用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋 ...
樓主: ElainAiolia
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

626mama,

近來可能大家都好忙! 真係靜好多~
唔知係咪k1唔係宏福讀我又無收到
學校有通告話會帶仔仔到宏福花園
個邊到上堂/玩, 我有問仔仔有無過
去佢話無喎! 只係老師講佢地會升
k1, 同見到k1大哥哥。
我同昊爸都唔怕小強, 唔知點解昊藍
會怕, 可能我工人姐姐怕, 姐姐有一
次係手洗間見到有隻小強係到大叫
衝出來, 昊藍見到都叫埋一份, 我
比佢兩個嚇c, 後尾我走去洗手間搞
點隻小強。
其它昆蟲我見仔仔又唔係好怕, 成日
都係到追住o黎睇~
不過, 都無軒軒咁叻識得保護你地, 你
地真開心。

all mama,

我想問下你地收到學校既下學期既vcd
碟未? 仲有張畢業相收到未????
因返埋星期五就放假, 唔知會唔會星期五
前比埋我地呢???
原文章由 626mama 於 08-7-15 16:11 發表
天藍,

係lu 近排個topic好靜大家,都家都忙。

大家做同學仔做多幾日炸,聽軒軒講,今日有
過去宏福果邊上唱歌堂,我問軒軒宏福幼稚國係
咪靚d,軒軒話靚小小喎。

好攪笑,咁細個人學人寶護人。

昊藍怕小強唔怕昆蟲。唔知點解 ...

[ 本文章最後由 天藍 於 08-7-16 10:06 編輯 ]

天藍,

原來唔係全班同學一齊去嫁,我問軒軒
點樣去,係咪行過去,軒軒話坐平時放學
的校車去,係MISS WAI 帶佢地過去。
過去唱歌仔同有飲水喎,問佢係咪過去
食茶點,軒軒又話食完茶點才去"宏福稚幼園"
好攪笑,次次講親新學校,軒軒都要我講係
"宏福稚幼園"先岩。都唔會轉灣。

可能昊藍見姐姐怕佢又怕啦,可能遲D都唔怕。軒軒識得講保護我地,可能姨姨成日叫軒軒快D保護姨姨啦,所以軒軒識咁講。

我都冇左件事添,學期下學期vcd碟同畢業相
我都未收到喎!!!???

各位,

提提大家。
軒軒剛剛三歲,都有好多奶粉會打電話比我送奶粉比我,大家小朋友差唔多大,如果未搵妳地,妳地可以主動打電話去問嫁。

入左係會員會好d
牛欄牌同雪印沒有3號試用庄
美贊臣送一包試用裝及一張紙係買一送一。TEL: 2510-6321
雀巢送了一張卷比我係一罐大罐3+奶粉TEL: 2179-8333
惠氏送兩包試用裝(5安一包)TEL: 2599-8870
雅培話會寄野比我,未知係乜。TEL: 2806-4842

我朋友試過,冇入會佢都會比(我冇興趣)。
如果大家有興趣打埋去"卡洛塔妮"佢地都會寄試用裝比大家。
2191-7333

[ 本文章最後由 626mama 於 08-7-16 11:44 編輯 ]

626mama,

唔該晒你~
昊藍好早都唔飲奶, 但我可比d資料我朋友,
真係好有用, Thx!!!
原文章由 626mama 於 08-7-16 11:20 發表
各位,

提提大家。
軒軒剛剛三歲,都有好多奶粉會打電話比我送奶粉比我,大家小朋友差唔多大,如果未搵妳地,妳地可以主動打電話去問嫁。

入左係會員會好d
牛欄牌同雪印沒有3號試用庄
美贊臣送一包試用裝及一張紙係買一送一 ...

天藍,

唔洗客氣。

一日入左黎好多次,都無乜新留言。幾時先好以
以前咁熱鬧。

原文章由 天藍 於 08-7-16 12:35 PM 發表
626mama,

唔該晒你~
昊藍好早都唔飲奶, 但我可比d資料我朋友,
真係好有用, Thx!!!

