用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求分享最近由英國返香港機場檢疫流程
go

[英國] 求分享最近由英國返香港機場檢疫流程 [複製鏈接]

有沒有人最近由英國返香港,機場檢疫流程可分享, 謝謝
   3    0    0    0

MsSleepy 發表於 20-8-24 01:55
有沒有人最近由英國返香港,機場檢疫流程可分享, 謝謝
如果你指香港入境,星期六既情況係0500到香港,去機場中庭航廈,做檢測,呆坐12小時,每人一張椅及枱,好似中學生考試咁,陰性結果出左後回家隔離14日. 留意機場係幾班機等埋一齊運出去驗,所以就算第一個落機,都唔會係第一個走得. 後面到既飛機乘客可以早走過自己. 如果可以選擇飛機時間,選擇下午5點後到香港既飛機會好小小,因為去酒店休息等待到第2天結果出先放行.

如果自己有保溫瓶, 最好係飛機落機前問空姐攞熱水(如果夠膽飲) , 帶定d 糧食(我有帶巧克力, 我血糖低) ,帶外套或者披件。 戴幹/濕紙巾(係飛機唔好用曬)。手機power bank, 總之可以令自己等候時間情緒穩定既野。 因為真係等好耐。

唉!死!聽到都驚

hiddenhero 發表於 20-8-24 15:38
如果自己有保溫瓶, 最好係飛機落機前問空姐攞熱水(如果夠膽飲) , 帶定d 糧食(我有帶巧克力, 我血糖低 ...
即係等候期間可以食野?另外, 家居隔離的話, 如叫外賣, 可到樓下攞嗎?

hiddenhero 發表於 20-8-24 15:38
如果自己有保溫瓶, 最好係飛機落機前問空姐攞熱水(如果夠膽飲) , 帶定d 糧食(我有帶巧克力, 我血糖低 ...

多謝提醒

HeiHeiMa 發表於 20-8-24 16:47
即係等候期間可以食野?另外, 家居隔離的話, 如叫外賣, 可到樓下攞嗎?

依家我唔sure 係咪一樣。 我上次工作人員有派三文治, 有派樽裝水。 不過都係凍冰冰的。 無熱食提供。 對於我呢類血壓血糖低既人真係好攞命。 我上次無準備。 我等到下午3/4 點已經好暈好凍。 亞博既時候有個station 可以充電,不過自己有power bank 就方便。 我唔肯定, 好似有媽媽有帶好細電子煲水係個到煮水沖奶比bb.

家居隔離按道理唔可以去樓下, 如果外賣唔送上屋企就要睇保安肯唔肯幫忙了。我地係叫送上來, 擺門口。 佢走左我地先開門攞。 同埋我地到之前有叫人幫忙買定d 肉, 菜放係屋企, 所以都無餐餐外賣, 有自己煮下。

回覆 cfs 的帖子

多謝你嘅資訊,好有用, 我未幫孩子訂機票,但倫敦返香港嘅下午機,我見抵港 時間 都係大概下午一點半,唔知會係留響機場等,定係去酒店等

MsSleepy 發表於 20-8-24 17:22
回覆 cfs 的帖子

多謝你嘅資訊,好有用, 我未幫孩子訂機票,但倫敦返香港嘅下午機,我見抵港 時間 都係大 ...

而家係1630後落先去酒店

回覆 cfs 的帖子

多謝你嘅資訊,好有用, 我未幫孩子訂機票,但倫敦返香港嘅下午機,我見抵港 時間 都係大 ...

哇! 咪分分鐘等到半夜

回覆 hiddenhero 的帖子

多謝你嘅提醒,我會交待孩子準備隨身物品。 睇到要等咁耐,真係驚。希望唔使等咁耐,因為已經要坐幾個鐘頭車去機場,再坐十幾個鐘頭機返香港,如果再響機場等十個鐘,我驚個人真係會虛脫

回覆 cfs 的帖子

1630後才到酒店,咁就麻煩了

hiddenhero 發表於 20-8-24 17:10
依家我唔sure 係咪一樣。 我上次工作人員有派三文治, 有派樽裝水。 不過都係凍冰冰的。 無熱食提供。 對 ...
明白, 多謝你分享!

MsSleepy 發表於 20-8-24 17:26
回覆 cfs 的帖子

1630後才到酒店,咁就麻煩了

佢幾時返呀?可能遲下又改變。

MsSleepy 發表於 20-8-24 17:25
回覆 hiddenhero 的帖子

多謝你嘅提醒,我會交待孩子準備隨身物品。 睇到要等咁耐,真係驚。希望唔使等咁 ...

仲有, 你叫佢搵個位置可以望到個洗手間, 我個時見到工作人員洗完,9秒9 沖過去。 點都好, 感覺安心d.

係飛機都係咁, 空服人員一清潔好洗手間, 如果好想去就9 秒9搞掂佢。

仲有我印象中亞博好似係無Wi-Fi 提供。 如果依家係機場等咁可能有機場免費Wi-Fi? 呢個我唔清楚。

anyway, 叫佢download幾套戲。 睇下睇下時間過得快d.

回覆 cfs 的帖子

我好囉嗦, 不過你個孩子係仔定女? 仔就方便d, 如果係女, 你要提醒佢, 去洗手間唔係照鏡照好耐。 我個女, 我真係火都來。 叫佢要快快快, 佢又要整衫sip 又照鏡。 我催催催先施施然行出來。

我差啲等到半夜,0500 落機,1200 先到去攞行李,1300 「開考」,等到 2130 先走得,出到的士站 2200,去到酒店 2300,中途只係派過一次好難食嘅凍冰冰「好似隔夜嘅」三文治同水(你可以自己行去攞但太難食失去胃口),一啲熱食都冇,亞博又大冷氣,有插頭充電但好多人會爭用而且係前面,如果你係坐後面你就要行黎行去。
亞博有 wifi,但信號唔多好,會斷,悶到我發霉。我同朋友呻,佢懷疑我係咪誇張左,結果佢自己都等到 1700 先走(1100 開始等),仲問我點解可以等到咁耐都未悶死。我悶到靈魂出竅,睇曬咁多套戲,Youtube 睇曬,書都睇埋,都未輪到我走。

如果係打算接人,千萬唔好咁早出門,等打電話通知你走得,你先好去。唔係嘅話,等幾個鐘頭好冤枉,你又大怨氣,佢又大怨氣。不過依家 8 月應該人少啲。

回覆 cfs 的帖子

現計劃九月初返香港。 我在政府官方網站只揾到寫一般下午至傍晚 抵港人士 機會送到酒店等檢疫结果, 佢冇指名幾多點抵港嘅飛機才會送去酒店,請問你響邊度搵到相關資料, 麻煩你分享畀我

MsSleepy 發表於 20-8-24 18:30
回覆 cfs 的帖子

現計劃九月初返香港。 我在政府官方網站只揾到寫一般下午至傍晚 抵港人士 機會送到酒店等 ...

在場工作人員資訊,上星期更新,沒有正式公佈時間。
‹ 上一主題|下一主題