用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一咁快要中文背默?
go

小一咁快要中文背默? [複製鏈接]

小一咁快要中文背默?

會唔會早咗啲呢?

Re: 小一咁快要中文背默?

請問你小朋友讀那間小學?

背默好似重易過讀默喎. 背得多唔多先? 少少地可以接受既.

I think most of the hk primary schools are all too pressing for the students !

what is the usage to remember a long sentence or  extra long words at P1 ?

uderstanding is more important than memory !

0606,
34纲某小學
0606 寫道:
請問你小朋友讀那間小學?

大頭綠衣,
背默一課,都有八句架!你唔覺得怏咗d咩!
之前淨默詞語咋。
大頭綠衣 寫道:
背默好似重易過讀默喎. 背得多唔多先? 少少地可以接受既.

lamba,
Agree with you, too much pressure!So nowaday
understanding and memory are also important
lamba 寫道:
I think most of the hk primary schools are all too pressing for the students !

what is the usage to remember a long sentence or  extra long words at P1 ?

uderstanding is more important than memory !

ok lar!!.......喵喵...

我個小朋友很喜歡背默, 每次準備默中文時,
他不準我讀課文, 要自己背默的.

他們是可以應付到的啊!! 不用擔心....喵喵...  
不要小看他們年紀小, 現在的小朋友很聰明,
比多D信心他吧!

我好多朋友話我知, 好多標榜活動教學的小學, 只是1,2,3年級是, 一到4年級開始就會谷, 因為如果唔係咁, 學生升中派位就會不夠其他學校爭  

所以香港好多小學到最後都是"殊途同歸"

0606 寫道:
我好多朋友話我知, 好多標榜活動教學的小學, 只是1,2,3年級是, 一到4年級開始就會谷, 因為如果唔係咁, 學生升中派位就會不夠其他學校爭  

說得對!!......喵喵,

不論是那種教學模式, 都是要跟從香港教育署的課程呢!

A餐 或 B餐呀! 先生?.........喵喵....

我仔都係今年小一,我同佢默書果陣佢都係唔駛我讀出黎,佢會自己背晒出黎架,但學校就唔駛佢地背,如果佢地習慣背默會好d,咁到上堂默果陣咪會熟d囉

係,之前默果幾次詞語,佢都赖叻背默出嚟,
不过好突然收到下次背默一課兼另一課既詞語,
只不过返咗两個月咋,雖然話而家d细路聰明好多,
但係始终覺得急咗少少;其實我都想知其他學校既
進度係點 [quote]

版主

我地來緊的星期四都要背默, 重要背兩課......

背 就識啦, 不過唔識寫, 我擔心 要背默兩課書, 佢可能唔夠快寫禁多  

學校都係話 1,2,3年級 係 活動教學, 但係我覺得 唔係 活動教學禁簡單, 一星期默兩次書 (一中一英), 有時功課幾多 (有 5-6樣, 你估唔到邊日多邊日少)  

0606 寫道:

我小朋友係第三次中默就要背默 + 詞語 ~

初時, 我都好似各位咁, 心想有冇攪錯 , 咁快就要背默, 駛唔駛咁急呀 ?? 以為背默要同小朋友溫習好耐, 但原來佢一早都識背課文,  只係記 d 生字便可以 ~

王國長老

覺得有壓力是大人的想法罷。
小一課文得幾句,上堂一齊讀幾次,
而家D小朋友咁醒,不花氣力已背左喇。
小朋友記性好,記好多無謂野,如卡通歌曲,
背幾句課文又有幾大壓力呢?
我仔一年班只背默過兩次,
上小二之後只讀默過一次,即其他全是背默。
無咩問題,佢仲開心自己默tim!
有時背默可讓學生記熟了一些句法模式,
從而可以運用於將來寫作之上。
如果你的小朋友醉心於閱讀,
當然唔使靠呢D,日常閱書時可有理解及吸收,
但如果唔係,背誦一些文章,都對佢有幫助架。

我個女都係讀默,我叫佢讀完話我知我同佢默。  佢話唔駛,佢自己背默wo!  佢地念口黃,好快上口,但D字就唔係arm晒!  叫佢認真D讀識寫晒先叫識,佢地讀就讀晒,無書都念得晒出黎,要佢地記晒D字仲難,因佢識念,就覺得自己識!

不過佢都無抗拒背書,都有D安慰!

麟媽媽 寫道:
覺得有壓力是大人的想法罷。
小一課文得幾句,上堂一齊讀幾次,
而家D小朋友咁醒,不花氣力已背左喇。
小朋友記性好,記好多無謂野,如卡通歌曲,
背幾句課文又有幾大壓力呢?
我仔一年班只背默過兩次,
上小二之後只讀默過一次,即其他全是背默。
無咩問題,佢仲開心自己默tim!
有時背默可讓學生記熟了一些句法模式,
從而可以運用於將來寫作之上。
如果你的小朋友醉心於閱讀,
當然唔使靠呢D,日常閱書時可有理解及吸收,
但如果唔係,背誦一些文章,都對佢有幫助架。
該用戶已被刪除

叻就易........

點解唔可以慢慢來!?!? 背還背; 默詞語還默詞語會否好些?? (一年班剛剛開學咋........)

課文一 :
中秋節的晚上, 我們到公園看花燈, 那些花燈又明亮又好看. 不過, 最亮的花燈還是在天上.

課文二 :
有一次, 我沒有把玩具放好, 弟弟踏著玩具跌倒了, 痛得哭起來. 我對他說 : 弟弟, 對不起, 我應該把玩具放好.

係咪都未夠長?!?! 跟住的課文更長的仲有...............

我地試過, 背默一課 + 讀默一課呀!! 勁唔勁!?!? (駛唔駛咁
趕時間呀阿老師!!!!!!!)

不過, 唔同老師教, 班班默書都唔同喎!!
Hei-Hei

王國長老

咁啱既?我仔都係呢本教科書喎。
如果小朋友明白前文後理會容易D,
比如哥哥亂放東西->弟弟跌倒->喊喇->講對唔住。
如果小朋友覺得好難記,而又改變唔到,
我地做家長諗D辦法囉。
近排有個方法幾好,我背一句、亞仔一句,
我特登背錯,佢又指出錯處…
幾有趣味,又快上手,不妨一試。

Hei-Hei 寫道:

叻就易........

點解唔可以慢慢來!?!? 背還背; 默詞語還默詞語會否好些?? (一年班剛剛開學咋........)

課文一 :
中秋節的晚上, 我們到公園看花燈, 那些花燈又明亮又好看. 不過, 最亮的花燈還是在天上.

課文二 :
有一次, 我沒有把玩具放好, 弟弟踏著玩具跌倒了, 痛得哭起來. 我對他說 : 弟弟, 對不起, 我應該把玩具放好.

係咪都未夠長?!?! 跟住的課文更長的仲有...............

我地試過, 背默一課 + 讀默一課呀!! 勁唔勁!?!? (駛唔駛咁趕時間呀阿老師!!!!!!!)

我地做埋話劇添!! 哈哈!!
Hei-Hei
‹ 上一主題|下一主題