用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

回覆 # 的文章

另外HONG 2002我想問下你, 你知唔知學校會唔會同佢地安排打小1卡介苗果枝針ar?
->會架

原帖由 hong2002 於 08-9-5 13:42 發表
另外HONG 2002我想問下你, 你知唔知學校會唔會同佢地安排打小1卡介苗果枝針ar?
->會架

thanks
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-5 12:24 發表

hong2002
我都想ar...不過我放1:00pm, 可能趕得濟
helenjoe你去唔去到ar ?

diane,

我去到....咪話約埋你一齊呀!! 你無溫書...^o^
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

昨晚收到很多通告....
興趣班.....一人一樂器....籃球隊

sat的英語坊和來說普通話.

owen想報足球班呀....和樂器.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

祟小流失太大,呢2年好多新先生,今年班主任是新的,好多野吾知,連每日要 check手冊都吾知(可能無人話比佢知),一班 37人 可能學校保障自己到小三小四學生流失,37人有最好師資又如何 ?起碼要比個助教,攪吾掂(我個班d秩序 )

我都覺得好亂, 班班都唔同, 我個班好多嘢都無講, 好在我亞哥個仔都係小一, 亦有朋友個仔都係小一, 所以都可以問吓, 如果唔係都唔知點算!!!

chris

原帖由 Chris 於 08-9-4 14:57 發表
Hi , 各位媽咪, 尚言返咗三日學,不過佢話唔明老師講乜(英文同普通話),請問你哋是否崇幼直升上嚟呢?小兒响民生轉嚟,民幼程度比較淺,我驚佢跟唔上,我開頭諗住轉間輕鬆啲小學唔使咁谷,原來崇真都好谷,我問過好多崇真家長,佢哋話 ...
我是崇幼上,一開學嚇死,後來有家長反映,功課太多,默書範圍太多,後來減了,一日2-4樣功課,默書範圍亦很正常

原帖由 Chris 於 08-9-7 14:38 發表
我都覺得好亂, 班班都唔同, 我個班好多嘢都無講, 好在我亞哥個仔都係小一, 亦有朋友個仔都係小一, 所以都可以問吓, 如果唔係都唔知點算!!!

chris

CHRIS
你仔仔係邊班ar ?
如果唔明, 你可以寫在手冊裡, 老師會回覆的.
我是1p班, miss nancy是班主任, so far 沒太大問題, 真算是走運.

你地會參加咩活動ar? 我因唔想阿太累, 平日只參加friday 1樣 ~ 小小科學家, sat~ 小提琴, 英語加油站和普通話生活坊.
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

我個仔係1k班, 我哥哥同朋友都是1p, 你個班都好清楚, so 好多information都係佢地pass 給我.

chris

原帖由 Chris 於 08-9-8 13:43 發表
我個仔係1k班, 我哥哥同朋友都是1p, 你個班都好清楚, so 好多information都係佢地pass 給我.

chris

係ar! 咁岩你哥哥&朋友都有小朋友讀1p...我小朋友叫bryant你同佢講睇下佢地識唔識佢先.

回覆 # 的文章

今日手冊寫 ~拼 練 & ge

diane,

我owen仔報左sat~ 小提琴, 英語加油站和普通話生活坊.(小提琴要在某日面試的)
另, fri~ 足球班, 學校安排車接送到球場.

owen話mon-thur放學唔參加任何活動了, 回家休息抖抖喎.....

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-8 10:22 發表

CHRIS
你仔仔係邊班ar ?
我是1p班, miss nancy是班主任, so far 沒太大問題, 真算是走運.

你地會參加咩活動ar? 我因唔想阿太累, 平日只參加friday 1樣 ~ 小小科學家,  ...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Chris 於 08-9-8 13:43 發表

chris

hi chris,

我仔仔1H班, 你仔仔返學返得開心嗎? 有無問佢呀?
我仔仔話返學好開心呀~
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-8 10:22 發表

diane & 各位,

講起班主任, 我也喜歡現在owen的班主任(饒老師), 跟進幾好, 前幾日打電話比我話owen有一個欠交功課, 我解釋是owen有做功課, 忘記拿出來交的.

老師話11月才開始實行欠交功課紀錄, 今次沒有大問題的.

我還問老師owen在課堂的表現如何, 原來他是組長呀! 一班好似有5-6位是組長.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

回覆 # 的文章

昨晚返家, bryant竟同我講國語, 真有點驚訝, 因為他從不喜歡說國語的....看來已是好開始.

回覆 # 的文章

係呢..美勞堂的臺墊, 你地係用膠臺墊or膠臺布, 因我發現之前買的膠臺墊要卷起才放入書包, 但卷起後好灘平

我有問佢返學開唔開心,佢話唔開心,因聽唔明老師講嘢,佢比較靜和內向。而家佢每日八點幾就自己上床瞓,遲啲多功課就惨啦!

原帖由 Chris 於 08-9-9 14:57 發表
我有問佢返學開唔開心,佢話唔開心,因聽唔明老師講嘢,佢比較靜和內向。而家佢每日八點幾就自己上床瞓,遲啲多功課就惨啦!

CHRIS
看來真係好睇小朋友性格, 佢係唔係唔多出聲ar...有無識到朋友仔 ? 同佢傾多d了解下, 因為就算是其他學校都好, 太被動都一樣好易另老師忽略....你又可同老師講下等佢地注意下都好ar...
相對bryant佢多嘢講, 今朝佢話我知佢係校車傾計比小車長話佢

我老公話 37人一班,太多了 (沒想過cut一班會多成甘,預計32)原來學校仲收外來生 ,真係好不滿

原帖由 200012 於 08-9-9 18:06 發表
我老公話 37人一班,太多了 (沒想過cut一班會多成甘,預計32)原來學校仲收外來生 ,真係好不滿

下 !你話p.2 cut一班之後變37人 ?! 實在太多la.....快去投訴la, 你是不是家教會成員 ?
‹ 上一主題|下一主題