用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2008/09)
樓主: pinkypc
go

LSPS 小一家長交流區(2008/09) [複製鏈接]

原文章由 Hi-Mum 於 08-8-1 09:45 發表

我都希望我囝1個月後可以肥d, 高都唔好住, 一來佢真是瘦, 二來矮希望可以上堂坐前d, 專心d.

我囝鐘意游完水在梁叔叔旁等寫硬筆書法,可以同d 同學仔交換下茶點, 傾下好開心, 佢上堂回來說要8版硬筆書法, ...

本來我都想叫亞仔上書法班, 但真係唔想要外婆咁辛苦送來送去(我地無工人, 日頭係外婆照顧), 所以最後都無參加到

咁你個仔寫字係咪都幾好? 佢識得寫多唔多字架?
我個仔既中文底都未算好好, 真係怕佢第日好多題目都知講乜

原文章由 maria_lai 於 08-8-1 10:29 發表

本來我都想叫亞仔上書法班, 但真係唔想要外婆咁辛苦送來送去(我地無工人, 日頭係外婆照顧), 所以最後都無參加到

咁你個仔寫字係咪都幾好? 佢識得寫多唔多字架?
我個仔既中文底都未算好好, 真係怕佢第日好多題目 ...

游完水留在學寫字, 你可以致電問下雷sir 可否插班, 佢都幾好人架.

我仔寫字好唔靚, 因此佢說想學寫靚字. 佢中文基礎都幾好.

中文題目, 要多d 練習叫他讀出來自已做, 雖然小一本數學好易, 不過要做題目快及明白題目的意思是不易, 中文數會出到很深, 因此數學真是要多操練. 這是我認為的.

[ 本文章最後由 Hi-Mum 於 08-8-1 11:18 編輯 ]

原文章由 Hi-Mum 於 08-8-1 11:15 發表
游完水留在學寫字, 你可以致電問下雷sir 可否插班, 佢都幾好人架.

中文題目, 要多d 練習叫他讀出來自已做, 雖然小一本數學好易, 不過要做題目快及明白題目的意思是不易, 中文數會出到很深, 因此數學真是要多操練. 這是我認為的.

都係唔上啦, 我亞媽宜家已經幫緊我一星期兩日帶亞仔番LS, 如果寫埋字就好似要一星期三日. 雖然我亞媽唔係好老, 但要佢係條街到走來走去都唔係幾好意思. 如果我自己帶或有工人, 我就一星期五日都俾亞仔番LS啦. 所以我當日無幫亞仔報寫字囉.

你個仔肯自願寫好d字真係好, 我都怕亞仔第日睇題目唔明, 唯有第日做多d等佢慣d啦.

[ 本文章最後由 maria_lai 於 08-8-1 13:43 編輯 ]

原文章由 ec_cheung 於 08-7-31 17:42 發表

我都好開心呀.
你係咪家長義工呀? 我好想請日假去睇下佢游成點啊!
昨天我囝弄傷某同學仔, 真是抱歉, 請問你知唔知是誰?

係呀,所以可能看到佢o地游成點,走時有小朋友腳仔介偒就有,但可能你囝囝弄偒某同學仔係好小事,所以我沒有看到.

原文章由 Hi-Mum 於 08-8-1 09:57 發表

我都想亞囝是肥dudu 但佢真是唔係, 佢是瘦瘦地架, 我囝是穿迷彩綠好似軍裝果d 圖案. 2件頭. 好似t shirt +  短褲 , 我是分開2間shop 買, 但好似看來是1 set, 本來買了1件頭長衫佢又說太熱.

穿了保溫衣後亞囝說 ...

Hi-Mum,
我還以為有個小朋友穿一件頭綠色的係你囝囝添~~哈哈
等我星期一再看一看那一個係你仔仔先.

我都好想囝囝可以學書法,但我冇時間,所以都沒有參加.

原文章由 ec_cheung 於 08-7-31 17:42 發表

我都好開心呀.
你係咪家長義工呀? 我好想請日假去睇下佢游成點啊!
昨天我囝弄傷某同學仔, 真是抱歉, 請問你知唔知是誰?

ec_cheung,

你可以去看看,睇下可唔可以入去看看,到時我o地又可以見一見面,哈哈,希望你來啦,我可以交多個朋友嗎~~

原文章由 cookie_ming 於 08-8-1 11:36 發表

係呀,所以可能看到佢o地游成點,走時有小朋友腳仔介偒就有,但可能你囝囝弄偒某同學仔係好小事,所以我沒有看到.

哎呀, 點樣介傷架? 係咪係池邊呀?
小朋友就係咁, 唔係自己整親, 就係整親人地, 特別係男孩就更多呢d野出現, 哈哈哈

原文章由 Hi-Mum 於 08-8-1 11:15 發表

中文題目, 要多d 練習叫他讀出來自已做, 雖然小一本數學好易, 不過要做題目快及明白 ...

