用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat vs 創價
go

St Cat vs 創價 [複製鏈接]

大家會點選擇??
   0    0    0    0

你要課程好但工廠式的學校定有愛心個個都識你的小朋友的學校呢?

咁又唔好話人地學校工廠式, 學生多的學校都可以好有愛心.

原帖由 anteater 於 11-5-10 18:55 發表
你要課程好但工廠式的學校定有愛心個個都識你的小朋友的學校呢?

你的回應有甚麼邏輯?可否解釋吓?
原帖由 anteater 於 11-5-10 18:55 發表

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人睇 SC越開越多分校,收越多學生,質素肯定會參差,唔再係入讀"名校"嘅保證!(其實近年都成日聽到SC/KV都無直資/私小offer嘅case)
所以,家長最好諗清楚自己要d乜!要打好個底應付傳統小學嘅,SC比創價好,但如果要啓發性有愛心嘅學習環境,我會揀創價!
我個人就唔會揀兩間大工廠喇~ 都係揀咗間學校上下都叫得出小朋友名字嘅學校
(不喜必插,個人意見,我舊年都放棄咗SC/KV)

恐龍家

我見過SC d功課,字寫得好好,英文亦好好。
講到師資,間間都參差架啦。
之前都聽過創價安排interview差,無學校係十全十美吧。
但SC人多係事實,但一定會選SC。

我大女剛從St. Cat畢業,唔覺得係乜嘢工廠式或老師無愛心。相反,我覺得學校好有系统和有效率,老師有經驗、專業及有愛心,比我一種有教無類、由淺入深和因才施教的教學模式,我本人十分欣賞和滿意,孩子讀得非常開心。
我細仔考唔到St. Cat,考到創價,今年讀K1,學校似乎學術方面比以前提高咗,老師有愛心,自理能力教得好,整體也不錯。但的確考私小和直資結果大大不及St.Cat,如果你target名校如SPCC、DBS、DGJS、YW、SPC、SPC、SFA、GH、SH、CKY、KTS、APS等,真係非常渺茫!每年可能加埋有幾個啩!(St. Cat每年有成三分一能入讀上述學校,未計考到但又派到心儀官津校學生在內)希望課程提高後會改善吓喇!
我本人首選St. Cat,但創價也是我心儀學校,我會讓我細仔在外補讀學術課程,以彌補學校之不足。況且讀創價比St. Cat慳了每月三千元學費,學乜都得。

我家沒有英語或普通話環境,女兒讀St. Cat卻造就了不怕外語,這是最難得的!
原帖由 evacalbee 於 11-5-11 10:31 發表
我見過SC d功課,字寫得好好,英文亦好好。
講到師資,間間都參差架啦。
之前都聽過創價安排interview差,無學校係十全十美吧。
但SC人多係事實,但一定會選SC。 ...

好睇自己對小朋友有乜期望,sc上傳統小一會輕鬆d,如小朋友已聽教聽話,揀sc會正路d,可更上一層樓.

soka會從學習態度,社交,溝通各方面為小朋友打好基礎,理念很不同,仲有soka師生比例比sc好,對需要attention的小朋友會好d.

some worried after saw yr message.

As my son right now studying in an many branches estate school, teachers, helpers all will know my son's name...and they're care about him.

I hv no choice if i want to upgrade my son, if SC really cfmd his admission, i'll let him go.

But my son is a "need attentive" kids, e.g. 佢去完toilet 都要話比老師知佢去完, 要人注意佢多D.  Anyone give some support to my choice, e.g. yr son/daughter also like this but they can adpat this school life.  I don't want to lost this chance but i also afraid my son not adaptive.  

原帖由 pandabonita 於 11-5-11 15:17 發表
好睇自己對小朋友有乜期望,sc上傳統小一會輕鬆d,如小朋友已聽教聽話,揀sc會正路d,可更上一層樓.

soka會從學習態度,社交,溝通各方面為小朋友打好基礎,理念很不同,仲有soka師生比例比sc好,對需要attention的小朋友會 ...

