用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾
樓主: lhaha
go

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾 [複製鏈接]

good morning :)

Are there any 1M kids'  mothers?

My daughter asked us to bring a pencil case to her today. The teacher hasn't distributed the 餐單to us yet. I just wonder whether it is my daughter missing it or not. She said she went to the hall and did not know what the teachers said.

Last time I said the girl sitting next to her always crossed her drawings. Yesterday, she did it,too. This time, my daughter asked her not to so so but the girl still continued. My daughter promised me to report to teacher today as she said she didn't know whether the class teachers can listen to Cantonese or not. Hope she is brave enough to speak to teachers (my girl is quite quiet and shy when speaking in front of strangers).

I recalled the day on Aug 26 in PKC. I was sitting in the first row. There were some boys running all around the hall disturbing the audience. One (or two) of the boys' mom is stting a few seats besides me. The mom did not do anything to stop them or ask them to be quiet. She just let them go round & round. She gave me an expression that it is as usual as norml. I think it is the problem of the parents more than that of the kids.

However, my daugher still feels happy in class as the teacher (English teacher) is very funny.
:-?

Hi 各位媽咪,

早晨啦)))))))))

唔知佢地今日返學又有咩....趣事報告下呢

d 小朋友好得意架, 問下就講d, 好似我個女咁, 接放學時問佢今日響學校玩左d咩野, 佢話無什麼野玩, 但當我放工回家再問既時候就有好多料話我知. 激死!!
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

YY,

係la......我個仔可能掛住同人起花名....乜鬼都唔知道hahaha...

佢話佢張紙有9個同學名wor, 老師話愈多名就獎多一粒糖, 所以佢有兩粒就係度懶醒咁!!! hahaha:tongue:  

yuymom,

你個仔讀1m班就好la.....因為外籍老師做班主任可以有多d機會訓練講和聽英文的能力........

hoppergirl007,

早晨, 我個仔又係咁ga.....問佢又話無咩講.....突然間你唔問佢, 佢又會彈兩句出嚟.........激鬼死你...不過講真佢地又真係好可愛
ge......

現在學校都會用中文與小朋友對話, 唔知幾時開始只是英普對答呢??  jfmiu : 你可否告訴我們呢??
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

eee.......我聽囡囡講,第一日返學,老師是普通話夾廣東話,但昨天已很多時跟他們講普通話。因我鼓勵囡囡問班主任下星期可否自行帶餐盒和餐具承載飯餸,老師用普通話說「可以」。

剛剛想起,囡囡說過昨天老師跟他們玩了一個遊戲,是輪流講出自己喜歡吃甚麼和喜歡玩甚麼。老師容許他們用廣東話講。我相信小朋友在pkc一讀就12年,12年後無理由說不出一、兩句普通話和英語。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-29 11:13 硐表
eee.......我聽囡囡講,第一日返學,老師是普通話夾廣東話,但昨天已很多時跟他們講普通話。因我鼓勵囡囡問班主任下星期可否自行帶餐盒和餐具承載飯餸,老師用普通話說「可以」。

剛剛想起,囡囡說過昨天老師跟他們玩了一個遊 ...

all mammy
今天派了體育校服、襪及書包。
我個女話老師叫明天交回綠色單, 我問個女是否第一日帶的支付雜費的銀行收據, 但佢又唔肯定,佢話如果交咗就得啦。
重有, 今日老師帶他們參觀全校。
不過佢無講昨天玩猜拳遊戲, 我又唔見有紙帶返屋企, 她是1P, 會否每班不同

lam.mammy,

好多謝你既報料呀!!

我個女話今天好開心. 但詳情要回家再問. ha....

但我今日收到個電話from spi 職員, 佢問我是否有訂書包 因佢地無派比我個女, 所以囡囡主動同佢地講, 咁ee打比我求證後說明天比番我地. (我開心既係囡囡肯主動, 因佢以前會唔出聲架, 但我成 日同佢講...e+係小一大姐姐, 有咩唔明就要出聲) haha.....

RE

All mom,

剛剛同個仔通完電話........你地都知佢隻手ga la.........佢話今日要佢ling咁多野, 差d ling斷佢隻手wor........仲話今日佢地1c班有個同學要去醫療室, 攪到老師明明幫佢ling野上校車....變咗冇幫佢
ling....佢仲係樓梯度掉晒d野出嚟......好激氣咁話wor.........超攪笑........hahaha

all mom,

我e家出發同個仔覆診lu...........希望佢今日可以順利拆石膏la.....

請各位媽打幫幫手祈禱........唔該晒!!!

1M class

Hi ynymom

My son is also in 1M class.  Which group does your daughter belong to?  My son said he is in blue.

LittleThing

原文章由 ynymom 於 07-8-29 10:02 硐表
Are there any 1M kids'  mothers?

My daughter asked us to bring a pencil case to her today. The teacher hasn't distributed the 餐單to us yet. I just wonder whether it is my daughter missing it or not. ...

原文章由 lhaha 於 07-8-29 13:00 硐表
我e家出發同個仔覆診lu...........希望佢今日可以順利拆石膏la.....

祝你囝囝可以順利拆石膏

lhaha,
點呀,你個仔可唔可以石膏呀!你得閒就上話個我地知啦!

我要晚上先可以上,朝早返工唔方便上網呀!

原文章由 lhaha 於 07-8-29 13:00 硐表

YY& lhaha,

我上見到隔離班話要帶相,我今朝返學前問囡囡尋日老師有無提過,放學又問多次,佢都話無,可能我地呢班真係唔駛呢!:D

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-29 09:36 硐表
morning!!!!

lhaha:
4 la......我個女又係無講要帶相片! 唔怕唔怕,如果星期四前交,我們還趕得切。

hi all:
我囡囡說昨天在班房玩猜包剪鎚,最先一人拿一張紙和顏色筆,然後找小朋友猜,猜贏就在對方張紙上寫名,不知 ...

Hi! all,
     今日囡囡話玩左三個遊戲:1. 用飲管傳橡根;2. 玩呼拉圈;3.玩有隻雀仔跌落水,然後去參觀圖書館、視覺藝術室和教員室,跟住放學。囡囡話今日比尋日更開心呀!

[ 本文章最後由 anna2308 於 07-8-29 20:56 編輯 ]

lam.mammy,
因為註冊日我們去了旅行,所以要親自出去買。

原文章由 lam.mammy 於 07-8-28 23:57 硐表
anna2308:
點解要去校服公司買襪? 我是在註冊當日訂體育校服時, 一併訂了襪。但仍未送交學校。

我個女細問之下都說要帶相片返學校,用來做証件或報表等讓其他人何以應識他們。

Help!

Hjmdad, lunch menu was distributed on Monday and I already filled that in and put in a cheque together.....better ask your son lah!!!

Will need to catch up when I"m back lah!  But cleverly you went for BK for help!

早早呀, 各位mami.....

我個仔終於拆得石膏了............不過比我預期中無咁好....因為無咗個石膏保護佢隻手, 而佢又真係未好反晒.........我驚佢唔小心又撞到or比人撞到......咁就閉傢伙....因為佢尋日拆咗之後...都話仲好庝........我都唔知點算好.........救命呀!!!

anna & YY,

我都又再問個仔到底駛唔駛帶相呀......佢都話老師無叫!!!

So, 我決定信佢.....因為我諗過.....1)如果唔需要帶就最好la...因為代表佢真的有留心老師講野........2)如果要帶的話, 咁佢自己就要面對自己唔記得老師說話的後果了lu..........你地覺得我咁做ok嗎???
‹ 上一主題|下一主題