用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 沙呂2008小一家長交流站
樓主: ^oo^
go

沙呂2008小一家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 ^oo^ 於 08-9-4 13:57 發表
1A 昨天已開始寫手冊, 今天帶中英數回校; 阿囡與另外一位同學被老師選了做"小助手", 但暫時未有特別任務;
如有1A愛心家長, 請話我知, thanks!

請問各位有否在沙田做"名+班別 防水label"? 阿囡暫時用的祗有名沒有班 ...

第一城有文具店做label的,你可以去看看.
:-) :-) :-)

我今日終于與妳和yvonnemami見面,nice to meet u!^0^
今日咁橋有個mami無返,等我confirm咗再相認:)!
原帖由 維他 於 08-9-3 17:58 發表
markojacey,

花師奶都好似服務D班.
你係咪服務一個星期?

維他,

我做1stweek之后,其他三個weeks間中放假幫手囉

yvonnemami,

今日我倆相認了

今日手冊又無寫帶書,咁明天中、英、數係咪要帶書架?

今日要做一張工作紙(中),英文copybook P.4(英)、書P.4-5和作業P.2(數)

我個女攰得濟,依家瞓緊。

原帖由 yvonnemami 於 08-9-3 22:03 發表

你囡囡1E , 我囡囡也是 , 但我們還未有機會見面

1E 今天也有寫手冊, 只帶中,數的書本回校,和一個功課袋

我除咗報管絃樂外,加埋芭蕾舞和綜合美術咋:) !

原帖由 markojacey 於 08-9-4 15:11 發表
yvonnemami,

今日我倆相認了

今日要做一張工作紙(中),英文copybook P.4(英)、書P.4-5和作業P.2(數)

...

markojacey,

很高興認識你.

B班手冊有寫要帶中,英,數書,所以明天還是要帶.
程姑娘還有工作紙請小朋友畫/寫,
"如何在學校做到相親相愛"

回覆 # 的文章

Thanks!  Will go and find out this weekend.

維他, Thanks for your info!

1A都冇寫明天要帶書, 唯有照舊帶中英數.

今日功課: 工作紙(中), copybook P.4(英), 作業P.2(數), "相親相愛 同心同行" drawing.

大家有冇上內聯網? 有一"校際朗誦節"通告, 記得睇.

原帖由 markojacey 於 08-9-4 15:11 發表
yvonnemami,

今日我倆相認了

...

yvonnemami,

今日我倆相認了

...

我囡囡現在睡覺,先有機會上綱,我明天都照帶中、英、數
放學返黎又要買餸,又要睇功課及手冊,真係無曬私人時間,你地係點安排架.

我囝囝冇訓到晏覺,佢精力過盛,如果有得玩,佢成日可以唔停.我叫咗佢成個鐘,佢先開始做功課,幸好做得快,先唔會激死我.

各位媽咪,聽日影學生相,記得係著校服,唔好著體育衫.

今日小朋友係操場學排隊,各位可以問下佢地學成點.

原帖由 ^oo^ 於 08-9-4 20:34 發表
維他, Thanks for your info!

1A都冇寫明天要帶書, 唯有照舊帶中英數.

今日功課: 工作紙(中), copybook P.4(英), 作業P.2(數), "相親相愛 同心同行" drawing.

大家有冇上內聯網? 有一"校際朗誦節"通告, 記得睇.

...

多謝提醒,我剛剛上e-class 內聯網簽了,請問各位學校綱絡帳戶4個位果個,係邊到登入架

原帖由 ^oo^ 於 08-9-4 13:57 發表
1A 昨天已開始寫手冊, 今天帶中英數回校; 阿囡與另外一位同學被老師選了做"小助手", 但暫時未有特別任務;
如有1A愛心家長, 請話我知, thanks!

請問各位有否在沙田做"名+班別 防水label"? 阿囡暫時用的祗有名沒有班 ...

我個女都係讀1A班的, 佢被中做"組長", nice to meet you ^-^, 我是全職媽媽所以只在1/9做了一日愛心家長。

My daughter is in "Red" Group.  How about your girl?

原帖由 sherinema 於 08-9-4 23:35 發表

我個女都係讀1A班的, 佢被中做"組長", nice to meet you ^-^, 我是全職媽媽所以只在1/9做了一日愛心家長。

My daughter is in "yellow" Group.  
Class 1A.  She said that she have 4 friends now, she is very happy in the school.  
She join Ballet only.

原帖由 ^oo^ 於 08-9-5 10:51 發表
My daughter is in "Red" Group.  How about your girl?

好快就過咗沙呂小一星期既生活,相信大家都在適應中,要多謝各位老師,愛心家長幫助,讓小朋友在学習中得到幫忙, 我自己特別鳴謝markojacey, you really give me a big help ,更多謝其他家長幫忙...
希望大家多d响呢個平台互相交流,大家照應....與小朋友同行成長...
P.S. 我會响下星期四做1E 義工家長... 希望可以幫到大家

My daughter also has a few friends.  She felt happy on the 1st day and gradually look forward to weekend holiday!!!  Her primary school life has just began and she already has this kind of attitude!!!!

原帖由 ivankcl 於 08-9-5 11:32 發表
My daughter is in "yellow" Group.  
Class 1A.  She said that she have 4 friends now, she is very happy in the school.  
She join Ballet only.

今日放學好大雨, 接放學情況極之亂, 另學校四周水浸嚴重, 家長及"鴨仔"的下半身都全濕, 睇怕要買定對水鞋以備不時之需!

今日手冊, "其他"一欄, 寫了帶二冊 (是指什麼科目? 中文?)

如有報女童軍/童軍/交通安全隊, 明天記得上綱睇結果

原帖由 yvonnengfy0639 於 08-9-5 16:54 發表
好快就過咗沙呂小一星期既生活,相信大家都在適應中,要多謝各位老師,愛心家長幫助,讓小朋友在学習中得到幫忙, 我自己特別鳴謝markojacey, you really give me a big help ,更多謝其他家 ...
Hi Yvoone, are you the one that I worked with you on 1/9.  My name is Eli ^_^
‹ 上一主題|下一主題