用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 @_@ 邊一隻牌子書包好用 ????
樓主: YenYenMa
go

@_@ 邊一隻牌子書包好用 ???? [複製鏈接]

杰杰媽咪

簽名被屏蔽

有冇人用過理工大學研究個隻書包,同埋知唔知邊度有得買?

原文章由 bbqueen 於 07-7-4 22:00 發表

有冇 model No. ar?  請問 TST 邊 shu 有 seven 賣? Thanks!

SEVEN書包在TST海運玩具反斗城個層的BAROCCO內

原文章由 smallvv 於 07-7-4 20:05 發表
咁spi側邊有袋放水壺果隻
幾重?

Dr Kong :
舊款 (側有兩個固定袋) : 重 3 磅
新款 (有公仔, 側有兩個Flexible袋) : 重 2.5 磅

原文章由 tytc_lau 於 07-7-5 20:14 發表

Dr Kong :
舊款 (側有兩個固定袋) : 重 3 磅
新款 (有公仔, 側有兩個Flexible袋) : 重 2.5 磅

請問背包與手拖書包那種比較好? 在街上見好多小學生是用手拖書包

我今日去左tst買 zeven 書包啦, 不過真係無咩款, 囡囡揀左個紅藍色款既, 個款唔太差都唔緊要,最緊要係輕, 小朋友唔使太辛苦 ,另外我重買埋set colour pencil , 我好like個套 !!
我的作品我的作品

護脊書包功用多

為了保障孩子的脊骨健康,首要便是改善學童書包過重的問題。父母應盡量減少兒童書包的負擔,上課用不著的書本,應盡量放在家裡。此外,家長也可選擇一些背囊式護脊書包,肩膊位要較闊和設有軟墊,背部也應有軟墊;書包內部應有帶子固定書本和設有分隔,可讓小孩子擺放細小的物件,令物件不會四處搖擺,而導致重量不均衡。書包最好設有背板,這樣書本便不會「頂」著小朋友的背部,家長更要避免讓孩子選擇有太多裝飾物的書包,如鐵鍊類型等,加重孩子的負擔。物料方面需以輕及堅硬為佳,並設有腰帶讓書包緊貼背脊,可平均分佈重量及壓力,令小朋友的脊骨不用承受重大的壓力。此外,更要避免選購背囊及手拖型二合一式書包,因為手拖架的重量,亦會加重孩子的負擔。揹上書包時,書包宜放在桌上借力。

原文章由 小蜜蜂818 於 07-7-5 22:56 發表
請問背包與手拖書包那種比較好? 在街上見好多小學生是用手拖書包

手拖書包的架好重, 如果上落樓梯, 仲辛苦過揹一般的書包。而且條街咁dirty... ...
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

請問之前有人 post 左 lego 書包條 link, 係咪 delete 左呀

原文章由 AnnieClarabel 於 07-7-6 15:23 發表
請問之前有人 post 左 lego 書包條 link, 係咪 delete 左呀

Lego書包條link係第四版#74呀!

I have reviewed the bags.

Seven 2007 style: Light, smart but too big w/ expensive. Not fit for P1-P2 kids.
Lego: Lack of model. So far OK.
PSI Original: Looks good, same weight as Dr Kong, but comparatively expensive than Dr Kong.
Dr Kong 2007 style: Weight 2 lbs as PSI. But cheaper, half of PSI original.

Regards,
chingchingfather

Can the Seven school bag hold a laptop?

請問有無人知現在或之前哪裡可買到 LEGO 書包呢?

原文章由 chingchingfa 於 07-7-6 16:33 發表
I have reviewed the bags.

Seven 2007 style: Light, smart but too big w/ expensive. Not fit for P1-P2 kids.
Lego: Lack of model. So far OK.
PSI Original: Looks good, same weight as Dr K ...

thanks chingchingfa, 我考慮買 Dr. Kong / SPI.

我前日行過尖沙咀新世界百貨有好多款lego 書包,你可以去睇下!

原文章由 Irene1121 於 07-7-6 17:01 發表
請問有無人知現在或之前哪裡可買到 LEGO 書包呢?

我打過去Lego書包代理, 7月中會有新款, 新世界百貨, sogo, 尖沙咀反斗城(裝修中)有售.
SPI果個$1XX, 響冒險樂園訂一年佢地既雜誌便有得送,有紅色同藍色, 收到會訊見到的, 但去舖就冇sample睇, 要訂左office先會送貨落舖 ,唔敢搏.
明天會去看看chioxxx, 再報料!

[ 本文章最後由 penpen 於 07-7-6 23:37 編輯 ]

幾$ 一個呀?背上身舒唔舒服?

原文章由 gemini 於 07-7-5 23:50 發表
我今日去左tst買 zeven 書包啦, 不過真係無咩款, 囡囡揀左個紅藍色款既, 個款唔太差都唔緊要,最緊要係輕, 小朋友唔使太辛苦 ,另外我重買埋set colour pencil , 我好like個套 !!

00adafan ,
我都問左啦,SPI果個$1XX, 響冒險樂園訂一年佢地既雜誌便有得送,已經送晒啦.
佢要成11xxx張票先換到,太貴啦.

[ 本文章最後由 杰杰媽媽 於 07-7-7 03:05 編輯 ]

11xx張票換?! 我又冇儲開d票, 就算有儲, 我諗我都係俾阿囡揀佢自己想換既野囉~~ 若果到最後真係要,我不如自己拎百幾蚊買仲好 , 家陣百幾蚊買個書包未平囉~~  佢最合我心意係冇公仔!!

原文章由 杰杰媽媽 於 07-7-7 03:03 發表
00adafan ,
我都問左啦,SPI果個$1XX, 響冒險樂園訂一年佢地既雜誌便有得送,已經送晒啦.
佢要成11xxx張票先換到,太貴啦.

[ 本文章最後由 penpen 於 07-7-7 09:25 編輯 ]

$790大圓一個,超輕, 應該幾舒服, 但今年冇細碼(我囡囡size)

原文章由 法子 於 07-7-7 01:53 發表
幾$ 一個呀?背上身舒唔舒服?
‹ 上一主題|下一主題