用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B3的學生,選九龍城校網好,還是官塘校網好??? ...
go

B3的學生,選九龍城校網好,還是官塘校網好??? [複製鏈接]

若果B3的學生,選九龍城校網好,還是官塘校網好???
Band3 的學校,校風是否真的好差???
   0    0    0    0

原帖由 cmvfamily 於 11-11-2 21:20 發表
若果B3的學生,選九龍城校網好,還是官塘校網好???
Band3 的學校,校風是否真的好差???

Band 3 的學生,在九龍城校網較好

我都會留在九龍城網。可揀五旬節(不過上年我地有同學話係band 2)、聖三一堂(仔仔有師兄讀緊)和新亞(有同學升去band 1中學。另外考得好如果唔走又會有獎學金,況且學校在農圃道,前面有協恩,右面有農圃道小學,環境相當唔錯)。
其實band 3都未必一定校風差,可能有部份同學在小學時成績落後了,所以有機會去band 3,好睇小朋友自己。我記得將軍澳鳴遠中學,係EK的口碑都唔係咁好,但前年偏偏末代會考出左個5A學生,所以最緊要自己努就得。

謝謝大家回覆~
阿仔今年讀小五,啱啱考完試,得六、七十分
賽馬會官立中學 、蔡功譜,校風OK嗎?

try Kowloon Tong Government Secondary school
原帖由 cmvfamily 於 11-11-3 14:18 發表
謝謝大家回覆~

回復 4# cmvfamily 的帖子

有6,70分都仲係band 3..咁唔合格既點算呀?

p.s. 我仔都係讀小5...我都好驚..不過仲未測驗..

好似係下學期先程分...唔好諗唔好既...我們一起努力..

原帖由 燁燁媽 於 11-11-3 17:26 發表
有6,70分都仲係band 3..咁唔合格既點算呀?

p.s. 我仔都係讀小5...我都好驚..不過仲未測驗..

好似係下學期先程分...唔好諗唔好既...我們一起努力.. ...

升學成績指印 : 一般 9x 以上.....b1 , 8x 以上 b2 , 其他大多是b3 .

所以米話HK現代D細路仔讀書辛苦羅 , 又要成績好 , 又要課外活動多 , 又要有獎跟身..............唉 !
但D高官就一早送晒D仔女出國留學............之后又話e加d細路成績下降 , 又吾回想下佢地當年讀書時有否禁多要求 ,
總之就玩死現代既細路同父母啦 !

完全同意, 我仔今年小六, 成績唔好, 呢個教育制度分級令小朋友好自卑, 大人細路同好大壓力.........

原帖由 k_0530_a 於 11-11-3 12:52 發表

升學成績指印 : 一般 9x 以上.....b1 , 8x 以上 b2 , 其他大多是b3 .

所以米話HK現代D細路仔讀書辛苦羅 , 又要成績好 , 又要課外活動多 , 又要有獎跟身..............唉 !
但D高官就一早送晒D仔女出國留學...... ...

我見到上得 BK 的家長,個個小朋友的成績都好好,問邊間B1頭的中學,但自己的小朋友就要問邊間的 B3 的中學好d
其實我對阿仔都無乜期望,只望佢入到一間校風好d的B3 的中學,唔好學壞,就可以了。

回復 1# cmvfamily 的帖子

我在BK 很久了,舊年我個仔都就離B3,我都是在BK成日問學校,可能你上得BK少見不到借.其實這裡的高手都好幫D B2 B3家長,因為相對B1生,B2B3媽媽中慘

我好多謝這裡的各位家長,他們真的幫了不少,未來我相信將會有更多問題麻煩大家。
我以前去小學那邊多,不過現在阿仔快要升中,要留意下了升中了。
我好羡慕仔女讀書叻的家長,我可以做的,都做了,但總不見阿仔有大進步。

原帖由 ALAL 於 11-11-3 23:32 發表
我在BK 很久了,舊年我個仔都就離B3,我都是在BK成日問學校,可能你上得BK少見不到借.其實這裡的高手都好幫D B2 B3家長,因為相對B1生,B2B3媽媽中慘

平常心吧..
其實我覺得依家啲小朋友個個差不多, 有既只係性格既分別,加上有啲早熟啲, 有啲仲係天真啲..
定性嗰班咪早啲嬴呢個遊戲囉...
到佢開竅會好啲㗎喇...
最緊要正面啲鼓勵仔女呀,自信好緊要

原帖由 cmvfamily 於 11-11-3 14:18 發表
謝謝大家回覆~

賽馬會官立-校風麻麻.

謝謝你的回應~
有無那間校風好d呢?

原帖由 HIN2003 於 11-11-4 11:28 發表

賽馬會官立-校風麻麻.

原帖由 cmvfamily 於 11-11-4 11:38 發表
謝謝你的回應~
有無那間校風好d呢?

胡兆熾 & 五旬節 應該ok!
但實際lee兩間係band ???, 我就唔記得.

回復 1# HIN2003 的帖子

胡兆熾 Band 2B
五旬節 Band 2C

原帖由 hugub 於 11-11-4 13:29 發表
胡兆熾 Band 2B
五旬節 Band 2C

THANK YOU

胡兆熾 Band 2B
五旬節 Band 2C

阿仔是B3生無望了~~~

回復 1# cmvfamily 的帖子

可博鄧鏡波 B2 尾B3頭

原帖由 cmvfamily 於 11-11-4 16:52 發表
胡兆熾 Band 2B
五旬節 Band 2C

阿仔是B3生無望了~~~

但我點都會試一間, 返正唔得都係要讀BAND 3.
而家讀P.5 OR P.6 ?
加油!!!!
‹ 上一主題|下一主題