用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔好客氣啦, 自己遇到有問題都唔想其他人也差落去的.

其實唔係我要佢學的, 只係miss話等佢而家學就算佢fail都仲有時間再考. 咁理想既話就可以係小五前搞掂.  到時就可以專心搞報分試, 唔駛同時兼顧咁多野.  我聽完都覺得ok, 所以咪讀攞.  我一路都無諗過俾佢讀樂理的(未想到這問題).

佢一共上20堂, 每次一小時. (但堂數同時間係每個老師都唔同的) 佢一共上兩個月.  我問過有d人係上9個月的, 當然每次既時間小d, 拖長d, 等佢可以易d吸收.  

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 16:27 發表
多謝你提點, 不過要好好安排時間先得, 因為亞仔五年級比較緊張, 想問吓要上幾多堂呀, 你咁快要個仔考樂理

其實你都o岩家, 我已經遲左(最哀以前個     亞Sir ), 而家想佢先將握兩樣樂器先, 如果理想希望佢可以將單簧管考五級而Sax 就考三級可以係中學有多啲料係手

醒目開學勳章

除非佢真係一次過考到, 唔係既話, 我都係覺得佢未可以handle到. 一黎佢又唔自律, 二黎佢又由白雲.  以佢咁既情況, 其實..............佢上到中學先學樂理都ok.  不過聽講(我唔肯定有無記錯)有個小二生都可以pass到. 所以好睇個人情況.

我想問個sax 重唔重架??? 係咪要好夠氣架??

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 16:52 發表
其實你都o岩家, 我已經遲左(最哀以前個     亞Sir  ), 而家想佢先將握兩樣樂器先, 如果理想希望佢可以將單簧管考五級而Sax 就考三級可以係中學有多啲料係手

原文章由 AndyRain 於 07-8-8 17:00 發表
除非佢真係一次過考到, 唔係既話, 我都係覺得佢未可以handle到. 一黎佢又唔自律, 二黎佢又由白雲.  以佢咁既情況, 其實..............佢上到中學先學樂理都ok.  不過聽講(我唔肯定有無記錯)有個小二生都可以pas ...

亞sir話其實小朋友先學sax 重好, 吹邊樣先都要用氣, 單簧比sax更加用氣

醒目開學勳章

你唔講, 我真係以為吹sax會用氣好多, 因為佢大舊好多嘛.  睇唔出反而單黃管要更多氣.

你個仔舊年小四的情況如何呀?功課多唔多呀? 比小3又如何呀?

原文章由 ffhhmama 於 07-8-8 17:05 發表

亞sir話其實小朋友先學sax 重好, 吹邊樣先都要用氣, 單簧比sax更加用氣

舊年都多功課, 因為佢讀精靈班

AndyRain,
沉晚同亞仔上堂問亞Sir, 佢話唔洗心急考樂理, ma五級試先跟住學sax同單簧同時學, 因為佢指法差不多

All,
請問其他準小二媽咪, 你哋小朋友的教科書是否已經掉哂啦, 會唔會有人有下學期的書呀???

AndyRain
我係度響應你舊書重用,因為係尼度各位家長由同一間學校會方便啲, 希望大家互相幫助 , 沉晚我同亞仔講叫佢以後唔好用鉛子筆寫係本書到, 以後留番比你, 你一定arm 用, 重好過我ling 去宣明會:)

醒目開學勳章

好呀, 大家都咁樣做d書就唔駛side晒, d媽咪又唔駛搵書搵到咁辛苦.
原本想請xanthe向學校提議舊教科書義賣(賣到d錢損俾學校), 但相信學校方便會有難度, 因為我知道大多數學校都有出版社送d教材俾佢地的, 所以學校這樣做, 就會少了這些"免費" (羊毛出在羊身上呀 - 家長)的資源.  所以唯有自己私底下有興趣的媽咪聯絡啦.

我都會叫我個仔唔好用原子筆及lighter寫d書, 咁樣, 可能再以再再用tim.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 10:15 發表
All,
請問其他準小二媽咪, 你哋小朋友的教科書是否已經掉哂啦, 會唔會有人有下學期的書呀???

AndyRain
我係度響應你舊書重用,因為係尼度各位家長由同一間學校會方便啲, 希望大 ...

醒目開學勳章

若亞sir都係咁講, 那你就等個仔專心考埋個報分試先啦.  若你預計在升中前都唔會考六級既sax同單黃管, 那其實真的不如在升中的那個summer先考啦. 咁佢唔駛同時間兼顧咁多野.  你都見我而家洗濕左個頭架啦!!!  當然我絕對唔排除係我個仔自己太懶既問題. 你最了解你個仔的情況, 你再考慮下亞sir的意見攞.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 10:04 發表
AndyRain,
沉晚同亞仔上堂問亞Sir, 佢話唔洗心急考樂理, ma五級試先跟住學sax同單簧同時學, 因為佢指法差不多

等左你成朝你更係好, 我都打算係考完報分試先算, 亞sir 位佢考完五級單簧管, sax可以唔洗考3同5級, 到時可能一考就六級 , 不過得唔得要睇佢做化啦:tongue:

醒目開學勳章

那就好啦, 解決了一個難題.

你都有兩個, 我想請問你係9月3號開學之後怎打算呀?? 我指d時間上既分配??

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 14:54 發表
等左你成朝你更係好, 我都打算係考完報分試先算, 亞sir 位佢考完五級單簧管, sax可以唔洗考3同5級, 到時可能一考就六級 , 不過得唔得要睇佢做化啦:tongue:

原文章由 AndyRain 於 07-8-9 15:21 發表
那就好啦, 解決了一個難題.

