用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中選修科
go

高中選修科   [複製鏈接]

20    0    0    0

如果學生的能力不足以應付3科, 讀2科拎到高分會仲好過3科低分.  

王家爸爸    發表於 17-11-14 11:08
希望每天開心渡過 ;-)

IloveJJ 發表於 17-11-12 23:10
咁即係反而會較大機會入大學嗎?但入大學要計最好5科,咁只有兩科選修的話,即是主科只能有一科較差了,咁 ...

入五大的general requirement 是332233,然後先計Best5或4C+2X/Best6。

另外,如果中四編咗4C+2X而又諗住入五大,咁到中五就無空間drop 科。

IloveJJ 發表於 17-11-12 23:10
咁即係反而會較大機會入大學嗎?但入大學要計最好5科,咁只有兩科選修的話,即是主科只能有一科較差了,咁 ...
咁如果一共要讀成7科咁多又讀唔晒, 都唔會考得好架喎!!!
DSE深過我地以前會考架, 中英數通都唔係容易, 要放好多時間去預備.

比我有得選的話, 我會寧願我囝讀2科選修. 最好當然選到佢最有興趣最拿手的科目就正羅.  
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 17-11-12 23:33
咁如果一共要讀成7科咁多又讀唔晒, 都唔會考得好架喎!!!
DSE深過我地以前會考架, 中英數通都唔係容易, 要放 ...
有能力既学生一定係7科~
有讀第7科既,中大有机会加权~

唔讀7科,基本上同神科绝緣~

上边有網友提过,讀6科,即使你上到中五觉得有科好無兴趣或無能力,亦無drop科空间。而4C考得好既重要性又更重~

當然,如果根本本身能力有限,修6科係最佳選擇。

IloveJJ 發表於 17-11-13 07:18

我就係覺得會唔會變成4個C一定要考好?如果3個選修,可以只 ...

啱㗎~而家开始好多U計best5(神科best6), 讀6科就要肯定4C考得好~不过話說回头,就算果d学校只俾精英班揀7科,都只係表示有能力既讀7科,無可厚非,無能力既修6科,只係边緣学生唔抵啫,应該有能力,但唔夠人爭入精英班(学位有限),禁就無左修7科机会……

IloveJJ 發表於 17-11-13 07:16
我係諗,會唔會有人選修科,例如:理科叻,咁中、英、LS只係攞最低,咁計best 5,月2個主科+3個選修,會唔會 ...

所謂Best5/Best6,唔同大學programme喺計分時,唔同DSE科目有唔同weighting,睇你想入U揀乜programme,倍大後先至係真正分數。

IloveJJ 發表於 17-11-12 22:49
去了一些中學簡介會,發覺部分學校只安排部分學生選修3科,另外一啲只可選修2科。例如一班精英班可選修3科 ...

跟LingChiBaBa話齋,"4c+2x"係現在入5大的基本要求,而且,4c+2x亦屬於Best6的其中一種配搭,也包含了Best5在內,故以暫時大學入學要求而言,""4c+2x""是學生最好的配搭,無輪是能力問題或是策略性學習或是想集中火力讀2x也是,所以,4c+2x是Best6的最初型最基本型態,又是過半數大學的入學要求,也許可能是未來的重要""指標""呢?!不過,個人比較傾向用Best6作指標會較為有彈性呢!學生更能""配搭""出自己"""最強科目組合""",因為總分Best6彈性包括了:4C2X,3C3X,3C2X1x,2C3X1x,2C2X2x... ...等等,其中這裡的細階"x"係指""乙類""課程,尤其乙類課程之最高評分可以達至4級評分,對一些主科較弱的學生來說,就變得更可以取代主科成績了,亦能達至最大之彈性選擇和可攝及更闊的學生範圍呢!

借位幫朋友一問,朋友囝囝數理叻,現讀中三,但唔鍾意bio,中四想修只phy,chem,m2,對他日後上大學揀科有冇影響,他日後想揀工程之類的學科。

IloveJJ 發表於 17-11-13 09:35
因為4C以語文為主,如果學生不是讀書好強的,通常語文都較弱,若能以3C+3X代替4C+2X,可能分數會較高吧!
...

認同呢!4c+2x或3c+3x皆屬Best6的系列,所以Best6的彈性比較高和攝及的學生範圍亦較廣,就連部份主科成績稍遜的學生也可以靠3c+3x競逐大學學位,此乃可行的""策略""呢!

bobo98 發表於 17-11-13 09:36
借位幫朋友一問,朋友囝囝數理叻,現讀中三,但唔鍾意bio,中四想修只phy,chem,m2,對他日後上大學揀科有冇影響, ...
早D去瞭解吓8大既收生要求

M2.... 大多數學校只會俾少部份人修讀, 你朋友個囝間學校係咪一定會俾佢讀呢?

記住, M1/M2始終唔算係讀立一科, 雖然個別大學同學科提高咗對呢科既認受性, 但仍有不少學科, 係4C+2X或Best 5/Best 6中, 未必會將M2作獨立科目去考慮

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-13 09:51
早D去瞭解吓8大既收生要求

M2.... 大多數學校只會俾少部份人修讀, 你朋友個囝間學校係咪一定會俾佢讀呢?
Thx!

而家大學每一年都微調緊收生要求,當然,33222呢個冇得走。

近來分別同幾個朋友傾開,佢地都話理學院 / 工學院已深明4C+2X收返黎既學生真係未必適合讀佢地既課程。D數學程度真係非常參差....希望不久既將來,到我地D細路考DSE時,可以重回正軌啦!

特別係M1/M2,覺得用多左時間讀,又未必計一科。有時又好難怪佢地好功利咁諗呢.....不過我仔已經決定黎緊中四揀科要TAKE PHY CHEM BIO M2,讀夠8科! 希望佢頂得住啦!

IloveJJ 發表於 17-11-13 09:39
尋日去聖類斯參觀,知道佢哋只有1班可揀3科(另外3班只可揀2科)。我响度諗,男校,而且成績較弱既同學(非精 ...
硬性選2x確係对理科男仔不利……
‹ 上一主題|下一主題