用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試- 小組討論
go

面試- 小組討論 [複製鏈接]

請指教:
升中面試的group discussion時, 如撞正滔滔不絕的teammate, 應如何爭取發言機會, thank you.
   10    0    0    0

pokinponi 發表於 18-1-30 09:58
請指教:
升中面試的group discussion時, 如撞正滔滔不絕的teammate, 應如何爭取發言機會, thank you. ...
滔滔不绝都總要抖气/呑囗水,襯這時候出聲認同/反对再舒己見。

jc2009    發表於 18-1-30 16:09
pokinponi    發表於 18-1-30 13:26

去年朋友的女分享她同學的情況, 那同學最後自己舉手話自己沒機會講, 想做總結.

之後有沒收就不記得了.

joeyxlma 發表於 18-1-30 13:16
去年朋友的女分享她同學的情況, 那同學最後自己舉手話自己沒機會講, 想做總結.

之後有沒收就不記得了. ...
都係一個辦法, THANKS

pokinponi 發表於 18-1-30 09:58
請指教:
升中面試的group discussion時, 如撞正滔滔不絕的teammate, 應如何爭取發言機會, thank you. ...
只要記住,觀眾只有一個,你只要俾觀眾覺得,你叻就得。

回覆 王家爸爸 的帖子

千萬唔好爭住講, 亦唔好得你講, 要適當時候, 引導其他隊員發言, 咁就會高分

pokinponi    發表於 18-1-30 15:09

joeyxlma 發表於 18-1-30 13:16

之後有沒收就不記得了. ...
做總結係一個突破既好機會,例如講:「大家都表達咗意見啦,大家普遍認為......,我基本上同意,但係覺得有下列補充......」以領袖既角色做總結。

妹妹頭 發表於 18-1-30 15:04
回覆 王家爸爸 的帖子

千萬唔好爭住講, 亦唔好得你講, 要適當時候, 引導其他隊員發言, 咁就會高分
方法好多,各有好壞。同豬隊友爭講野係下策,只有係無其他辦法之下用。最好既係爭取做總結,或者插一兩句精警到位既說話。

王家爸爸 發表於 18-1-30 15:06
做總結係一個突破既好機會,例如講:「大家都表達咗意見啦,大家普遍認為......,我基本上同意,但係覺得有 ...
個timing要捉得好準, 真係做到的話, 就超cool~~~

多謝意見

回覆 王家爸爸 的帖子

唔係次次都有時間做總結, 真係要執生

妹妹頭 發表於 18-1-30 15:13
回覆 王家爸爸 的帖子

唔係次次都有時間做總結, 真係要執生
豬隊友爭講野,一定有唔少錯處。只需要係適合既時間插一兩句精警到位既意見,例如「The correct way to say XXX is XXX」,又例如「你既XXX同你幾分鐘前講既XXX,係自相矛盾」。

回覆 王家爸爸 的帖子

我個女邊度有你D仔仔咁SMART, 佢仲未識入位

我個仔上次不停被隊友問問題,佢答完就算,無其他野講,聽落好似人地同佢做訪問

王家爸爸    發表於 18-1-30 17:38
pokinponi    發表於 18-1-30 15:35

記得之前有人分享過,就係舉手,excuse me,打斷,之後話聽聽另外一個小朋友意見(最少出聲嗰個),之後再接過來自己講。

b3410 發表於 18-1-30 16:48
記得之前有人分享過,就係舉手,excuse me,打斷,之後話聽聽另外一個小朋友意見(最少出聲嗰個),之後再 ...
都可以試吓噃. THANK YOU.

littlecar 發表於 18-1-30 15:35
我個仔上次不停被隊友問問題,佢答完就算,無其他野講,聽落好似人地同佢做訪問 ...
如果答完之後加一句「唔知其他同學既意見係點?」就更好。

pokinponi    發表於 18-1-30 17:40

王家爸爸 發表於 18-1-30 17:39
如果答完之後加一句「唔知其他同學既意見係點?」就更好。

佢話人地既建議一定唔得,所以唔駛問,真係俾佢吹漲

次次面試佢都趕收工,如果見佢個老師都係一樣,就可以高分

littlecar 發表於 18-1-30 17:50

次次面試佢都趕收工,如果見佢個老師都係一 ...
小朋友太有自信,不過太有自信都好過無自信。

littlecar 發表於 18-1-30 17:50

次次面試佢都趕收工,如果見佢個老師都係一 ...
同佢解釋,叫人地俾建議係將個波交俾其他人。

王家爸爸 發表於 18-1-30 17:52
小朋友太有自信,不過太有自信都好過無自信。

佢唔係有自信,係個人太實際,對於任何太天馬行空既野佢都覺得唔可行,
好似有隊友提議老師每次上堂都搵最UPDATE 既資料分享,咁可以令同學更專心,
咁我個仔就覺得老師得鬼閒同你玩呢啲,而就算有同學都唔一定專心

‹ 上一主題|下一主題