用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 2012-K1 新生家長交流站
go

2012-K1 新生家長交流站 [複製鏈接]

我囡囡黎緊9月返K1喇。上星期六去咗聽簡介會, 各位家長入黎傾下計啦。

1    0    0    0

my bbgirl too~
nice to meet u

Hi! 請問你哋係AM 定 PM 呀?

nice to meet you
am  class

pm... A BIT SAD

回覆:2012-K1 新生家長交流站

Hi all! My girl in am class. Will your girl take school bus?

我女係PM class. 佢e+返緊都係pm class, 我覺得時間都幾好就, 無問題呀。

my girl is going to pm class, but she is now in am N.

我e+都煩緊返學校車問題。你地會搭校車定自己接送呀?

BTW, 大家係咪都買晒校服喇? 星期六果日好多人排隊, 所以我拎咗校服公司卡片打算去太子買。你地買幾多套校服裙/運動衫呀?

CABmama 發表於 12-4-26 13:23
my girl is going to pm class, but she is now in am N.
icic. 咁就會要d時間適應。不過小朋友適應力好強, 到時佢地又大d, 唔洗擔心!!

請問這裡的mama們, st clare's 是否你們心中的首選, 你們喜歡這學校的什麼呢?大家分享一下吧~

CABmama 發表於 12-4-26 13:39
請問這裡的mama們, st clare's 是否你們心中的首選, 你們喜歡這學校的什麼呢?大家分享一下吧~ ...
可能現在有小朋友讀緊既家長會清楚d, 但根據我有限資料, 我喜歡間學校因為:1) 英文強 (我重英文亦重中文, 唔想小朋友讀國際學校而中文弱, 我覺得SC係本地課程但英文強)
2) 直升小學唔洗煩, 升中亦係有某程度上保障, 中學亦唔差 (希望小女讀得上啦)
3) 天主教女校, 校風應該唔錯, 響今時今日既社會, 一所可以教好小朋友品行既學校, 比有好學術既更重要。
4) Interview 當日老師好nice
5) 相比一d好名既名校, 我估無咁谷掛 (呢個我都係估估下)

回復 Sugarbabegirl 的帖子

我都有同感呀!
哇! 原來有好多都係PM啊! 唔知會唔會同一班呢?

請問大家係咪買咗兩件校裙,一套運動衫?

I bought two sets of PE uniform and two sets of summer dress. Seems need to wear PE uniform three times a week so get two sets.

I did not aware that PE is three time a week and the salelady just pack one set for me.

通告好似話係Mon, Wed, Fri 著運動衫, Tues/Thurs 校服裙, 所以我諗緊買幾多套。

mon, wed 同 fri 著運動服, tue & thu 係著校裙, 但我每樣造左兩set, 我老公話女仔要著得整齊清潔啲喎!, 我女今年讀緊k1喇!

大家好,我個女讀AM班。多多指教。
我個日問過D老師,佢地話各買兩套。

jasonchloema 發表於 12-4-30 11:34
mon, wed 同 fri 著運動服, tue & thu 係著校裙, 但我每樣造左兩set, 我老公話女仔要著得整齊清潔啲喎!, 我 ...
你好呀, 你老公講得有道理。況且校裙係白色, 易污糟。
‹ 上一主題|下一主題