位就更加買少見少了!

----------------------------
黃大仙六中學自願減班

(商台)2011年2月24日 星期四 10:27
黃大仙    八間有五班中一的中學,其中六間同意下學年起減班,早上舉行誓師儀式,以示團結。而在中區,一直未有表態的官中英皇書院,學校管理委員會下午開會,決定是否參加計劃。 教育局因應學童人口下降,推出的自願減班計劃,明日截止。屯門    及大埔    等多區的中學,已表明會全區減班。

我係小學既升中會議中,保一既周校長都有出席,佢係席間講過唔會縮班喎...

原帖由 AWG 於 11-2-24 15:26 發表
吾知道保一同協和是否會減班?如果一齊減的話,一向band 1學位比例已經很少的WTS區,現在band 1學位就更加買少見少了!

----------------------------
黃大仙六中學自願減班

(商台)2011年2月24日 星期四 10:27
黃大仙     ...

真係有點擔心 論成績,亞仔真的冇問題, 但要用英語面試.就差一點了,因為沒有參加甚麼面試班,吾知你地有冇同感呢!

原帖由 小妮子 於 11-2-24 16:10 發表
我係小學既升中會議中,保一既周校長都有出席,佢係席間講過唔會縮班喎...

除了兩間PLK外,其餘都會參與自願減班,包括協和同可立。少咗甘多band 1學位,如果自行收生吾得要去到大抽獎,到時就真喺激烈好多了!

黃大仙7校自願減班

【明報專訊】黃大仙區有9間中學合資格參加自願減班,其中6間昨誓師表態減班,邀得區內多名校長到場支持(圖)。另中華基督教會協和書院昨亦舉行校董會通過減班,令該區減班學校增至7間。黃大仙區中學校長會中學學位協調小組召集人何世敏表示,受惠跨區學童和新來港學童,黃大仙沒有太大殺校危機,今次減班是共同承擔全港人口下跌的影響。

我的兒子現就讀保一F.2

當年的面試形式由2位老師主考,約20-30分鐘。

1. 讀一篇英文,然後用英語答問題

2. 解釋成語 (印象中大約6-8句)

3. 老師以英語問時事,既然用英語問,估計學校期望學生以英語回答,但老實說,要一位小六學生以英語分析時事確實有難度,小兒就以英語問主考老師可否以中文回答,老師同意。

自我介紹這些指定動作,無論臨場有沒有用,都應該準備好吧。

Thx...  

咁想請問下,你囝囝讀得開心嗎?容易適應新環境嗎?
唔好意思,得一想二
原帖由 mandy1210 於 11-2-25 13:56 發表
我的兒子現就讀保一F.2

當年的面試形式由2位老師主考,約20-30分鐘。

1. 讀一篇英文,然後用英語答問題

2. 解釋成語 (印象中大約6-8句)

3. 老師以英語問時事,既然用英語問,估計學校期望學生以英語回答,但老實說,要一位小 ...

原帖由 小妮子 於 11-2-25 15:42 發表
Thx...  

咁想請問下,你囝囝讀得開心嗎?容易適應新環境嗎?
唔好意思,得一想二

我在門口問過一位中五生,他向我大力推薦保一,似乎歸屬感幾好!

唔係呀麻, 協和同可立都減班, 如果今次面試衰左,仲有幾百人掙50幾個位, 唉,,,,,,,,咁咪好慘, 抽獎要講運架麻, 成績幾好都係死啦~~

原帖由 AWG 於 11-2-25 09:24 發表

除了兩間PLK外,其餘都會參與自願減班,包括協和同可立。少咗甘多band 1學位,如果自行收生吾得要去到大抽獎,到時就真喺激烈好多了!

黃大仙7校自願減班

【明報專訊】黃大仙區有9間中學合資格參加自願減班,其中 ...

原帖由 yeung99 於 11-2-28 11:06 發表
唔係呀麻, 協和同可立都減班, 如果今次面試衰左,仲有幾百人掙50幾個位, 唉,,,,,,,,咁咪好慘, 抽獎要講運架麻, 成績幾好都係死啦~~

係WTS區本來band 1學位已經嚴重不足,從某些資料得知,之前只有不足70%的band 1學生可以入讀band 1學校,現在減班後情況更不敢想像。雖然我仔仔的成績不錯,但我寧可讀直資學校,也免得到時失手就大件事了。

愈講愈驚,,,而家都無得擇, 直資真係講唔起呀~~
原帖由 AWG 於 11-2-28 11:20 發表

係WTS區本來band 1學位已經嚴重不足,從某些資料得知,之前只有不足70%的band 1學生可以入讀band 1學校,現在減班後情況更不敢想像。雖然我仔仔的成績不錯,但我寧可讀直資學校,也免得到時失手就大件事了。 ...

保一是一所非常重視學業成績的學校,按其現時的模式,一級中有兩班屬精英班,其餘三班則以中、英、數成績分班,將某科成績較弱的同學集中一班教學。

以小兒現時就讀精英班的情況而言,老師要求高,甚至有老師隔日小測一次,而且是安排在放學後留校進行。由於我的大兒子在中學時期就讀觀塘瑪利諾,該校主張培養學生自學自律,氣氛自由,而且教會學校比較溫情,兩者相比之下,給我的感覺就很不同了。所以我覺得選校真的要配合孩子的個性及能力,否則只會事倍功半,而且整個過程一定要讓他/她共同參與呢。

BTW 我個人覺得那些側重學業成績的學校,面試只是一種形式,取錄與否還是取決於學術成績,很大程度已經反映在妳提交的申請入學資料內,所以還是讓孩子懷着比較輕鬆的心情去參加面試,即使臨場遇到不懂作答的問題,保持鎮定就可以了。

唉....阿囝今日見完,表現好好....不過老師問左阿囝選第幾志願.....乜唔係唔比問既咩....

阿囝又好老實答佢第二志願唉.....咁有冇影響架....
‹ 上一主題|下一主題