用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教你們用什麼方法教bb a-z?
go

請教你們用什麼方法教bb a-z? [複製鏈接]

0    0    0    0

Buy Phonics Kids, My son started fr 6 mths listened and read, then 18 mths already recognised a to z and now 2yrs old know how to say " a for apple, b for bear, c for cat ..... z for zoo" and spell "a-p-p-l-e apple, b-e-a-r bear ,c-a-t cat, d-o-g dog"
so good !

我個仔由8個月開始睇MEET THE LETTERS, MEET THE NUMBERS同埋MEET THE COLOURS系列,18個月已經識晒A-Z, 1-12, RED, YELLOW,BLUE,GREEN,ORANGE,PINK,WHITE,PURPLE,而家睇WORD WORLD學生字,學得好快呀,仲有睇PLAY ALONG系列,同BABY FIRST, BABY EINSTEIN呀,全部都好有用,不過最緊要係有時間同佢INTERACTION,先會學得仲快,我會放定d迷你書係阿仔張床,等佢瞓醒唔駛悶

我同先生都唔主將比bb 睇電視, 所以都係 自己print 左張大既A-Z a-z , 平時放 A-Z 英文歌比佢聽,  跟著買左d A-Z 既玩具, (去 TOYXXXX 買到) AND 自己放工後返去同佢玩多D未到2歲已經搞掂... 顏色都一樣, SHAPES 都一樣@@ 全部都係咁樣教.. 2歲左右全部搞掂!~

我比較鐘意買教學書 AND 益智玩具比佢邊玩邊學, 加油~

我都係自己用A4紙print d A- Z 同D 簡單生字及數字同佢玩同埋成日都同佢講,仔仔1.5歲就認得晒D字,不過係要花好多心機同時間教架 !

我有比個女睇迪士尼或其他的碟唱ABC SONG, 又有POSTER又有FRESH CARD

去文具店買塊abc和數目字磁石版, 一塊大約$13左右, 一路用手指指一路教, 常常重覆, 1.5歲就識哂.  至於顏色, 就用反斗城的顏色魚matching board (木造的, 唔難搵), 大約$20一塊.  只要你花多D心機和時間, 不停重覆咁教, 好快就學識和入到腦.

same same here!!

Maybe i'm not hardworking enough la!! Baby still doesn't learn, he is almost 20 months now, still speak baby's talk.

So i wonder when he will learn it all too! But  i believe baby will learn it one day soon or later, so no need to give urself too much pressure la!!
I rather my baby to stay happy before school la!! After school, u have much to worry about...

原帖由 ting-ma 於 11-4-1 00:12 發表

tks , 等我試下先~ ai..因為囡囡15個月la!~ 我好多野都試過, 4個月開始貼書局買的大大張Abc poster-> 佢同我係咁meet 出來 (因我用blue tab).

ABC song 成日聽la...佢係咪有時會搖下個身咁lor.
ABC 手抓板 -> 唔 ...

我個仔歲半前的情況都係一樣咁~
但只要你唔放棄每日用少少時間不斷重覆做, 就忽然有一天成功架!! 最後, 阿仔20個月成功, 努力!

tks , 等我試下先~ ai..因為囡囡15個月la!~ 我好多野都試過, 4個月開始貼書局買的大大張Abc poster-> 佢同我係咁meet 出來 (因我用blue tab).

ABC song 成日聽la...佢係咪有時會搖下個身咁lor.

原帖由 godbaby 於 11-4-1 00:31 發表

Maybe i'm not hardworking enough la!! Baby still doesn't learn, he is almost 20 months now, still speak baby's talk.

So i wonder when he will learn it all too! But  i believe baby w ...

其實a-z, 1-20等基本上不需要急著學,N班老師自然會教識小朋友,考學校亦不會考這些。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我個仔就快22個月啦, 我知佢認到ABC,不過佢唔肯講...可能我都係唔夠勤力,等我再比多D心機先。

原帖由 godbaby 於 11-4-1 00:31 發表

So i wonder when he will learn it all too! But  i believe baby w ...

放心啦,你小朋友的行為絕對正常,認a-z呢d嘢對個人發展跟本不重要。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

噢...我個B考迦南N班, 有考過字母、一些物件、動物名稱... (有些PN interview, 仲要考顏色)

原帖由 brrbaby2007 於 11-4-1 09:49 發表

其實a-z, 1-20等基本上不需要急著學,N班老師自然會教識小朋友,考學校亦不會考這些。

醒目開學勳章 貢獻勳章

ABC 手抓板 + 日常生活見到就講!
恐龍家

對﹐26個子母對個人發展跟本不重要。早d學識又唔代表將來有成就。take it easy, 唔好咁早就成為怪獸父母﹐要bb贏在起跑線。

原帖由 caterpillar08 於 11-4-1 09:59 發表
噢...我個B考迦南N班, 有考過字母、一些物件、動物名稱... (有些PN interview, 仲要考顏色)

我考過九龍塘迦南就冇問,在我過去一年考N及今年的K也沒有問(由其是出名的學校更加唔會問)。顏色是生活認知比識abc更重要

哈哈, 我女當年考迦南N 都無考字母. 反而覺得佢地考家長了唔了解小朋友生活情況仲多, 基本上小朋友無咩大問題都OK.

至於考K1, 更加無一間考過!

我都好認同現階段不用太pushy,俾小朋友有個快樂的童年會重要d,2歲識同唔識abc唔代表小朋友叻定唔叻,唔好俾自己及小朋友太大厭力。

原帖由 piglet1212 於 11-3-31 14:11 發表
我個仔由8個月開始睇MEET THE LETTERS, MEET THE NUMBERS同埋MEET THE COLOURS系列,18個月已經識晒A-Z, 1-12, RED, YELLOW,BLUE,GREEN,ORANGE,PINK,WHITE,PURPLE,而家睇WORD WORLD學生字,學得好快呀,仲有睇PLAY ALON ...
我想請問meet the letters, meet the colour同埋meet the numbers系列喺邊度可以買到呀?我搵唔到,thx!
‹ 上一主題|下一主題