各位,

今日學校派了張通知,星期五學校開聯歡會,大家可以穿便服上學。仲有呀,今日老師送了一條大口仔公仔的手巾仔(細面巾)同一支筆比軒軒,軒軒不知幾開心,仲打電話話我知有禮物收添呀。

626mama,

近排真係好靜, 唔止我地個topic其他topic都好似
係咁, 唔知係咪有d學校已開始放暑假, 有d家庭已
出發去旅行, 所以靜英英~
咁好呀! 星期五可著便服真係好開心, 有party開~~
多謝你通知!!!

原文章由 626mama 於 08-7-16 15:44 發表
各位,

今日學校派了張通知,星期五學校開聯歡會,大家可以穿便服上學。仲有呀,今日老師送了一條大口仔公仔的手巾仔(細面巾)同一支筆比軒軒,軒軒不知幾開心,仲打電話話我知有禮物收添呀。 ...

天藍,

原來出便D topic 都好靜,咁咪有排靜。

原文章由 天藍 於 08-7-16 04:36 PM 發表
626mama,

近排真係好靜, 唔止我地個topic其他topic都好似
係咁, 唔知係咪有d學校已開始放暑假, 有d家庭已
出發去旅行, 所以靜英英~
咁好呀! 星期五可著便服真係好開心, 有party開~~
多謝你通知!!!

...

Dear all mami,
Check e-mail ,我已sent o2008-07-10 宏福幼稚園畢業典禮少少video比你o地,另外仲有2個,因file太大sent唔到,若有興趣,可以話我知,等我燒隻碟比你o地呀。

天藍,
我都想中六合彩 ,但無我份呢 。只不過電腦壞oo者,就搞到呢度咁冷清la

「長隆之旅」我睇最快要9月先去得成,因奧運馬術唔比放大假呀。

子聰而家上畫班係星期六,3:00 – 4:15 p.m.,係接住英文班 (2:00 – 3:00 p.m.),所以而家星期六通常無得訓晏覺,留番夜晚一次過訓

原來昊藍同軒軒一樣都幾大胆o咼,不過我o地做家長真係要留心佢oD動作,以防有危險事發生。

我已收到你個e-mailThx

我諗要繼續係宏福度讀K1兼且揀o左果邊讀 ,先有得去果邊度visit。張VCD及畢業相可能會係星期五比我o地,因為評估報告及其他勞作會係星期五比我o地。

hongmimi,
喂,得閒教我整馬豆糕呀,因我都幾仲意食o

626mama,
今日學校派o左份通告有關1/9返學事宜,但仲未話我o地知學費及校巴事宜,好似慢oD o

唔該晒你報料有關奶粉oo野。

點解子聰無禮物收o

ElainAiolai,

原來你咁樣上, 英文班接畫班, 之前我問過d職員有無早
d, 但英文班得下午, 如上午11:00上畫班, 下午二點上
英文, 但就變有一個鐘要就街行, 我諗過可叫印印帶
仔仔去食野, 但諗諗下我個印印又鬼咁醒, 都係唔好, 如
跟你個個時間都ok, 昊藍同子聰又可做興趣班同學仔,
但我又想佢早d放, 真係要諗下~~
星期六再問下d職員先!
奧運馬術你地無得放大假真係慘! 唔緊要9月去玩仲好,
一來無咁熱, 二來過暑假無咁多人, 9月過去仲好~
我諗都係k1留係讀先有得過去宏福花園個邊幼稚園
玩~

all mama,

昨天返到屋企昊藍好開心, 因學校派d畢業禮物返
屋企, 有毛巾, 鉛筆....., 唔知你地有無收到。
返埋聽日就放暑假, 真係好唔捨得你地
大家既小朋友到k1唔同學校, 唔好唔記得我, 日後保
持聯絡。

原文章由 ElainAiolia 於 08-7-16 18:55 發表
Dear all mami,
Check e-mail ,我已sent o左2008-07-10 宏福幼稚園畢業典禮少少video比你o地,另外仲有2個,因file太大sent唔到,若有興趣,可以話我知,等我燒隻碟比你o地呀。

天藍,
我都想中六合彩 ,但無我 ...

