用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 ...
樓主: 嵐嵐21
go

TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 [複製鏈接]

原文章由 WENDY 於 08-6-25 14:56 發表
yy02,

囡囡中文耹聽佢話有70分, 其他科目都ok啦, 但好似比上次考試差左dd, 你地考成點呀!

你地就好啦, 阿囡可以話比你知有?分. 我問我個女, 佢話唔記得左 , 我話你寫低左都唔記得, 佢話淨係記得普通話48分, 英文聆聽好似70/80. 唉... 唔知真定假 .  主科成績除英文比較低分外, 其他三科都好滿意 .
我同我同事講中文科分2份卷, 有3篇閱讀理解, 佢話佢個仔間學校無咁誇張, 一份卷同一篇閱讀理解啫, 不過學校唔會派返d試卷比家長keep, 所以佢地要自己copy一份. 下次要同佢交換吓d試卷做吓先.

yy02
我c6話佢同事個女入左沙田好出名嗰間小學, 不過跟唔上, 壓力好大, 學校要佢個小朋友去另一間學校上課(好似喺大埔)及心理輔導一段時間後再返回原校上課. 我c6叫佢轉校, 佢話好難轉喎, 唔知其他學校收唔收佢, 又驚佢到時唔識應... 好多好多問題, 所以都係唔轉. 依家攪到家長同小朋友d情緒及關係唔係咁ok. 大家咁辛苦為乜喎....
所以對於小朋友d成績一定要睇開d, 唔好迫得咁緊. 你做得好好呀.

HI,

我個女呢個9月都會讀讀一年班啦,大家得閒交流吓!

原文章由 MaMaEva 於 08-6-26 11:39 發表

你地就好啦, 阿囡可以話比你知有?分. 我問我個女, 佢話唔記得左 , 我話你寫低左都唔記得, 佢話淨係記得普通話48分, 英文聆聽好似70/80. 唉... 唔知真定假 .  主科成績除英文比較低分外, 其他三 ...

呀女今次d成績都算o.k.啦

原文章由 MaMaEva 於 08-6-26 11:53 發表
yy02
我c6話佢同事個女入左沙田好出名嗰間小學, 不過跟唔上, 壓力好大, 學校要佢個小朋友去另一間學校上課(好似喺大埔)及心理輔導一段時間後再返回原校上課. 我c6叫佢轉校, 佢話好難轉喎, 唔知其他學校收唔收佢, 又 ...

MaMaEva : 沙田邊間出名小學呀

今日呀女d(自家製)曲奇餅&蛋糕仔請妳d女女食呀,佢地有無話比妳地聽

原文章由 嵐嵐21 於 08-6-26 22:57 發表
今日呀女d(自家製)曲奇餅&蛋糕仔請妳d女女食呀,佢地有無話比妳地聽

有呀, 阿女放學返到屋企即刻打電話比我話 "媽咪, 今日好開心, 嵐嵐請我食曲奇&蛋糕仔, 佢自己整架. 我留左一件曲奇同蛋糕晏d食呀". (我重以為佢話留比我食tim ), 多謝晒呀!

原文章由 嵐嵐21 於 08-6-26 22:50 發表

MaMaEva : 沙田邊間出名小學呀

好似係呂明才

MaMaEva, WENDY,唔好客氣

原文章由 carawing 於 08-6-26 21:05 發表
HI,

我個女呢個9月都會讀讀一年班啦,大家得閒交流吓!

歡迎carawing 以後多d上來啦

原文章由 yy02 於 08-6-28 19:26 發表

歡迎carawing 以後多d上來啦

真係好, 又多幾位新家長上來, 希望你地睇完我地個topic後, 唔會好似我地咁喺第一學期"無從入手, 唔知點算" .
喂, 又要交書簿費, 雜費啦..... , 你地有無報暑期活動呀, 我個女報左芭蕾舞, 乒乓球同"煲冬瓜"呀. 嵐嵐仲繼跳芭蕾舞嗎?

原文章由 MaMaEva 於 08-6-30 11:24 發表

真係好, 又多幾位新家長上來, 希望你地睇完我地個topic後, 唔會好似我地咁喺第一學期"無從入手, 唔知點算" .
喂, 又要交書簿費, 雜費啦..... , 你地有無報暑期活動呀, 我個女報左芭報蕾 ...

都係報左芭蕾舞

原文章由 MaMaEva 於 08-6-30 11:24 發表

喂, 又要交書簿費, 雜費啦..... , 你地有無報暑期活動呀, 我個女報左芭蕾 ...

EVA,

我都有同呀女報芭蕾舞呀,唔敢報甘多呀,因要行過去都幾鬼熱

原文章由 WENDY 於 08-6-30 14:13 發表
嘩! 睇到囡囡帶返黎的比錢通告, 真係冇命
樣樣都加價都算啦, 但係加到咁勁真係支撐唔住, 校車由 250>>300, 書簿費11XX......ETC.......

wendy,

係啦,家下咩都貴呀,上個月訂廁紙都係25元,今個月已加到28大元 d車費都加得好勁,無計啦,真係咩都加

原文章由 WENDY 於 08-7-2 09:08 發表

我上年都有同囡囡報暑期班, 由屋企行返學校條路因為冇遮冇檔, 實在太熱, 所以開學我轉左比佢坐校車, 因為實在太熱啦!

我諗住有得打乒乓球同煲冬瓜點知抽唔中呀, 依家只係芭蕾舞+鋼琴, 仲要係sat上堂, 平日無其他野玩, 唯有睇吓會所有無其他野學啦, 唔想佢成日游手好閒...

我打算今個星期六帶阿女去睇螢火蟲, 同事介紹我地去睇. 睇完再報告比你地吖.

啱啱打左電話去問, 佢地只係7月12, 19 & 27號有團, 所以最快係12號. 如果group到30人成團, 日子由我地定, 價錢係大人數168, 學生/小童(3-12yr) $138, 包dinner. 你地有無興趣呀. 地點係大埔小白鷺餐廳, 可以上網睇吓先.
http://www.taipokau.org

昨日同老闆講就快暑假, 不如搞個bbq & 睇螢火蟲, 可以帶埋小朋友去玩, 佢話好, 仲叫左admin 出 memo報名, 哈哈, 可以免費去玩....

原文章由 MaMaEva 於 08-7-4 14:43 發表
昨日同老闆講就快暑假, 不如搞個bbq & 睇螢火蟲, 可以帶埋小朋友去玩, 佢話好, 仲叫左admin 出 memo報名, 哈哈, 可以免費去玩....

妳就好la

各位,星期四妳去唔去睇表演呀

原文章由 嵐嵐21 於 08-7-4 23:09 發表
各位,星期四妳去唔去睇表演呀

我去呀, 阿女有份表演 一定要睇, 不過可能會遲少少先到. 我請左半日假. 你咁問得即係你都會去啦. 到時見.
‹ 上一主題|下一主題