係咪可以插班架, 我都好想囝上書法班, 當初怕游完後啲時間太趕,所以冇報到, 可以給雷sir的電話等我查詢下

原文章由 cookie_ming 於 08-8-1 11:51 發表

ec_cheung,

你可以去看看,睇下可唔可以入去看看,到時我o地又可以見一見面,哈哈,希望你來啦,我可以交多個朋友嗎~~

我依家考慮緊可以邊一日放假, 因為近期公司較busy.  好想快些認識你

原文章由 ec_cheung 於 08-8-1 16:47 發表

係咪可以插班架, 我都好想囝上書法班, 當初怕游完後啲時間太趕,所以冇報到, 可以給雷sir的電話等我查詢下

http://www.luichiuwing.com/

我當初比我囝參加另一個原因是在 1b  上課等佢可以熟習下自已的課室, 及好似小學排排坐上課.

我囝說雷sir 都幾惡同好大聲, 不過只是罰果d 不聽話及多野講的小朋友, 我囝本來是最多野講, 不過佢都可以聽老師說乖乖上堂, 我都幾開心架. 我在上課前都見佢好大聲話小朋友排隊要安靜, 不要嘈到佢在班房都聽到佢地傾計, 當堂靜晒.

現在還有6堂未上, 你問下老師可否只想你游泳果3堂, or 要插晒6堂, 我都不知佢是否可以, 不過我昨天打比佢問野, 佢都幾nice. 佢說9月份是逢星期三有書法班, 如果在喇沙一班人上hk$60堂, 如果在他中心學要hk$150堂. 我囝說想繼續學.

原文章由 Hi-Mum 於 08-8-1 17:49 發表

http://www.luichiuwing.com/

我當初比我囝參加另一個原因是在 1b  上課等佢可以熟習下自已的課室, 及好似小學排排坐上課.

我囝說雷sir 都幾惡同好大聲, 不過只是罰果d 不聽話及多野講的小朋友, 我囝本來是最 ...

Hi-Mum,
唔該晒!

我會向雷sir查詢一下是否可以於下星期插班,  因今個星
期會去玩幾天! 我相信個個小朋友都有不聽話及多野講的時候, 但願經過雷sir的教導下能有所改善.  
因為我囝都是多口仔.

[ 本文章最後由 ec_cheung 於 08-8-5 00:20 編輯 ]

I  also want to put my son in. Please advise contact of 雷sir.

原文章由 ec_cheung 於 08-8-5 00:18 發表

Hi-Mum,
唔該晒!

我會向雷sir查詢一下是否可以於下星期插班,  因今個星
期會去玩幾天! 我相信個個小朋友都有不聽話及多野講的時候, 但願經過雷sir的教導下能有所改善.  
因為我囝都是多口仔.
...

網站內有電話,我都是打果個.

原文章由 InitialD 於 08-8-5 09:54 發表
I  also want to put my son in. Please advise contact of 雷sir.

原文章由 InitialD 於 08-8-5 09:54 發表

我問過雷sir, 佢提議我上去佢的中心報名, 因為學校冇得插班.
價錢 $600 四堂, 有以下時間選擇:
Wed: 2:00-3:00pm / 4:00-5:00pm
Sate: 2:00-3:00pm / 5:00-6:00pm
Sun: 10:00-11:00am

原文章由 ec_cheung 於 08-8-5 16:47 發表

我問過雷sir, 佢提議我上去佢的中心報名, 因為學校冇得插班.
價錢 $600 四堂, 有以下時間選擇:
Wed: 2:00-3:00pm / 4:00-5:00pm
Sate: 2:00-3:00pm / 5:00-6:00pm
Sun: 10:00-11:00am ...

中心係邊架, 唔該

原文章由 maria_lai 於 08-8-5 17:05 發表

中心係邊架, 唔該

執 筆 善 導 中
一 鳴 廔 書 法 中 心
                       心

地址:香港九龍西洋菜街北213 號騏昌大廈 1/F 2 室
電話:(852)  2777 8415                             

即太子 PC club 對面

[ 本文章最後由 ec_cheung 於 08-8-5 17:30 編輯 ]

dear all

今日你地今冇錫足球, 果場有冇好滑??

原文章由 cookie_ming 於 08-8-1 11:51 發表

ec_cheung,

上星期三請左假去睇囝游泳, 點知打八號風, 以為我o地可以見一見, 可惜...
真失望

執 筆 善 導 中
一 鳴 廔 書 法 中 心                       心
電話:(852)  2777 8415                ... [/quote]

maria_lai,

你有上去報名嗎? 好似暫時已經full左啦!
我幫囝
報了sat 的 2:00pm

原文章由 ec_cheung 於 08-8-12 18:30 發表
執 筆 善 導 中
一 鳴 廔 書 法 中 心                       心
電話:(852)  2777 8415                .. ...

哎呀, full 左啦
都想上去報的, 但等等下宜家無位
睇下遲d點啦

你幾時上堂呀? 我想知大約個形式係點架? 要唔要d細路寫好多野架? 番屋企仲要唔要寫? 我亞仔未必肯呀....
‹ 上一主題|下一主題