用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 做完語言評估後,只有6-9個月既程度,唔知點去幫亞仔好?? ...
go

[聽/語障] 做完語言評估後,只有6-9個月既程度,唔知點去幫亞仔好?? [複製鏈接]

今日係屯門醫院做完語言評估後,姑娘話佢語言只有6-9個月大既程度.但宜家亞仔係2歲9個月大,所以程度上有好大既距離,但係要排等醫生同埋只係介紹左d私人機構比我地叫我地可以去做下d訓練,同埋見左社工排兼收位.其他既都係要我地自己去搵.我想問有無人可以分享一下或者教下我可以點做呢?因為搵一個好既語言冶療師都唔知點去搵好呢?
   2    0    0    0

坊間有好多私人機構有言語治療訓練做, 大部份先要做評估, 再做訓練, 可上綱搵 : 協康會(字號老)但要排好耐, 因很多人等, 基督教服務處心喬, 樂天教室, 邁步, 庭欣(有收費減免),理工大學康復治療, 耀能, 等等

我今日都報左協康會,不過佢都係同我講話要等......唔知其他機構會係點既呢???有無人知呢??

試下才樓上pocoyo123所列出的機構...私人的那些會比較快...

試下樓上pocoyo123所列出的機構...私人的那些會比較快...

可唔可以分享一下pocoyo123所列出既機構呀~!!因為我搵唔到呀~!!thx~!!

當年我亞仔兩歲, 言語DELAY 1年3個月, 我當時搵左, 基督教服務處心橋, 即有位做1對1言語治療, 約$500/@50MIN, 做左兩年, 之後, 轉左樂天PST, 1對1 約$480/@1HR, 當中, 我仲有同亞仔去耀能, & 協康上小組等等
最主要是睇你想唔想等, 因協康是要等好耐, 你或可一路排協康, 一路上住其他先, 你可考慮樂天, 價錢不太貴, 有一定經驗, 如你不要指定導師好以立即可上堂, 不過, 最好你自己同小朋友親身去睇下比較好

我都有排協康, 佢地話評估排 1-2 个月但冶療要排6 月以上!心橋評估等了2个月, 但冶療在評估后立即开始! 這些机構都要你在那裡進行評估, 才可以在那裡做治療!
还有其他的:
優質
邁步
HK社區言語冶療中心
新一頁
啓言堂

醒目開學勳章

...........

May I ask which therapist in 心橋? Why u changed center to heep hong? Thanks!

原帖由 pocoyo123 於 11-11-3 17:53 發表
當年我亞仔兩歲, 言語DELAY 1年3個月, 我當時搵左, 基督教服務處心橋, 即有位做1對1言語治療, 約$500/@50MIN, 做左兩年, 之後, 轉左樂天PST, 1對1 約$480/@1HR, 當中, 我仲有同亞仔去耀能, & 協康上小組等等
最主要 ...

laney:
當時亞仔的言語治療師: 黃姑娘(彩雲分校), 上到4歲幾, 排到協康小組, 咪轉下環境.
原帖由 Laney 於 11-11-5 08:56 發表
May I ask which therapist in 心橋? Why u changed center to heep hong? Thanks!

Thanks... afterall, which center do u recommend? are the therapists good and professional?

原帖由 pocoyo123 於 11-11-5 18:02 發表
laney:
當時亞仔的言語治療師: 黃姑娘(彩雲分校), 上到4歲幾, 排到協康小組, 咪轉下環境.

治療師同小朋友好講夾唔夾...

原帖由 ChattyST 於 2011-11-9 01:55 PM 發表
治療師同小朋友好講夾唔夾...

想問點樣先知道治療師同小朋友夾唔夾呢? 是否看小朋友的進度, 一般上幾多堂先知治療師同小朋友夾唔夾? 又或者, 小朋友上幾多堂會發覺有進步呢?

其實上言語治療最多咪每星期一次, 每次50MIN-1HOUR,係呢段咁短的時間裹面, 小朋友學到幾多, 老實講, 言語治療師比到家長最好的是,家長學識怎樣在家訓練小朋友, 其實家居訓練先係最主要的, 如果家長只係旨意上堂的小小時間, 而昐望小朋友有大進步, 咁, 搵乜野最TOP的導師也白費, 所以, 導師不是夾唔夾小朋友, 正確是家長夾唔夾導師
原帖由 checkylam 於 11-11-10 11:32 發表

想問點樣先知道治療師同小朋友夾唔夾呢? 是否看小朋友的進度, 一般上幾多堂先知治療師同小朋友夾唔夾? 又或者, 小朋友上幾多堂會發覺有進步呢?

vicky2702 發表於 11-11-1 19:38
今日係屯門醫院做完語言評估後,姑娘話佢語言只有6-9個月大既程度.但宜家亞仔係2歲9個月大,所以程度上有好大 ...

請問評估只有6-9個月大的程度, 即是你小朋友有無單字或會講幾多個單字到呀?

我小朋友21個月時評估言語只有6-9個月的程度,當時好無肋,自己好心急,但沒有家人明白,只有我老公明白我心情.
當時我是照住姑娘比我個List打電話,發覺係好貴及要等評估.我托人排協康言語,其間在協康做"幼兒導師訓練"因他其他發展都有D慢.排了耀能($650/45min),協康($650/50min)及庭恩(可減免).其實現在回看有幾點要注意,

1,由於遲緩得多最好每星期有訓練

2,言語治療師要夾小朋友(即是話是要針對小朋友的問題做訓練,有很多言語治療師只按本旨辨事(如我在耀能遇過),又或不懂得與小朋友相處(如我在協康遇過))如小朋友沒心機上課(沒趣味),不會學到什麼.

3,自己要清楚知道小朋友的弱點(如是發音問題,理解問題,表達問題等)
你可以在家試下

A, 叫小朋友坐好在沒雜物的棹上放不同類型的物品(5-6種),按你的指示取東西給你(可以知道他理解多少)或可否說出所有物品的名稱

B, 要小朋友取棹上物品的功能給你(如用什麼去切東西-他會否取膠刀給你?)或問物品的功能 (如刀是用來做什麼?)他可否回答(如可以,是詞語,還是句子)

C, 要小朋友按你指示去一個地方(如:睡房)取物件(枕頭)給你. (按能力加更多指令)

4,在家要有恆心幫小朋友每日做訓練, 就算未等到訓練都用不同類形的玩具教小朋友, 要記住自己(家長)才是小朋友最好的治療師,而上言語治療師的課是教家長技巧去訓練自己的小朋友(最好自己帶去做訓練,不要叫工人姐姐帶,因工人不會幫你訓練小朋友)

我自己發現小朋友有遲緩,立即退去工作,用這幾年時間幫小朋友跟上其他小朋友的進度.遲緩過了6歲就會有可能被定為"弱智".做父母的一定要為小朋友而努力!

回復 Janicechong 的帖子

你好, 我都幫阿囡報左耀能, 我想問下你覺得這間言語治療中心如何?
我每日放工都會跟阿囡(剛2歲)講野, 咩都會講, 但她說話和認知都唔合格.
‹ 上一主題|下一主題