各位,

唔好意思, 呢排好懶打字, 所以我追晒你地d message, 但係冇回覆..   今日老細唔係度,  而家清閒d, 一於的起心肝慢慢回覆先..
哈哈..

聽日就係學校最後一日返學喇... 真係好唔捨得..   好彩我地自己會成日聯絡, 唔係心情一定有d唔開心..

睇返通告, 原來尋日唔知乜乜優越頒獎禮..  所以昊藍同軒軒都有禮物收..   鈞渝表現咁差.. 所以邊有獎吖.....   

我諗d碟同相都係聽日先有架喇..   我都好想快d可以睇到佢下學期d相..  

雖然我對呢間學校既行政麻麻地, 但係都好感激學校呢一年對鈞渝既教導, 所以我同爸爸又會整張DIY既感謝咭送俾學校..  不過得返今晚趕工咋..  希望鈞渝合作d啦..

點解張通告話新生開學係8月11日..  N1 遊戲班 8月14日..  讀得N1既乜唔係都係新生咩?  唔會有人repeat N1卦..    可能有係佢地度上playgroup果d就唔係新生呀..

[ 本文章最後由 pcdogxx 於 08-7-17 15:38 編輯 ]

626mama,

我係bk睇到, 話火炭果間買蛋糕材料野唔鍾意小朋友架..  d媽咪帶埋小朋友入去佢地會黑面架..    所以如果你去睇千祈唔好帶軒軒去..  唔係俾人黑面就唔好啦.. 行得唔開心..  

我又唔可以叫老師. 我自己都烏sir sir 試整架咋....  訂果d模收到晒喇..  d模真係好靚...  我約左我朋友今個星期日上黎整.. 試下d模靚唔靚..   如果又整到OK, 真係可以叫你上黎一齊整喇..  癈事唔合格仲叫你上黎, 失禮晒點算.. 呵呵..     原來你果個係微波爐加焗爐, 真係方便好多..  唔使放晒兩個爐咁唔方便..   

其實我唔係咁鍾意食 Tiramisu.   可能因為我唔鍾意飲酒.. 所以唔鍾意佢d酒味...     你都整過咁多野食又點會煎雞翼都煎燶呀??   連碗仔翅都整過..  勁呀....  哈哈..    不過我都係渝爸煮野叻好多...   上星期我地都買左d靚牛扒返屋企整..  我掂都唔敢掂.. 驚嘥晒d野..   

你睇下ElainAioia 拍果d畢業禮video.. 其中有一個表演打功夫架..   前果幾招好似我地學果d..    你可以睇埋下半part 教埋軒軒點跳呀..   不過都唔使驚, 你係宏福讀返.. 佢地可能遲d都會教呀..
學校都諗得周到...   先俾佢地去果邊實習左先...  咁軒軒到時實唔會喊啦..    佢咁犀利唔驚小昆蟲架... 鈞渝細膽到爆...  飛蟻都瓜瓜叫......  都唔使旨意佢黎保護我...   可能呢d就係男仔同女仔既分別......

前幾日咪勁行雷既.. 嚇到佢死死下....  我鬧佢話因為佢曳, 所以雷公公鬧佢..  所以佢好鬼驚...   

多謝你d資料..   等我記底佢..  到鈞渝3歲果陣打電話去先....

天藍,

原來你都鍾意整小食蛋糕架..   果陣我痕左好耐買焗爐架喇..  不過因為之前同奶奶住.. 話晒間屋係佢.. 我都唔敢買..   到搬左出黎我第一件事就係叫老公買焗爐..  哈哈...

不過我學藝未到家..   都唔係樣樣整到既..    你既強項係整咩呀?  等我唔識請教下你先..  我都整過芒果布甸, 不過硬係整得唔夠滑, 唔知有咩秘訣呢..?

