用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價/宣道/崇真/禮賢/又一村 - 請敎那間比較活動敎學?? ...
go

創價/宣道/崇真/禮賢/又一村 - 請敎那間比較活動敎學?? [複製鏈接]

今年要幫囡囡找幼稚園,囡囡比較無時停&坐唔定,想幫她找活動敎學的幼稚園,揾過很多資料,但仍未想得通,想請敎大家??
thx!
   0    0    0    0

你報左同考左,到時真係收你的時候再慢慢稔拉,費是想壞自己

原帖由 ppsuki 於 11-4-2 12:27 發表
今年要幫囡囡找幼稚園,囡囡比較無時停&坐唔定,想幫她找活動敎學的幼稚園,揾過很多資料,但仍未想得通,想請敎大家??
thx!

我諗應該係創價最活動,佢地有好多表演,我諗活動教學做得最好係創價!!!

jacky123
說得對呀!!想得太多....thx!
okangelmama
係啦..我估創價應該係最好,但好似好難入?

都係呀,創價真係都幾難入,好似話識人都未必入到,其實你依家都要睇定諗定,如果到時依間收跟住個間又收應該點做,因為你又要同小朋友做下準備,不過你可睇多d以前d post先,因為一定年年都有d類似問題,做下功課la~

創價是真真正正活動教學。By the way,我並不認同坐唔定的小朋友就要揀活動教學。
原帖由 ppsuki 於 11-4-2 12:27 發表
thx!

樓主你好,

我是創價的用家, 可以告訴你, 學校是以活動教學的, 小朋友返學真的很開心! 而家長又會很安心!

請問創價畢業生考小的成績如何?

2009年有20%升上私校/直資(麻麻地),80%上派位學校。
原帖由 Cutemom0808 於 11-4-7 17:10 發表
請問創價畢業生考小的成績如何?

係呀,咁你有咩睇法呀?
thx!!

原帖由 karen55407 於 11-4-4 11:51 發表
創價是真真正正活動教學。By the way,我並不認同坐唔定的小朋友就要揀活動教學。

其實我都揾咗好多資料了!但好似越多越亂,所以上嚟問吓你哋意見?!呢幾間就係我心水,但好似睇得啱都好難入咁,haha....
thx!!

原帖由 okangelmama 於 11-4-3 23:30 發表
都係呀,創價真係都幾難入,好似話識人都未必入到,其實你依家都要睇定諗定,如果到時依間收跟住個間又收應該點做,因為你又要同小朋友做下準備,不過你可睇多d以前d post先,因為一定年年都有d類似問題,做下功課la~ ...

原帖由 ppsuki 於 11-4-9 11:20 發表
其實我都揾咗好多資料了!但好似越多越亂,所以上嚟問吓你哋意見?!呢幾間就係我心水,但好似睇得啱都好難入咁,haha....
thx!!

其實我覺得你可以排下次序先,間間都難入GA LA,間間都咁多人APPLY,不過又一村好似係易入D,但我唔係好肯定

我覺得活動教學比較適合主動學習和自律的小朋友,活動教學在培養自信、創意和表達能力上尤其優勝,它並不應與小朋友坐得定與否掛勾,相反比著我會揀傳统教學。
原帖由 ppsuki 於 11-4-9 11:17 發表
係呀,咁你有咩睇法呀?
thx!!

係呀,其實我心目中就係呢幾間喇(創價,宣道,崇真),不過要再揾定backup,又諗來諗去haha...可能緊張咗d!!
多謝你既意見呀!!

原帖由 okangelmama 於 11-4-10 11:02 發表

其實我覺得你可以排下次序先,間間都難入GA LA,間間都咁多人APPLY,不過又一村好似係易入D,但我唔係好肯定

係呀....等我再探討吓先!!
thanks!!!

原帖由 karen55407 於 11-4-10 17:08 發表
我覺得活動教學比較適合主動學習和自律的小朋友,活動教學在培養自信、創意和表達能力上尤其優勝,它並不應與小朋友坐得定與否掛勾,相反比著我會揀傳统教學。
...

創價係活動教學, 平靚正, 但勁多人報, 勁難入~

因為我今年幫個女報都reject左, 成4千人報呀, 死未~

4000人爭百幾個位,可能係競爭最激烈的一間
原帖由 stefi 於 11-4-15 17:01 發表
創價係活動教學, 平靚正, 但勁多人報, 勁難入~

因為我今年幫個女報都reject左, 成4千人報呀, 死未~

回覆 12# ppsuki 的文章

根據我和其他家長的經驗,又一村不算太難入,校舍大是其優點,再者,聽聞老師都有愛心。

又一村下午班有朋友讀緊K1,一班得10個同學但有3個老師,照顧周到,小朋友超開心返學,又無病過, 同樣K1的上午班就有30個同學,所以如果真想小小小班教學,可以選又一村下午
‹ 上一主題|下一主題