用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道幼稚園交表一問
go

宣道幼稚園交表一問 [複製鏈接]

宣道幼稚園講明交表方法可用速遞, 可唔可以提早寄去定係要到收表日先得? 因為學校電話長時間彔音.
   0    0    0    0

最好較正收表首日寄到/派到就得, 不必提早寄交, 又冇特別優勢既, 又要學校為左禁做d特別處理添, 佢哋最怕煩。

其實, 最重要係你既小朋友是否係佢哋要收生既對象 :
1.  佢哋喜歡收男生比例大;
2.  偏大仔大女, 最好九月或以前, 除非真係細得黎又頂瓜瓜嗰隻;
3.  獨立, 理解老師問既問題及主動回應或做到, 表達能力好, 可以描述圖中見到乜, 小朋友若然做到而又無須家長在旁提點或幫口再將老師講既要求既覆述一次給小朋友聽既。

符合曬以上既, 應該可過關。若叻既太多, 則按父母是否宣小old boy/old girl, 相同宗教, 定係小朋友既家姐, 阿哥已就讀該校。

原帖由 fannychan88 於 30-10-2011 03:56 PM 發表
宣道幼稚園講明交表方法可用速遞, 可唔可以提早寄去定係要到收表日先得? 因為學校電話長時間彔音.

Thanks

明白,等到收表日先寄出免得添麻煩卑學校。

我問咗學校,如寄掛號可以而家寄,唔使等到15號

謝謝你~我其實都好想知可唔可以早寄....BK家長真好~

原帖由 小天使kiki 於 11-10-30 21:20 發表
我問咗學校,如寄掛號可以而家寄,唔使等到15號

係呀, 我 , 所以都寄出咗掛號信

係咪真係可以寄掛號呀?會唔會印像冇甘好?

我寄咗掛號信, 跟住31 Oct收到校務處d人打比我話內裡冇$30收據, 叫我再寄多次.
我肯定放咗入面, 又要我比多$30,再寄多次, , 間間唔係比check就見面時比cash, 係佢先咁麻煩

Although they perfer big boy/girl, they don't accept dec 2008.  They said they only accept year Jan-Dec 2009  So my kid is no way to because she is Dec 2008.  It's very pity because some of school not accept small and some of it not welcome last year end kids

宣道唔ACCEPT 08B???

但佢地有寄FORM比我WOR, 我囡囡係08NOV B WOR.
同埋我想問下....交FORM佢話係11/15交, 可唔洗親身去而搵COURIER都得??? 掛號又得??? 唔太明.

yes, I already call the school before and the office lady said they won't accept Jan-Dec 2008.  Now is only for Jan-Dec 2009  And she suggest my kids apply K2
So I feel upset.  Last year, school feel my kid is so small.  But now, they said it's not the year for my kids.  

.......下....無言...唔係呀話.

請問卦號通常幾多日到?

原帖由 梅媽媽 於 11-11-7 13:43 發表
請問卦號通常幾多日到?

哩個問題我都好想知, 假如14號寄15號會到學校嗎?

我都有打去學校問過,如果寄register post 的話,只要在15號"或"之前寄到就得,不必一定要exactly 15號寄到。

原帖由 melodyc111 於 11-11-2 14:20 發表
yes, I already call the school before and the office lady said they won't accept Jan-Dec 2008.  Now is only for Jan-Dec 2009  And she suggest my kids apply K2
So I feel upset.  Last year, school feel  ...

唔係化!! 我個女係0811, 我之前打去問過,佢地話OK, 我先申請, application form 都用掛號寄埋啦!!  

見到你個post之後, 剛剛再打去問, 佢地都係無問題, 可以申請wor,  你再check check la..

請問今日仲可唔可以download application form呀?

Just checked but it couldn't be downloaded again.

Can any one share the application form to me???  Thanks so much!!!
‹ 上一主題|下一主題