用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2008年9月GH P1家長請進...
樓主: iloveugirl
go

2008年9月GH P1家長請進... [複製鏈接]

原帖由 Sammichloema 於 08-9-17 11:41 發表

Sorry,電腦server壞咗, 因現在沒有佢的家課冊在手,要今晚再䏲先知,不過今週要中默第一課.

另外,我都會同呀女去旅行,可以親自見下佢D同學和老師..不過諗緊會否帶妹妹去?? ...

Thanks, Sammichloema
原來...今週要中默第一課,明白了

gogogirl

原帖由 gogogirl 於 08-9-18 07:08 發表

Thanks,  

Sammichloema
gogogirl
係呀, 明天中默,到時唔知是否背默呢??另外,記得下個星期三英默生字喎....

我想問, 佢哋Visual Art 堂咪要帶枱墊嘅, 因張枱墊卷住拎返學校後不能平放,呀女話有同學係帶咭紙墊枱,請問有冇好的建議呀?

原帖由 Jepa 於 08-9-17 22:21 發表
阿女話: 爸 - 巴字有一"out", 而 CH 1-5 的 ENG MATH 係下星期二先交的.  

See you all at the Picnic...

謝謝你呀!
另外個女字部首, 應該是這個"女"字嗎, 右邊是不穿的嗎? 因為幼稚園寫慣是穿頂的, 反而一畫就不穿過去, 唔知明唔明我講咩呢?

有冇其它班寫過呢? 謝謝!

請問各家長,究竟Good Hope 有冇網上功課或可在網頁上check 倒各班的家課資料?
因我冇去到新生家長日,我上網頁又揾唔倒,其實有好多學校都有網上家課資料...

請問有人幫到我嗎? 就快返學啦!!!!

另外個女字部首, 應該是這個""字嗎, 右邊是不穿的嗎? 因為幼稚園寫慣是穿頂的, 反而一畫就不穿過去, 唔知明唔明我講咩呢?

有冇其它班寫過呢? 謝謝!

應該是這個"女"字,我個囡幼稚園寫慣是不穿頂的,而那一畫都不穿過去(但只寫"女"字時便會穿過去),不過我發覺我個女寫字時有小小穿頂及小小穿過去老師都不會當錯,所以我覺得要睇老師的習慣.

原帖由 iloveugirl 於 08-9-18 10:11 發表
請問有人幫到我嗎? 就快返學啦!!!!

另外個女字部首, 應該是這個"女"字嗎, 右邊是不穿的嗎? 因為幼稚園寫慣是穿頂的, 反而一畫就不穿過去, 唔知明唔明我講咩呢?

有冇其它班寫過呢? 謝謝! ...

請問P.1A媽咪,下星期24/9英黙範圍係咩呀?因為阿女手冊只寫Dict MA,佢話老師話黙Magic P.5-6.知唔知係唔係呀?

yoyomm,

即係紅色那個部首嗎? 因囡囡幼稚園是學黑色那個女字部首, 而longman字典亦是黑色那個..

原帖由 YOYOMM 於 08-9-18 11:45 發表
應該是這個"女"字,我個囡幼稚園寫慣是不穿頂的,而那一畫都不穿過去(但只寫"女"字時便會穿過去),不過我發覺我個女寫字時有小小穿頂及小小穿過去老師都不會當錯,所以我覺得要睇老師的習慣.

...

oh~~no this "service" yet!

原帖由 Sammichloema 於 08-9-18 09:42 發表
請問各家長,究竟Good Hope 有冇網上功課或可在網頁上check 倒各班的家課資料?
因我冇去到新生家長日,我上網頁又揾唔倒,其實有好多學校都有網上家課資料... ...

I saw the "red" one in my girl's h.w. yesterday,  but she wrote the "black" one during kindergarten.

原帖由 iloveugirl 於 08-9-18 12:01 發表
yoyomm,

即係紅色那個部首嗎? 因囡囡幼稚園是學黑色那個女字部首, 而longman字典亦是黑色那個..

我囡囡幼稚園是學紅色那個的,不過唔緊要啦!不如就睇吓老師今次點改啦!因為老師改完我個女印象會深啲.

原帖由 iloveugirl 於 08-9-18 12:01 發表
yoyomm,

YOYOMM, YAN316,

唔該晒你二位呀, 好彩改得切咋!

另英文默書, 呀囡話默p.5-6的生字, 應該係個8個生字, 尋日開始寫左p.5個四個啦, 我估今日會寫埋p.6個四個的!

係呢, gh有pth堂, 你地仲會唔會比囡囡出去學呢?有冇咁既需要呢?

iloveugirl,

唔該晒呀!原來只係黙8個生字,我重以為要全部都黙.阿囡話只係個日本名唔使黙,因為唔係英文.

原帖由 iloveugirl 於 08-9-18 14:00 發表
YOYOMM, YAN316,

唔該晒你二位呀, 好彩改得切咋!

另英文默書, 呀囡話默p.5-6的生字, 應該係個8個生字, 尋日開始寫左p.5個四個啦, 我估今日會寫埋p.6個四個的! ...

我暫時無打算比囡囡出去學pth,因為怕佢太忙,應付唔到.

原帖由 iloveugirl 於 08-9-18 14:04 發表
係呢, gh有pth堂, 你地仲會唔會比囡囡出去學呢?有冇咁既需要呢?

呀囡話淨係默呢二版既生字, 如全部都默, 咪默好多羅???
咁不如講明話默全課書咁我會全課溫晒....

原帖由 YOYOMM 於 08-9-18 14:20 發表
iloveugirl,

唔該晒呀!原來只係黙8個生字,我重以為要全部都黙.阿囡話只係個日本名唔使黙,因為唔係英文.

請問有無1C 班家長可以話我知, 下星期英默範圍?阿囡又抄寫唔切, 只寫了DICTATION MAGIC,激死!

感激! 感激!

哈哈臺墊呢個問題我都有問過人,用平時鋪臺個 D膠臺布
可以,有輕有薄有防水,very good

原帖由 Sammichloema 於 08-9-18 09:34 發表

Sammichloema
gogogirl
係呀, 明天中默,到時唔知是否背默呢??另外,記得下個星期三英默生字喎....

我想問, 佢哋Visual Art 堂咪要帶枱墊嘅, 因張枱墊卷住拎返學校後不能平放,呀女話 ...

墊枱老師話環保可以用雞皮紙袋呀, 所以我就攞屋企唔要的大雞皮紙袋cut開佢就得啦!

原帖由 Sammichloema 於 08-9-18 09:34 發表

我想問, 佢哋Visual Art 堂咪要帶枱墊嘅, 因張枱墊卷住拎返學校後不能平放,呀女話 ...

Dict.= Magic P.5 - P.6 Vocab.
But I don't know the vocab. in that letter included or not e.g. letter, penfriend, family..........

原帖由 IdaNg 於 08-9-18 15:56 發表
請問有無1C 班家長可以話我知, 下星期英默範圍?阿囡又抄寫唔切, 只寫了DICTATION MAGIC,激死!

感激! 感激!
‹ 上一主題|下一主題