用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

請問有冇 u31 poetry for 朗誦 (Televised surprise) , 班主任話自己買, 學校只是代報, 不過年年都是這樣.  但我今年找不到, 可否幫忙?

謝謝!!!

原文章由 gogolaw 於 07-9-26 19:31 硐表
請問有冇 u31 poetry for 朗誦 (Televised surprise) , 班主任話自己買, 學校只是代報, 不過年年都是這樣.  但我今年找不到, 可否幫忙?

謝謝!!!

唔係呀, 妳可以向校務處 request 要妳報既那一篇朗誦既誦材, 妳係咪經學校報嫁?  比 $0.5 影印費給校務處便可以.

Hi Zoey,

阿女話校務處比咗個web site 佢,跟住叫佢自已買. 佢問老師, 老師都話冇, 叫我地自已上網找. 等我叫佢明日去校務處問吓先.

謝謝您的回覆.

Hi Zoey,

Can get a copy in Chinese only.

Does anyone have this copy?

[ 本文章最後由 gogolaw 於 07-9-27 10:18 編輯 ]

原文章由 gogolaw 於 07-9-27 10:13 硐表
Hi Zoey,

Can get a copy in Chinese only.

Does anyone have this copy?

gogolaw,

有冇問過大會呀?

Hi Zoey,

Just call HKSMSA, 話只接受會員服務, 而今年與以往不同, 因版權問題, 不會提供copy, 要買書.(佢話早在6月已通知會員,佢地可以早dorder 呢d 書)

如果學校冇買既話,咪冇囉!

我試過上網搵,又冇.想買,要4weeks 先運到來.

Now, I am trying to find the book in local book store.

Anyway, thanks for your reply.

原文章由 Zoey 於 07-9-27 11:48 硐表

gogolaw,

有冇問過大會呀?

原文章由 gogolaw 於 07-9-27 12:59 硐表
Hi Zoey,

Just call HKSMSA, 話只接受會員服務, 而今年與以往不同, 因版權問題, 不會提供copy, 要買書.(佢話早在6月已通知會員,佢地可以早dorder 呢d 書)

如果學校冇買既話,咪冇囉!

我試過上網搵,又冇.想買,要4weeks 先運到 ...

gogolaw,

學校是沒有幫忙的! 要靠自己!
我可以e-mail 比你, 請留e-mail address.

小羊羊

Zoey & 各位媽咪,

唔好意思沒有和你們打招呼就上來搭訕!
常常用訪客身份出沒"高小集中地", 因打中文太慢,沒有登記.請見諒.
小女現在小五, 開學一個月已經頭大了

小羊羊

[ 本文章最後由 小羊羊 於 07-9-27 16:34 編輯 ]

原文章由 小羊羊 於 07-9-27 16:32 硐表
Zoey & 各位媽咪,

唔好意思沒有和你們打招呼就上來搭訕!
常常用訪客身份出沒"高小集中地", 因打中文太慢,沒有登記.請見諒.
小女現在小五, 開學一個月已經頭大了

小羊羊 ...

小羊羊 & gogolaw,

真係唔知原來學校唔幫找英文誦材 (因普通話誦材係可以的), 之前還有英文老師問有冇同學仔會參加 tim , 還以為今年會有老師幫忙訓練 .  Anyway, 我地今年一齊努力啦 !

小羊羊,

開學後我都覺得頭大, 功課備課等, 每晚都攪到好夜, 阿女每日都缺乏睡眠, 依家都要諗下課外活動 cut 乜野好 . . .

Hi 小羊羊,

唔該哂!

我的e-mail [email protected]

其實我喺 PageOne 找到(今日打電話問過),想去買 or 用手機拍1個 copy.  慳返D!!!   

舊年我都係靠朋友比,今年就重未搵到.

感謝您們的幫忙!!!!

Hi,

啱啱放工, 重趕得切同阿囡say Good night.

無啦啦今日又pre-dict, 我尋日冇同佢溫過,不過阿囡話唔計分,唔洗咁緊張.

我今年第一次參加普通話朗誦(英文第二次),請問有咩要注意和技巧??
可否指點一吓?