你都有兩個, 我想請問你係9月3號開學之後怎打算呀?? 我指d時間上既分配??

細仔比較聽話, 先睇吓開學後情況點再安排, 暫時跟以往咁做住先, 你呢?, 你個細女讀幾年級呀? 佢哋平時仲要學啲mug 呀?

醒目開學勳章

我都係細的比較乖, 無咁勞氣, 但........就越黎越學亞哥d衰野. 原來都無打算的, 但我真係頂唔住了, 所以 "釘"亞哥去補習, 睇下會唔會有幫助. 因真係唔夠時間.

亞女升k3, 暫時佢都唔駛理功課的.  不過我要跟佢學琴, 所以.........晚晚都俾佢擺了一個鐘頭(尋晚又練了個半鐘). 你諗下食完飯8點半到10點訓覺, 仲邊有時間理亞哥??!!!

佢地還有學公文攞, 亞哥就游水, 亞妹就畫畫, 無啦. 學呢d已經搞到我星期六番工咁, 要學到成6點先收工!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 15:31 發表

細仔比較聽話, 先睇吓開學後情況點再安排, 暫時跟以往咁做住先, 你呢?, 你個細女讀幾年級呀? 佢哋平時仲要學啲mug 呀?

原文章由 AndyRain 於 07-8-9 15:48 發表
我都係細的比較乖, 無咁勞氣, 但........就越黎越學亞哥d衰野. 原來都無打算的, 但我真係頂唔住了, 所以 "釘"亞哥去補習, 睇下會唔會有幫助. 因真係唔夠時間.

亞女升k3, 暫時佢都唔駛理功課的.  不過我要跟佢 ...

因為細仔都打算好似亞哥咁學吹sax但亞sir話要換左門牙先大約二.三年級先開始,所以依家比佢 同哥哥一齊學游泳, 我平時放假都係周身唔得閒...
你個小朋友升K3, 咁米由可以接亞仔啲書, 以前我都想比人架,但又無人識, 依家都好比my你啦,不過你記住係唔比英文架

醒目開學勳章

你係咪跟金江游水呀, 黃太佢地好好人架.  你諗住細仔同大哥學埋一樣野呀? 咁單黃管呢? 一唔一齊學呀?? 我個人認為唔好兩樣野都一樣啦, 一樣相同, 一樣唔同好d.  我都諗住若佢地兩個學2nd instrument, 兩個都會唔同的. 這樣可以夾band嘛, 幾好玩.

原來我俾你d書係留番黎俾我個女的, 但係......我老公死都唔俾個女用舊書, 嬲到我死, 所以咪執晒佢出黎攞.  好彩有日見你係小五talk一talk留言咋, 突然間醒起你個login好熟, 所以好唐突咁問下你.  唔係我都要去宣明會的義賣活動買書了.  甚至搵唔到的就買新書.  因為我我要番工, 唔去學校的, 根本唔會識得其他小五的家長.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 16:09 發表

因為細仔都打算好似亞哥咁學吹sax但亞sir話要換左門牙先大約二.三年級先開始,所以依家比佢 同哥哥一齊學游泳, 我平時放假都係周身唔得閒...
你個小朋友升K3, 咁米由可以接亞仔啲書, 以前我都想比人架, ...

原文章由 AndyRain 於 07-8-9 16:17 發表
你係咪跟金江游水呀, 黃太佢地好好人架.  你諗住細仔同大哥學埋一樣野呀? 咁單黃管呢? 一唔一齊學呀?? 我個人認為唔好兩樣野都一樣啦, 一樣相同, 一樣唔同好d.  我都諗住若佢地兩個學2nd instrument, 兩個都會唔 ...

我係找私人教練教ga, 以前斷斷續續學過吓. 兩個仔啲時間夾唔到所以停左, 以家細仔上小一可以一齊學啦, 重有係大仔比較細粒希望游水幫到佢啦, 我唔係以佢哋好叻只要佢學識. 致於樂器一來細仔要求, 二來我覺得亞sir真係好好唔想駁.而且細仔可以學長笛, 或同哥哥一樣連樂器都買少樣

重有我都無反學校, 其他家長我都唔認識, 好釆有BK, 希望其他媽咪都響應我哋啦

醒目開學勳章

游水係幫唔到將個size變大d的, 我個仔一個好例子, 佢游左3年, 高度都係差唔多(中等啩), 但係就瘦到條柴咁.  個人無橫到. 我諗係似我地啩........細粒.

若你不求什麼, 那你可考慮佢地跟學校的金江游呀? 平好多的, 但miss亞sir都nice架.  當然就唔夠私人咁好啦, 始終人少d嘛.

你點解叫你個大仔學sax既??? 又係好似我咁, 自己鐘意所以叫佢學??

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 16:32 發表

我係找私人教練教ga, 以前斷斷續續學過吓. 兩個仔啲時間夾唔到所以停左, 以家細仔上小一可以一齊學啦, 重有係大仔比較細粒希望游水幫到佢啦, 我唔係以佢哋好叻只要佢學識. 致於樂器一來細仔 ...

醒目開學勳章

我諗其他媽咪都同d細路一齊放晒假, 所以無人上黎!!

有全職亞媽照顧的細路真係會叻d架.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 16:43 發表
重有我都無反學校, 其他家長我都唔認識, 好釆有BK, 希望其他媽咪都響應我哋啦
‹ 上一主題|下一主題