用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

原文章由 乖乖 於 07-9-4 22:06 硐表

hehehehe.....文職呀! 其實我老闆真係幾好嫁, 只要我地搞掂手頭d野就 OK 啦, 不過梗係唔好太揚咁囉, 我都係呢幾日囝囝剛開學,緊張d 先成日入黎, 平時唔敢咁過份既...... ...

你就好喇可以返工做嘢,咁你遲d咪跟唔倒你囝囝d功課羅.

原文章由 112868 於 07-9-4 22:27 硐表

你就好喇可以返工做嘢,咁你遲d咪跟唔倒你囝囝d功課羅.

囝囝d功課都係我憂慮既一點,不過睇定d先啦, 如果個仔合作我又應付到就最好啦 , 如果唔係或者都要搵補習 lu.......

超級版主

hlw2001

今日睇到個時間表,原本班主任林老師係佢地中文科老師,而謝老師似乎冇教佢地任何一科。(唔通又換人?!)

另一方面,我見乖乖佢地B班已有學號,所以我叫阿仔問老師,佢話而家仲未處理好,因為依幾日仲有插班生入黎(唔通淨係D班俾學生插入黎?)。

仲有,請問妳囡囡今日有冇交到補充費?我個仔話老師問佢點解冇帶喎,但回條唔係寫好左下星期二先買補充?

今日佢寫手冊寫到鬼咁大隻字,又寫得慢,搞到要老師幫佢寫,今晚仲要完成埋我的目標,而家要佢練好D字先敢俾佢寫落家課冊,真係汗顏。

今日我個仔又識多幾個同學仔喇!佢仲識得請客,請左D芝士波波俾兩個"女同學"食,不過我驚佢請開有舖癮,人地又請佢食糖搞到蛀牙就弊喇!

我今日係吉吉島買左10蚊2件白色不織布圍裙,另外又帶膠墊俾佢墊枱食飯(送飯要帶墊)。

原文章由 召藥師 於 07-9-5 18:40 硐表
hlw2001 :

今日睇到個時間表,原本班主任林老師係佢地中文科老師,而謝老師似乎冇教佢地任何一科。(唔通又換人?!)

另一方面,我見乖乖佢地B班已有學號,所以我叫阿仔問老師,佢話而家仲未處理好,因為依幾日仲有插班生入黎(唔通 ...

佢地B班仲未派上課時間表,所以我會比佢全部帶晒.班号第一日返學就有喇!交咗簿費啦,但補充有帶返去,到今日都未收.我問左朋友佢話到11号先會收囉!

原文章由 112868 於 07-9-5 19:56 硐表

佢地B班仲未派上課時間表,所以我會比佢全部帶晒.班号第一日返學就有喇!交咗簿費啦,但補充有帶返去,到今日都未收.我問左朋友佢話到11号先會收囉!

家課冊只係寫帶高效識字, 但囝囝話老師說要帶高效識字 & 普通話兩本書,so,我諗住帶呢兩本咋, 仔仲話聽日睇表演添.....唔駛帶晒d書掛?

112868,

請問你有冇填學生手冊 P1(學籍簡介) 呢?因家課冊只寫填 P.8 to P.11 .....

原文章由 乖乖 於 07-9-5 23:06 硐表
112868,

請問你有冇填學生手冊 P1(學籍簡介) 呢?因家課冊只寫填 P.8 to P.11 .....

召藥師

你果班派左手冊未?
請問你有冇填學生手冊 P1(學籍簡介) 呢?因家課冊只寫填 P.8 to P.11 .....本來問同班 112868, but 可能太夜. 佢交交豬 lu

原文章由 乖乖 於 07-9-5 23:06 硐表
112868,

昨日咪派咗張學籍表比你核對,放學時老師 話聽日幫佢地貼,所以唔使填.只填P.8-P.11就ok.

你今晚咁夜先上嚟.

原文章由 其112868 於 07-9-5 23:53 硐表

昨日咪派咗張學籍表比你核對,放學時老師 話聽日幫佢地貼,所以唔使填.只填P.8-P.11就ok.

你今晚咁夜先上嚟.

hehe....以為你 sleep 左 tim..... 原來係咁, thanks.  不過昨日果張表家長簽名一欄剩係佢爸爸簽左, 我漏左冇簽, 唔知可唔可以補簽呢? 因多數都係我幫仔簽手冊, 通告等等......怕日後老師對唔到家長簽名.

你接放學見到老師咩? 我聽召藥師講亞仔係自己行出黎學校門口...

我多數都係 9點幾先上黎 (等囝囝sleep 左先有自由呀)......

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-9-5 11:22 PM 硐表

召藥師

你果班派左手冊未?
請問你有冇填學生手冊 P1(學籍簡介) 呢?因家課冊只寫填 P.8 to P.11 .....本來問同班 112868, but 可能太夜. 佢交交豬 lu

HEHE我照填左,不過D編號冇寫到(唔記得左no.)。

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-9-6 12:16 AM 硐表

hehe....以為你 sleep 左 tim..... 原來係咁, thanks.  不過昨日果張表家長簽名一欄剩係佢爸爸簽左, 我漏左冇簽, 唔知可唔可以補簽呢? 因多數都係我幫仔簽手冊, 通告等等......怕日後老師對唔到家長簽名.

你接放 ...

門口有位老師企係度睇住學生放學,轉角位又有位老師睇住d學生同家長唔好亂過馬路。

原文章由 乖乖 於 07-9-6 00:16 硐表

你接放 ...

如果多數都係你簽既話你就一定要同老師講,免得下次話你個囝囝無認你簽 名就麻 煩喇!

因為放學時有幾位老師係到幫佢地,所以老師咪通知1年級d家長囉.我係農圃道接放學所以我知道,農圃道放學係可以入接囉. .............