咁多人嘅學校, 沒可能所有老師都認識你嘅小孩。而且實有小孩沒有offer。但KVSC的課程,就算小孩沒有到外面補習,對其銜接P1是有相當大的幫助。我並不是說創價不好,但就這樣說SC的啓發性和愛心低,又好像有些哪個!

原帖由 小曳人 於 11-5-11 09:14 發表
我個人睇 SC越開越多分校,收越多學生,質素肯定會參差,唔再係入讀"名校"嘅保證!(其實近年都成日聽到SC/KV都無直資/私小offer嘅case)
所以,家長最好諗清楚自己要d乜!要打好個底應付傳統小學嘅,SC比創價好,但如果要啓發性有愛 ...

論師生比例,St. Cat比Soka好,幼稚園概覽顯示:
Soka - 1:10.2 to 1:10.3
St. Cat - 1:8.6 to 1:9.5
原帖由 pandabonita 於 11-5-11 15:17 發表

soka會從學習態度,社交,溝通各方面為小朋友打好基礎,理念很不同,仲有soka師生比例比sc好,對需要attention的小朋友會 ...

sorry if my post had caused you some concern.  I believe soka is more suitable for certain type of kids but that doesnt mean they wont be successful in SC.  In fact, I have seen comments from some sc mami that sc turned their shy kids into v confident and active ones.

原帖由 yorn 於 11-5-11 15:30 發表
some worried after saw yr message.

As my son right now studying in an many branches estate school, teachers, helpers all will know my son's name...and they're care about him.

I hv no choice if i wan ...

要睇上課模式,soka有d課堂係小組有d大班,同佢行3班主任制,不是班主任+assistant。

不過都想收番o個句話比sc好,因為自已冇讀過,所知都係聽番來,都可能同事實有d出入。

原帖由 karen55407 於 11-5-11 16:08 發表
論師生比例,St. Cat比Soka好,幼稚園概覽顯示:
Soka - 1:10.2 to 1:10.3
St. Cat - 1:8.6 to 1:9.5

所謂嘅assistant其實係上午班做班主任下午班做assistance,K1有雙班主任制,K2-3就一個班主任加兩個assistance,有小班20人,大班30人之分。論外籍英語老師,Soki有三個,St. Cat 有一大隊,St. Cat K1有一半時間上外籍英語老師堂,K2-3,都每日有最少45分鐘;Soki 暫時K1每星期20分鐘。
原帖由 pandabonita 於 11-5-11 16:57 發表
要睇上課模式,soka有d課堂係小組有d大班,同佢行3班主任制,不是班主任+assistant。

不過都想收番o個句話比sc好,因為自已冇讀過,所知都係聽番來,都可能同事實有d出入。

...

原來係咁,多謝分享,想問多句,如果以20人一班為例和假設這班有兩位老師,上課時係一個老師教20個小朋友而另一位老師在傍幫手,定係將一班分兩小組,每位老師分別教10個小朋友?

原帖由 karen55407 於 11-5-11 19:14 發表
所謂嘅assistant其實係上午班做班主任下午班做assistance,K1有雙班主任制,K2-3就一個班主任加兩個assistance,有小班20人,大班30人之分。論外籍英語老師,Soki有三個,St. Cat 有一大隊,St. Cat K1有一半時間上外籍英語老師堂,K ...

K1雙班主任制,上堂時分兩組,一組外籍老師教,一組本地老師教;去操塲玩時就一齊,K1都有assistance幫手。K2-3,就全班一齊上。
原帖由 pandabonita 於 11-5-12 00:01 發表
原來係咁,多謝分享,想問多句,如果以20人一班為例和假設這班有兩位老師,上課時係一個老師教20個小朋友而另一位老師在傍幫手,定係將一班分兩小組,每位老師分別教10個小朋友?

...

回覆 11# karen55407 的文章

好好參考
‹ 上一主題|下一主題