用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應不應該繼續學珠心算 ???
go

應不應該繼續學珠心算 ??? [複製鏈接]

小兒剛考了9級証書合格﹐因他九月要升讀小一了﹐我怕他讀小一之後﹐功課多了﹐難以兼顧﹐但如果停了不學珠心算﹐會不會浪費了。  請大家比D意見!
!!
   0    0    0    0

其實10級是最低,我的小朋友已經上了四年,都覺得很慢......K3 +- P.1 ++++2位3位 P.2-3  X除;真是很BORING,連我見到到很BORING
我都想唔給讀....,又唔平一大班20人以下,每個月成$200堂 加減自已教都啦!又怕自己教的方法不正中;
好像X數用直方法容易計,他們又教他們橫先;足足唔知要上多幾個月 !!!!!!
讀書我覺很簡單,為什麼要弄到很複雜
你話呢????
我都想STOP....

回復 2# medocb52 的帖子

路過的.....我個小朋友K3,無學珠心算,學kumon,但加減數三位連進退位,乘數1位乘4位,除數連餘數都識計囉.珠心算課程系點編排架?

有無其他MATHS給國際學校學生!

原帖由 medocb52 於 11-6-23 15:27 發表
有無其他MATHS給國際學校學生!

ENOPI好似有英文版呀,好多英文小學既小朋友都會去ENOPI

好不好的????要不要年年考CERTICATE????例如: LCM...

個人認為如果小朋友還有興趣又學得好的話,就繼續啦
我有部份學生都是由幼稚園學到現在(P1-P4),他們的校內成績也是名列前茅

珠心算最低級是十二級,而且可以跳級考,不用逐級考

我個仔一直學緊﹐我覺得很不錯﹗可以試試﹗

原帖由 share123 於 11-6-23 16:22 發表

ENOPI好似有英文版呀,好多英文小學既小朋友都會去ENOPI

回覆 7# medocb52 的文章

回復 1# 靜字派 的帖子

我小朋友都最少四年了,我都覺得進度咁慢,又貴。
剛剛同老師討論....2位乘1位都不太成熟 真是有些GIVE UP  !help... 他說我小朋友無對數字敏感
我知幫參加小朋友數學學會,就想去地對數字好D!但他一盤冷水,真是冇引
一班20多人一個先生,你地覺得甚樣照顧學生?????我都明白,我可以甚樣???????
我像浪費時間

原帖由 medocb52 於 11-6-30 15:57 發表
我小朋友都最少四年了,我都覺得進度咁慢,又貴。
剛剛同老師討論....2位乘1位都不太成熟 真是有些GIVE UP  !help... 他說我小朋友無對數字敏感
我知幫參加小朋友數學學 ...

甘我覺得算把喇,我阿女學左2.5年kumon,依家K3,已經可以好快計到4位乘1位,除數2位除1位有餘數都已經識計. 你可以搵搵其他更適合既方法比你小朋友啦!

回復 2# medocb52 的帖子

進度真的很慢wor! 係咪教法有問題啊? 定係小朋友無興趣學?
阿仔學左年半....k3尾時已學到6級, 我都覺得慢.

原帖由 medocb52 於 11-6-23 14:21 發表
其實10級是最低,我的小朋友已經上了四年,都覺得很慢......K3 +- P.1 ++++2位3位 P.2-3  X除;真是很BORING,連我見到到很BORING
我都想唔給讀....,又唔平一大班20人以下,每個月成$200堂 加減自已教 ...

上次同老師討論小朋友這問題,他說有二個學生由K讀奧數都轉過來還學得不錯,每次還要多些练習回家!!!!真是不知好不好????!!!!!
或者真要轉上方法轉下??????ANY COMMENT???
原帖由 靜字派 於 11-7-5 23:17 發表
不如你試下比你小朋友學奧數,趣味性較大,而且內容多元化,冇珠心算、公民數咁悶。可以訓練小朋友睇文字題及邏輯思維。

有段數,有分數有冇學????現升小四都唔知學了勿????!!!!
1對成10幾人??????
我已問其他EPONI 有些1:4, 1:8啦;真是好像物有所值!
你小朋友一對幾?????
原帖由 cyiuch 於 11-7-6 00:23 發表
進度真的很慢wor! 係咪教法有問題啊? 定係小朋友無興趣學?
阿仔學左年半....k3尾時已學到6級, 我都覺得慢.

回覆 2# medocb52 的文章

回覆 12# 靜字派 的文章

請問奥數有冇英文版適合 IS 學生讀呢?

奧數會令學生思維靈活些。㊣

佢地初時大約20人/班~兩個導師, 一路升班剩返大約10人, 導師~有時兩個, 有時一個. 之後,個中心無開高D既班, 而且阿仔K3已經學到除數, 但又未應用到, 咁就停左無學啦. 佢E+都小四啦....學緊奧數. 珠心算都忘記得一乾二淨.

原帖由 medocb52 於 11-7-6 13:34 發表
有段數,有分數有冇學????現升小四都唔知學了勿????!!!!
1對成10幾人??????
我已問其他EPONI 有些1:4, 1:8啦;真是好像物有所值!
你小朋友一對幾?????
...

回覆 3# topkidsmom 的文章

‹ 上一主題|下一主題