係合一道接放學既要自已出嚟,無老師幫佢地.因為我有幾個朋友d仔女係到讀既,所以大至上都知道.

原文章由 112868 於 07-9-6 00:38 硐表

如果多數都係你簽既話你就一定要同老師講,免得下次話你個囝囝無認你簽 名就麻 煩喇!

因為放學時有幾位老師係到幫佢地,所以老師咪通知1年級d家長囉.我係農圃道接放學所以我知道,農圃道放學係可以入接囉.:- ...

明白晒! 農圃道接係咪欄杆果度入去操場接,而唔係正門入呢?

原文章由 召藥師 於 07-9-6 00:27 硐表

門口有位老師企係度睇住學生放學,轉角位又有位老師睇住d學生同家長唔好亂過馬路。

原來都有老師係度, 咁就穩陣 d.....

原文章由 乖乖 於 07-9-6 00:43 硐表

明白晒! 農圃道接係咪欄杆果度入去操場接,而唔係正門入呢?

YES! 冇錯.醒目

原文章由 112868 於 07-9-6 00:54 硐表

YES! 冇錯.醒目

bingo.....

原文章由 召藥師 於 07-9-5 18:40 硐表
hlw2001 :

另一方面,我見乖乖佢地B班已有學號,所以我叫阿仔問老師,佢話而家仲未處理好,因為依幾日仲有插班生入黎(唔通 ...

召藥師:

唔好意思, 咁遲覆你, 因為我返到屋企好少有時間上網, 反而返到公司就有D時間上來同大家傾下計. 當然係老闆唔係到果陣.   

我昨日看到時間表, 都有D奇怪, 右上角依然係林老師個名, 中文, 常識, 視藝都有個"安"字, 即是林老師, 但又好肯定這四天都是謝老師上堂的, 所以, 我估應該時間表是由林老師編的, 又一早印好了,唔好浪費, 我想, 應該是謝老師會代了林老師的堂吧!  

學號方面, 我都是迎新日當天在門口簽到時, 見到阿囡的學號, 我就當了這個是她的學號, 真係唔知原來未落實的, 仍有插班生??  唔怪得她的手冊/家課冊都沒有寫上學號啦, 我仲懶醒幫佢填返

補充費我在收通告後第二日就放在她的通告袋內, 老師亦即時收了, 因為有不同的日子交費, 我怕唔記得, 所以我全部一次過給阿囡帶返去, 我問阿囡D通告是否全部交了給老師, 佢答: 唔知啊, 返到學校就無曬啦!  俾佢激C!

我阿囡都話我知, 昨日有個男同學請了芝士波波俾佢食, 是他媽咪做的.  唔通你囝囝就係我囡囡隔離位個同學仔?? 等我今晚叫阿囡認下你囝囝幅相先. 係就好啦!!!

我買比阿囡條圍裙係HELLO KITTY公仔圍裙, 唔知會唔會太幼稚呢?  今日開始要返全日了, 又第一次在學校食飯, 唔知阿囡攪唔攪得掂呢?  我諗又會有很多笑話了.

超級版主

原文章由 hlw2001 於 07-9-6 10:18 AM 硐表

召藥師:

唔好意思, 咁遲覆你, 因為我返到屋企好少有時間上網, 反而返到公司就有D時間上來同大家傾下計. 當然係老闆唔係到果陣.   

我昨日看到時間表, 都有D奇怪, 右上角依然係林老師個名, 中文, 常識, 視藝 ...

真係咁橋?!我個仔話前日有同學仔請佢食糖,所以佢琴日請番人地食芝士波波,不過我係佢訓覺先焗,番學前翻焗,冇出爐時咁香脆lo。

佢話佢個班有對孖女,其中一個係佢個組。

補充d錢我諗住老師再追問先俾,因為我冇支票簿,一早就帶現金驚唔見。

我見已經有時間表就同佢帶書,搞到個書包都幾重,今日佢地個個都一返到學校落去操場排隊,希望佢唔會太辛苦啦!(好多阿爸阿媽企係度裝佢地(因為睇唔到要個個'mau'係度睇),我想睇都企滿哂家長。

原文章由 召藥師 於 07-9-6 10:42 硐表

真係咁橋?!我個仔話前日有同學仔請佢食糖,所以佢琴日請番人地食芝士波波,不過我係佢訓覺先焗,番學前翻焗,冇出爐時咁香脆lo。

佢話佢個班有對孖女,其中一個係佢個組。

補充d錢我諗住老師再追問先俾,因 ...

召藥師:
咁你有冇留係度〝裝〞呀?  〝裝裝〞吓就會識咗好多同學仔嘅媽咪嫁啦!互相關照吓都好嘛。
放學時, 我見到你......個仔仔呀!不過咁啱有人嗌我, 轉頭你個仔仔就走咗lu , 可惜同你緣慳一面!
至於買補充是11/9 , 書商會派人到校, 小朋友排好隊, 一手交錢一手交貨。不過可能一年班嘅小朋友太細, 驚佢地到時唔記得帶, 所以有些老師會預早收定。

原文章由 clymama 於 07-9-6 14:05 硐表

召藥師:
咁你有冇留係度〝裝〞呀?  〝裝裝〞吓就會識咗好多同學仔嘅媽咪嫁啦!互相關照吓都好嘛。
放學時, 我見到你......個仔仔呀!不過咁啱有人嗌我, 轉頭你個仔仔就走咗lu , 可惜同你緣慳一面!
至於買補充是11/9  ...

Hi all

我朝朝早都送完囝囝返學先返工,所以都企到 8点幾先捨得走,可能企嘅日子尚短,so, 仲未識到 d 家長....
‹ 上一主題|下一主題