唉.. 點止你為食.. 我都勁為食.. 我都發覺呢家越食越多..  都唔知點算...  唔通真係擺脫唔到肥師奶呢個命運.......  OH.....   鈞渝同我一様都係勁為食...  所以第時一定變肥妹仔...

嘩..  昊爸真係好鍚你...   佢肯講話只要係你煮就係好食..    我老公打死都唔會講呢d說話...   真係好sweet......  

係呀.. 我呢排都有睇佢地做早操..   昊藍次次見到我都用晒力揮手.. 驚死我見唔到佢咁..   好得意....  

你有冇同昊藍講返埋呢2日就離開呢間學校呀?  佢有冇咩反應呀?  我同鈞渝講佢都唔知我噙乜...   

Hongmimi,

以前你係最多post果個.. 而家避嫌要癮居真係唔多習慣......   

Pizza Box 果d係咩薄皮架?  我都係鍾意食厚批架..  不過點都要試一次先..

喂, 下次教我整馬豆糕..  我好鍾意食架.. 我試過好多次都整唔到..  硬係淋bet bet.. 企唔起既.. 都唔知咩事..  但係好攪笑.. 試過同一個食譜.. 我自己整幾次都唔得.. 但係我俾阿媽整完全冇問題..  所以好明顯唔係食譜既問題......  

唉..   希望我d廚藝會好d, 如果唔係匡匡同鈞渝d茶點就冇著落架喇.. 哈哈..

喂, 星期六你帶唔帶匡匡去新校呀?    不如約埋一齊出去吖?

ElainAiolia,
多謝你介紹Pizza Box俾我地..   我都幾鍾意食pizza 架..   不過就未試過pizza box..  下次有機會去試下先..   不過其實我鍾意食Pizza 就係鍾意食佢個皮.. (我鍾意食厚批)..  咩材料對我黎講唔係好重要架咋.. 總之d汁酸酸地就ok架喇..

你參加畢業禮果d場面多數都好感人架..    因為d氣氛都好好..  所以好易會喊..     之前我去教堂觀禮...  我都差d想喊..  真係好唔同..  

我朋友叫我8月2-3日去長隆,   佢係6個家庭去..  係祈福租一間好似酒店式既別墅...     不過渝爸放唔到假, 同埋佢地今次主攻水上樂園, 我都唔岩玩既.. 所以唔去喇...
佢地果d別墅都唔差, 不過要夠人share先抵囉..  俾你睇下
http://hk.myblog.yahoo.com/freelady517/article?mid=5  
哈哈..  聽你咁講你d屋企人都幾驚你煮野食喎...     你快d去學下叻返俾你老公睇啦...     你都鍾意食馬豆糕..   我都想整黎食.. 一於得閒去買d材料試下先.. 我又問個朋友拎左個食譜..   成功既話拎d落黎俾你食呀吓..   

嘩..  d曲奇放左咁耐呀?   會唔會已經梳左氣喇?     我都冇同你工人講係我整既.. 所以你唔好怪佢..   我諗住整靚d個packing, 舊野唔好食, 個樣都呃得下人吖嘛..   哈哈..  我知南豐有兩間烘焙中心..  我星期日先岩岩行完咋..  又買左d材料諗住又整....    其實上次整果d朱古力曲奇我都唔知佢係苦定係燶左.. 你知啦.. 黑蚊蚊都睇唔到佢係唔係燶嘛..

哈哈... 灌水灌水灌水灌水.........    完畢...

哎呀.. 漏左想講..  呢兩晚鈞渝都自己一個瞓係隔離房.. 因為我要訓練佢自己瞓..  同埋我都唔想同佢瞓...  成日搵隻手插我背脊, 又用腳插我隻腳..  都唔知點瞓覺既..