Hi 大家好,

小兒都是小五,請各位多多指教。
我想問各位有關unseen dictation(中文和英文),
因我仔不及格 ,真的是非常擔心。
是否很多同學都是一樣?
希望各位給一點意見,謝謝!

原文章由 gogolaw 於 07-9-27 22:49 硐表
Hi,

啱啱放工, 重趕得切同阿囡say Good night.

無啦啦今日又pre-dict, 我尋日冇同佢溫過,不過阿囡話唔計分,唔洗咁緊張.

我今年第一次參加普通話朗誦(英文第二次),請問有咩要注意和技巧??
可否指 ...

gogolaw,

妳真係好忙 , 妳囡一定好自律 :loveliness: !

普通話妳地選了哪個組別?  這個校際賽之前我地參加過英文/普通話各一次, 今年再選普通話, 英文就沒有參加.

以我自己經驗同觀察, 最緊要其實一定係音準, 其次係聲線, 感情變化, 可以的話, 再配合適當既動作.

其他有經驗既家長, 也請賜教下呢 :loveliness: .

原文章由 anguswongkid 於 07-9-27 23:37 硐表
Hi 大家好,

小兒都是小五,請各位多多指教。
我想問各位有關unseen dictation(中文和英文),
因我仔不及格 ,真的是非常擔心。
是否很多同學都是一樣?
希望各位給一點意見,謝謝! ...

嘩, 最近真係多左好多同窗媽咪(爹地?) 入黎傾 wor, 首先代表大家歡迎妳地先呢 !

anguswongkid,

唔駛擔心, 阿女班好多同學仔 unseen dict 都好低分 , 包括我個女 (幾多分都唔想提喇 ), 唯有之後既 seen dict 追番啦, 應該可以追番貼 d, 唔好太 worry la :) .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-9-27 23:53 編輯 ]

Zoey,

Thanks for your reply.

們一齊努力吧![email=§Ú ̤@»ô§V¤O§a][/email]

Hi Zoey,

其實, 平日唔會太忙, 只係 month end closing 、交report 會忙d,又碰到十一國慶,一定要OT 啦!

阿囡都算乖, 會做好功課、温默書。不過,温習for 測驗、考試就唔咪幾得,都係依賴我帶住佢讀書。

舊年d成績大倒退! 五年班喇,不容有失。

阿細的功課都要check 埋,都唔知攪唔攪得惦?  

Anyway, 都係喎句 -- 大家 繼續努力吧!!

桃子,

唔該哂你, 今次檢查真係30分鐘都唔使, 不過亞女就有個問題要keep check , 佢地話亞女過高wor, 一百個小朋友佢係第一百零一, 咁以係咪唔準跳繩, 打藍球和羽毛球呀!   但奇怪就係體重竟然係標準!!! 佢知道自己無過重不知幾開心!  

原文章由 桃子 於 07-9-25 10:30 硐表
菲媽,

今次健康檢查都好簡單, 首先係度高磅重, 然後小朋友和家長會各自有份問卷要做, 要係見姑娘前做完再交去計分. 期間去另一間房驗眼. 最後見姑娘, 今次 ...
菲媽 =^_^=

好熱鬧wor! 唔記得歡迎d新朋友tim!

歡迎歡迎歡迎歡迎歡迎歡迎))))))

anguswongkid, gogolaw, 小羊羊, 大家好! 歡迎大家!

請多多指教! 大家多d入來坐下啦!:loveliness:
菲媽 =^_^=

anguswongkid,

我聽個女講, 今次unseen dict 好似係唔計考試分架, 大家唔使太擔心!  

照我所知中文unseen 比較深, 分數較低, 但英文唔難, 普遍都ok, 如果今次unseen英文唔合格就要下多d苦工, 因為英作都係靠平時英文, 提醒大家, 英作考試佔分%都幾高! 要留意下!
菲媽 =^_^=

gogolaw,

你好叻! 又要返工, 又要照顧兩個小朋友, 辛苦哂你! 我雖然都要返工, 但攪一個小魔怪都已經投哂降!

今年我都想叫個女參加朗誦, 其實年年都想, 但佢年年都唔肯, 而家咁大個都迫唔到 lu:  !
希望在未來日子大家能守望相助, 互相支持!   
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題