前晚半夜佢走過黎搵我..  我拉返佢過去陪佢訓左一陣, 跟住佢就自己瞓天光..   尋晚佢就成晚都冇黎搵我.. 不過今朝一起身過去睇佢..  佢居然係瞓左係地下...  我開頭諗佢係咪碌左落床呢..  但係冇理由唔喊架..   我放左2個枕頭係床邊防佢碌落黎.. 但係今朝係2個枕頭都跌晒落地.. 鈞渝攬住其中一個瞓係地架囉..  唔知係咪佢落地想黎搵我.. 但係又懶瞓左係地下呢..   

[ 本文章最後由 pcdogxx 於 08-7-17 15:56 編輯 ]

pcdogxx,
初時無得上黎吹上我真係唔習慣...而家都慣左d...不過我唔係退隱江湖架... 妳地搵我時我會隨時上黎傾...

原來個個都鍾意食馬豆糕喎...等我返去搵個食譜出黎先...我屋企人話我整野食整得最好味就係呢樣...(即係其他都唔好味... ) 不過我都好耐無整喇...
妳d曲奇餅廚藝好好呀!唔怕匡匡同鈞渝茶點冇著落...

星期六我12:00呀! 妳幾多點? 約埋囉! 攪完都食lunch,之後又趕返黎上堂。

各位,
恭喜大家既小朋友返埋星期五就完成nursery既課程喇!大個仔大個女啦! 祝各位升上K1後繼續努力,做個好孩子!!

pcdogxx,

嘩~你幾日無發市一發市咁多留言~~~
原來你好鍾意整蛋糕, 我其實好多小食都有整個,
但你話我最叻整乜? 真係閉家火, 我樣樣識小小,
但我自己覺得無樣精, 如要選咪最叻整壽司同保
湯, 壽司所有野卷埋一齊咪搞點, 保湯所以野倒
埋一起又搞點
邊事有你咁好心機慢慢整, 所以鈞渝一定會好口
福過昊藍~
原來d禮物係表現好先有, 又會咁既我都無留意通
告, 我以為佳大歡喜個個有禮物, 唔緊要昊藍錫番
鈞渝一啖
我有同昊藍提個大個仔會去新學校, 但佢唔係好鍾
意, 仲同我講話唔好要Miss Gloria / Miss Lily, 跟
住我見仔仔都唔鍾意咪唔再提, 次次提都周晒眉, 都
唔知開學點算, 不過, 都唔諗咁多開學先算, 順其自然!

原文章由 pcdogxx 於 08-7-17 15:44 發表
天藍,

原來你都鍾意整小食蛋糕架..   果陣我痕左好耐買焗爐架喇..  不過因為之前同奶奶住.. 話晒間屋係佢.. 我都唔敢買..   到搬左出黎我第一件事就係叫老公買焗爐..  哈哈...

不過我學藝未到家..   都唔係樣樣整 ...

Hongmimi,

原來你都係有睇, 只係無覆者..  

咁你好快d返去搵返個食譜出黎啦...  我搵到有d用大菜, 又d用魚膠粉, 有d又用粟粉, 究竟邊樣好d架呢..   我試過粟粉同大菜都係淋bet bet..   係咪我既製作過程有問題呢...   不過我都N年冇試過咯...

我都係12:00呀..  屎啦..   去完又返黎上堂. 我驚鈞渝冇瞓覺會發晒癲....  

果本野我影好左喇..  今晚放係你信箱.. 不過千祈唔好帶返學校.. 因為個size 係細d架..  學校果本用d唔知係唔係F4紙呢..   我公司用A4黎影所以細左...  

匡匡返到幾多號呀?   佢有冇N1畢業典禮呀?  我見我有d朋友學校有架..  幾攪鬼..

原文章由 hongmimi 於 08-7-17 16:01 發表
pcdogxx,
初時無得上黎吹上我真係唔習慣...而家都慣左d...不過我唔係退隱江湖架... 妳地搵我時我會隨時上黎傾...

原來個個都鍾意食馬豆糕喎...等我返去搵個食譜出黎先...我屋企人話我整野食整得最好味就係 ...
‹ 上一主題|下一主題